Γιώργος Καββαθάς – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων – “το 80% των ων επιχειρήσεων δε θέλει να ανοίξει πανελλαδικά με αυτήν την κατάσταση” – Γιάννης Παπαδόπουλος (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΕ, εκπρόσωπος της Νάξου): “Δυόμιση στα επτά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν φέτος μετά την 1η Ιουνίου στο νησί» – Τι ζητούν από την Κυβέρνηση
Ξεκινάμε από τα …. φρέσκα νέα και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Σημείο αναφοράς βέβαια η πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα που γέμισε με άδειες καρέκλες. Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) τοποθέτησαν 200 άδειες καρέκλες στην πλατεία, ζητώντας την εξεύρεση λύσεων που θα κάνουν βιώσιμη την λειτουργία των επιχειρήσεων που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης. Στις πλάτες των καθισμάτων ήταν τοποθετημένα εκτυπωμένα χαρτιά με διάφορα αιτήματα και συνθήματα, με κύρια αιτήματα την επιδότηση ενοικίου ακόμα και στο 100%, τη μείωση ΦΠΑ στο 6%, τη μείωση 50% των δημοτικών τελών έως το τέλος του 2020 και άλλα.
Οπως αναφέραμε ανάλογες κινήσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στη Νάξο απ όπου και η σχετική φωτογραφία… Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επιμένει ότι θα μπορέσει να δώσει “πράσινο φως” για την λειτουργία των καταστημάτων της Εστίασης.. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Έχω μιλήσει με αρκετούς από εσάς και με τον Κώστα, το δήμαρχο της Αθήνας, και με τους υπουργούς, για το πώς θα μπορούμε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να δώσουμε επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Και θα πρέπει να καταλήξουμε επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, στις υποδείξεις μας για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα. Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό»
Βέβαια, οι επιχειρηματίες έχουν διαφορετική άποψη… Και αυτό γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.. Για την Κυβέρνηση θεωρείται ως κλειδωμένη η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των 90.000 επιχειρήσεων εστίασης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) και φέρεται να συζητάει τα άλλα δύο αιτήματα του κλάδου για απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και μείωση του ΦΠΑ (σ.σ. στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει ήδη συμβεί) τα οποία και θα προχωρήσουν ανάλογα με τις αντοχές που διαθέτει η ελληνική οικονομία. Και η Ομοσπονδία έχει ζητήσει την οικονομική ενίσχυση έως και 5% του τζίρου με βάση τον τζίρο του 2019 και ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Ενώ στον αέρα είναι και το θέμα της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών…
Την επόμενη βδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όπου και θα τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι και θα καθορίσουν-ανάλογα με τις εξελίξεις- τη στάση που θα κρατήσουν από 1η Ιουνίου οι καταστηματάρχες. «Το 80% των επιχειρήσεων δεν θέλει να ανοίξει πανελλαδικά με αυτήν την κατάσταση και με τα μέτρα που προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί. Θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.
Συνολικά, η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 90.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 35.000 είναι εστιατόρια και ταβέρνες. «Πρέπει να στηριχθούν και να υπάρξει ειδική μέριμνα. Τα περισσότερα είναι μεγάλα καταστήματα και θα είναι δύσκολο να μετακομίσουν σε άλλο χώρο. Και οι τράπεζες επιδοτούν σε αυτή την φάση μόνο όσους έχουν χρήματα. Γι αυτό και ζητούμε άμεση στήριξη από το κράτος» είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Καββαθάς.
Ενδιαφέρουσα τέλος και η τοποθέτηση του Γιάννη Παπαδόπουλου – Μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ και εκπρόσωπος της Νάξου – ο οποίος εκτιμά ότι το βασικό κομμάτι που είναι η ψυχολογία λείπει αυτή την στιγμή. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Δυόμιση στα επτά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν φέτος μετά την 1η Ιουνίου στο νησί».