Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Εστίαση: Περισσότερα από 600 τα λουκέτα στον ένα χρόνο πανδημίας

Ελλάδα – Εστίαση: Περισσότερα από 600 τα λουκέτα στον ένα χρόνο πανδημίας

|

Βαρύ το πλήγμα στην εστίαση – 600 “λουκέτα” σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Νέο ραντεβού (την προσεχή Τρίτη) μεταξύ επιχειρηματιών εστίασης και Αδωνι Γεωργιάδη

Ο Κωνσταντίνος, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, διατηρούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καφέ. Αποφάσισε να κλείσει, όπως λέει στο Capital.gr, την επιχείρησή του που λειτουργούσε από το 2008, γιατί βάζοντας κάτω τα δεδομένα εκτίμησε ότι μέχρι και το φθινόπωρο (σ.σ.: του 2020) θα έμπαινε σίγουρα μέσα. Υπολόγισε πως ο τζίρος -σημαντικό μέρος του οποίου προερχόταν από τις γειτονικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό αλλά και από σχολή που βρίσκεται κοντά- δεν θα κάλυπτε τις ανελαστικές δαπάνες, όπως ενοίκιο, ΔΕΗ, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ενώ αμφίβολο ήταν αν η αγορά-κατανάλωση θα επέστρεφε από το φθινόπωρο σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορεί να καλύπτει τα πάγια έξοδα της.

Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν ο μοναδικός που αποφάσισε να κλείσει το καφέ του. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της κρίσης της πανδημίας τουλάχιστον 20 καφέ και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον ιστορικά καφέ-εστιατόρια της πόλης.

Σήμερα έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown, ο κλάδος της εστίασης μετρά τουλάχιστον 600 “λουκέτα”, με τα περισσότερα εξ αυτών να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Από 200 “λουκέτα” μετρά ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχει κλείσει ακόμη και τουριστικές περιοχές, όπως η Ρόδος, λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς.

Στο Γκάζι, από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε σημαντικό αριθμό εστιατορίων, μπαρ και καφέ, πριν από την πανδημία και τα lockdowns, έχουν κλείσει οριστικά ήδη 12 καταστήματα. Έντονο είναι το φαινόμενο και σε άλλες παραδοσιακές “πιάτσες” της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι. Η ταμπέλα “κλειστόν” έχει μπει και σε καταστήματα εστίασης στα προάστια όπως είναι το Χαλάνδρι, το Νέο Ψυχικό αλλά και η Φιλοθέη κοντά στη γειτονιά “Αβάνα”.

“Με μηδενικό τζίρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε τη ζημιά του πρώτου lockdown, ανύπαρκτα ταμειακά διαθέσιμα για 4 στους 10 επιχειρηματίες και με ενοίκια τα οποία παραμένουν υψηλά παρά τα μέτρα στήριξης είναι δύσκολο κάποιος να παραμείνει ανοικτός”, λέει επιχειρηματίας του κλάδου που διατηρεί αλυσίδα εστίασης γνωστού διεθνούς brand.

Αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει, όπως λέει στο Capital.gr να περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων λόγω του “ταμείου” που διαθέτει, παραδέχεται ότι πολύ λίγοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα. “Εκτιμώ ότι μετά το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή των μέτρων στήριξης θα δούμε αρκετά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά”, λέει.

Τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, υποχώρησε κατά 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%. Πέρυσι ο κλάδος της εστίασης έχασε 2,3 δισ. ευρώ με τον τζίρο να υποχωρεί στα 3,773 δισ. ευρώ από 6,059 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Νέο ραντεβού με τον Αδ. Γεωργιάδη

Το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης παραμένει άγνωστος Χ. Κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς τον χρόνο, αν και η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί είναι ότι ο κλάδος θα ανοίξει από τα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Σε αυτό που ελπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η επαναλειτουργία της αγοράς από τα μέσα Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και μετά από 5,5 μήνες που θα έχουν παραμείνει κλειστοί. Βέβαια αυτό μένει να φανεί στην πράξη, όπως και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει η εστίαση.

Για τους εστιάτορες, τους επιχειρηματίες των καφέ και των μπαρ η λύση της επαναλειτουργίας μόνο σε εξωτερικούς χώρους αποκλείει πολλά καταστήματα. “Η επαναλειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι βιώσιμη”, λέει ο κ. Καββαθάς.”Δεν έχουν όλα τα καταστήματα εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια”, αναφέρει.

Το θέμα αυτό, όπως και αρκετά ακόμη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και για τα οποία ζητούν λύση, πρόκειται να θέσει υπ’ όψιν του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Καββαθάς. την προσεχή Τρίτη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.

Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, το θέμα που “καίει” είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων. Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος ζητά να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000-10.000 ευρώ. Το συνολικό πακέτο, με βάση την πρόταση της ΠΟΕΣΕ, προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο