Απογοητευτική η εικόνα στην Εστίαση που πληρώνει το βαρύτερο φόρο μέσα στη πανδήμια… Πως είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη …
Οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για «αγανάκτηση και απαισιοδοξία» στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «παραμένει κλειστός εδώ και 5,5 μήνες, χωρίς να συνυπολογιστούν τα τοπικά lockdown που γονάτισαν τις τοπικές οικονομίες». Υπογράμμισαν ότι «2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον τζίρο του κλάδου που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους ενώ έμμεσα επηρεάζει 1.000.000 θέσεις εργασίας». «Η μόνη χρηματοδότηση που έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή» τόνισαν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον 5ο κύκλο αυτής ως «ταφόπλακα για την εστίαση», αφού «απέκλεισε περί τις 38.000 επιχειρήσεις» ενώ «η μέση χρηματοδότηση και αυτών που περιλήφθηκαν ήταν 4.500 ευρώ, τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση έχει πολλαπλάσιες πάγιες ανάγκες».
«Η εστίαση δεν έχει ανάγκη δάνεια αλλά απευθείας ενίσχυση σήμερα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι, τονίζοντας ότι «το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για το κράτος όταν θα έχουν μπει λουκέτα και θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία». Σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα των Περιφερειών και τόνισαν ότι «4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν, ενώ έχουμε ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές». «Η αναστολή των πληρωμών για λίγους μήνες δεν εμποδίζει τα λουκέτα» πρόσθεσαν, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της «συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους». «Ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πλέον φορτωμένες με χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που το χρέος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας φτάνει τα 25 δισ.».
Για «ανάγκη στήριξης του κλάδου σήμερα με ουσιαστικά μέτρα» μίλησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «ήδη από τον Νοέμβρη καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή για την υλοποίηση κλαδικού προγράμματος στήριξης της εστίασης». Και επισήμανε ότι πρέπει «να αξιοποιηθούν σήμερα οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών», όπως η «πρωτοφανής ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις συστημικές τράπεζές, που όμως δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία» και «η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ρύθμιση του χρέους».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του κλάδου, που, σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων, περιλαμβάνουν την «επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown», την «παράταση της επιδότησης επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση των εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία», την «δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού» και «την ενεργοποίηση του σημαντικού εργαλείου των μικροχρηματοδοτήσεων που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση με ρευστότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων». Ενώ τόνισαν ότι «πλέον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%» και την ανάγκη «για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης κατά τα πρότυπα των 120 δόσεων, με «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Αν δεν στηρίξουμε εγκαίρως την οικονομία με τέτοια μέτρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η ΕΕ μιλάει πλέον για επέκταση όλων των προγραμμάτων στήριξης έως το τέλος του 21 και μετατροπή των ενισχύσεων από δάνεια σε απευθείας επιδοτήσεις, όπως ζήτησε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ». «Η μη στήριξη της οικονομίας και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, αποτελεί ξεκάθαρα πλέον επιλογή της κυβέρνησης» κατέληξε.
Τι γίνεται όμως στη πράξη
Κάθε ώρα που περνάει πυκνώνουν τα λουκέτα στην Αθήνα, ενώ η επαρχία ζει το δράμα του lockdown σε πολλαπλάσιο βαθμό, καθώς η εστίαση είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον λείπουν και οι φοιτητές από τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας που σημαίνει ότι ούτε η διανομή κατ’ οίκον (delivery) μπορεί να δουλέψει. «Αν το δούμε καθαρά λογιστικά, το 50% των καταστημάτων στην Αχαΐα πρέπει να κλείσουν. Και να δεν γίνει αυτό, δεν θα γίνει μόνο και μόνο επειδή μπορεί να φέρει ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν οι οικογένειες των καταστηματαρχών. Όμως θα μιλάμε για “επιχειρήσεις ζόμπι” που θα τις βρούμε ως πρόβλημα μπροστά μας» λέει στο CNN Greece o κ. Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας.
«Η Αχαΐα έχει 3.000 καταστήματα εστίασης, που απασχολούν περίπου 30.000 ανθρώπους. Είναι μια βαριά βιομηχανία για την Αχαΐα, η οποία είναι σχεδόν τελευταία σε οικονομικούς δείκτες στη χώρα και το 30% του πληθυσμού ζει από αυτή την δραστηριότητα. Επιπλέον χάσαμε ήδη ένα καρναβάλι ,το οποίο είναι ζωοποιό για την πόλη και θα χάσουμε άλλο ένα όπως φαίνεται, ενώ δεν έχουν έρθει όπως και σε άλλες πόλεις οι φοιτητές» τονίζει ο κ. Στεργίου.
Αγανάκτηση και ανασφάλεια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη όπως λέει στο CNN Greece o κ. Ιωάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης. «Ακόμη και τα μαγαζιά που δουλεύουν με delivery ή take away είναι και αυτά σε πτωτική τάση, τουλάχιστον 30% με 40%. Από το καλοκαίρι έχουν πληγεί τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων και αυτό αποτυπώνεται και στο πως αγοράζουν πλέον φαγητό απ’ έξω. Το λιανεμπόριο μέχρι πρόσφατα ήταν κλειστά άρα μιλάμε για ένα αγοραστικό κοινό που μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60%. Τι έμεινε; Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι δεν βγαίνουν έξω γιατί φοβούνται άρα μένει ελάχιστο αγοραστικό κοινό» λέει ο κ. Φιλοκώστας. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν συνέχεια καταστήματα, λέει ο κ. Φιλοκώστας, «και μπορώ να σας πω εγγυημένα ότι 30 με 40 μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη βάλει λουκέτο».
Η απουσία των φοιτητών
Το γεγονός ότι λείπουν και οι φοιτητές από τις παραδοσιακές φοιτητουπόλεις τονίζουν εκτός από τον κ. Στεργίου και ο κ. Φιλοκώστας αλλά και η κυρία Μαρία Αντωνακάκη πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου και ο κ. Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος τους Σωματείου Καφέ-Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων.
«Στο Ηράκλειο ένας στους τρεις θα κλείσει οριστικά» λέει στο CNN Greece η κυρία Αντωνακάκη. «Από αυτό μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς. Ήδη πολλές επιχειρήσεις στο κέντρο του Ηρακλείου έχουν βάλει λουκέτο. Τα μέτρα βοήθειας και οι επιστρεπτέες δεν βοήθησαν και φανταστείτε το πρόβλημα στο Κέντρο του Ηρακλείου που τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Επιπλέον έχουμε απορρίψει το να ανοίξουμε μόνο σε εξωτερικούς χώρους γιατί με τις πληρότητες που μας βάζουν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα καταστήματα».
«Η εστίαση στην Κρήτη απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους και αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να επιδοτηθεί όχι μόνο η ανεργία αλλά και η εργασία, δηλαδή εμείς οι εργαζόμενοι. Επιπλέον να δοθεί η ευκαιρία στους εργαζόμενους να δουλέψουν με υποαπασχόληση χωρίς να χάνουν το ταμείο ανεργίας τους κάτι που θα δώσει ένα κίνητρο τους εποχικούς να δουλέψουν σε άλλες επιχειρήσεις όταν κλείσουν τα εποχιακά μαγαζιά» καταλήγει η κυρία Αντωνακάκη.
Στα Γιάννενα αυτή τη στιγμή δουλεύει σχεδόν το 20% των καταστημάτων με delivery και take away λέει στο CNN Greece o κ. Τάτσης. Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιους να βγάλουν κάποια χρήματα. Στο πρώτο lockdown το ποσοστό ήταν περίπου 15%.
Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν περίπου 1.300 καταστήματα εστίασης και το παράπονο των επαγγελματιών είναι αφενός ότι δεν μοιράστηκαν δίκαια τα χρήματα της βοήθειας που έδωσε η Περιφέρεια , με αποτέλεσμα πολλοί μαγαζάτορες να μείνουν εκτός και επιπλέον καθυστέρησε πολύ ο Δήμος να εφαρμόσει την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις. Ενώ θα μπορούσε να το είχε κάνει από τον Μάρτιο το έκανε την περασμένη εβδομάδα» τονίζει ο κ. Τάτσης.
Το θέμα της οικονομικής βοήθειας από την Περιφέρεια εγείρει και ο κ. Φιλοκώστας εκφράζοντας την αγανάκτηση των συναδέλφων του λέγοντας ότι από τις 20.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην Κεντρική Μακεδονία για να πάρουν ένα ποσό από τα 200 εκατομμύρια του προγράμματος στήριξης, πληρώθηκαν μόνο οι 6.500. «Είχαμε προτείνει να πληρωθούν όλες οι επιχειρήσεις αναλογικά, να πάρουν δηλαδή όλοι από λίγα. Δώσανε μέχρι και 50.000 ευρώ σε κάποιους. Αν κρατούσαν έξω 30 εκατομμύρια από τα 200 θα μπορούσαν να δώσουν σε 15.000 επιχειρήσεις από 2.000 ευρώ. Και αυτά θα ήταν μια σημαντική βοήθεια, αλλά δεν το έκαναν» καταλήγει ο κ. Φιλοκώστας.
Και οι τέσσερις πρόεδροι εκφράζουν την αγανάκτηση του κλάδου για το λόγο ότι η βοήθεια που δίνει το κράτος και οι επιστρεπτέες δεν αρκούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς χρέη στις επιχειρήσεις που κάποια στιγμή δεν θα είναι διαχειρίσιμα.