Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% και πλέον
Τουλάχιστον 40.000 επιχειρήσεις εστίασης από τις συνολικά 77.000 αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορών πρώτων υλών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όταν αυτή αποφασισθεί, το οποίο ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα έπειτα από ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.
Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου του 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% και πλέον. Στην ουσία, το ποσό αυτό καλύπτει το 20% του εκτιμώμενου τζίρου του πρώτου μήνα επανεκκίνησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος που προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ ανέρχεται τελικά σε 330 εκατ. ευρώ, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για υψηλότερο ποσό, κάτι που κρίθηκε απαγορευτικό, δεδομένου του γεγονότος ότι θα απαιτηθούν ανάλογες παρεμβάσεις και για άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τότε θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα αφορά το πληροφοριακό σύστημα κοινοτικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων είναι τα ακόλουθα:
• Ο τζίρος του 2020 να έχει μειωθεί σε σχέση με το 2019 κατά 30% και άνω.
• Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. Η ενίσχυση δηλαδή δίνεται βάσει του ακόλουθου τύπου: κύκλος εργασιών/αριθμό ημερών λειτουργίας x 365 x 7%.
• Συσταθείσες εντός του 2020 επιχειρήσεις μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
• Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
• Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Τα χρήματα θα καταβληθούν αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης της επιχείρησης και δεν πρόκειται για επιστρεπτέα ενίσχυση. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να δαπανήσουν την ενίσχυση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.
Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (πρόκειται για τους κωδικούς όπου αναγράφονται τα ποσά για τις αγορές που έχει κάνει μία επιχείρηση). Επίσης, το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.
Σε περίπτωση που ισχύει κάποιο από τα δύο, τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης. Με άλλα λόγια, εάν η ενίσχυση είναι μεγαλύτερη από τις αγορές που έχουν γίνει βάσει των τιμολογίων, τότε η διαφορά θα επιστρέφεται στο κράτος.
Με πληροφορίες από την kathimerini.gr