Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Επιδότηση ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις αερομεταφορές

Ελλάδα: Επιδότηση ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τις αερομεταφορές

|

Η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδοτήσει με 20 ευρώ ανά θέση τις αεροπορικές εταιρίες ώστε να σωθούν από την κρίση που αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια – Τι γίνεται με τις άγονες γραμμές (μόνο η Σύρος εμπλέκεται από τις Κυκλάδες) 

Με έκτακτη επιδότηση ανά αεροπορική θέση σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την επιβεβλημένη καθήλωση των στόλων στις αερομεταφορές, απόφαση που είναι θέμα χρόνου να θεσμοθετηθεί για να στηρίξει τον κλάδο που έχει πληγεί από τη θεαματική καθίζηση της επιβατικής κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται αιτήματα από τις αεροπορικές εταιρείες για επιδότηση με 20 ευρώ των προσφερόμενων θέσεων (τόσο στις άγονες γραμμές όσο και στις εμπορικές πτήσεις) προκειμένου να περιοριστούν τα κενά αέρος που προκαλεί στον τζίρο τους η πανδημία, η οποία λόγω των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις έχει εξαφανίσει πάνω από το 90% των επιβατών.

Αρμόδιες πηγές της αεροπορικής αγοράς επιβεβαιώνουν ότι γίνονται συζητήσεις για να εξασφαλιστεί μια αποζημίωση που να καλύπτει το ελάχιστο μεταβλητό κόστος (τέλη αεροδρομίων, εναέριας κυκλοφορίας, καυσίμων κ.ά.), στο οποίο, όπως επισημαίνεται, δεν περιλαμβάνονται τα κόστη αεροσκαφών και πληρωμάτων.

Πρόκειται για πτήσεις που η κυβέρνηση, παρά την επιβεβλημένη καραντίνα, ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν προκειμένου να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες με ένα μίνιμουμ πτητικό έργο που θα καλύπτει τα νησιά, την ηπειρωτική χώρα, ακριτικές περιοχές, αλλά και περιοχές όπου απαιτείται αεροπορική σύνδεση για να μπορούν να μετακινηθούν οι δυνάμεις της Frontex.

«Τα δρομολόγια προσαρμόζονται στα δεδομένα της κρίσης. Μπορώ να δεσμευτώ όμως πως ό,τι κι αν συμβεί δεν θα αφήσουμε κανένα νησί χωρίς σύνδεση. Κι αυτό ισχύει φυσικά και για τις άγονες γραμμές», δήλωσε προ ημερών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Η συζήτηση για κρατική στήριξη των αερομεταφορών έχει ξεκινήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, στην προσπάθεια των εταιρειών να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος, αλλά και τις απώλειες που δημιουργούν οι μεγάλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου Lufthansa παίρνουν μέτρα αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων, με λουκέτο θυγατρικών όπως η low cost Germanwings, μείωση στόλου μέσω πώλησης ή απόσυρσης αεροσκαφών, ακόμη και ομαδοποίηση λειτουργιών κ.ά. Αντίστοιχα, σεισμό επιφέρει η πανδημία και στην easyJet του κ. Στέλιου Χατζηιωάννου, η οποία έχει ζητήσει την ακύρωση της παραγγελίας 107 αεροσκαφών από την Airbus.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19 προβλέπουν τη χορήγηση 50 δισ. δολαρίων για τους αερομεταφορείς που αντιστοιχούν στο ήμισυ των δανείων τους. Η χρηματοδότηση όμως αυτή συνοδεύεται με τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στις αεροπορικές εταιρείες.

Πάνω από 2 χρόνια η διάρκεια της κρίσης

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι η επιχορήγηση των αεροπορικών δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά από τα προτεινόμενα επίπεδα (των 20 ευρώ ανά θέση), καθώς αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου. Καθώς μάλιστα ο αριθμός των πτήσεων έχει περιοριστεί, υπολογίζεται ότι η δαπάνη δεν θα είναι μεγάλη (κάτω από 10 εκατ. ευρώ τον μήνα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη κινητικότητα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιελάμβανε 1.200-1.300 πτήσεις. Σήμερα ο αριθμός υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κάτω από τις 100. Την ίδια στιγμή, ακόμη και εμπορικά δρομολόγια εσωτερικών πτήσεων με μεγάλες πληρότητες (π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη) με το ζόρι εξυπηρετούν 20 επιβάτες.

Οι απώλειες είναι μεγάλες και η επιδότηση δεν μπορεί να αναπληρώσει τα διαφυγόντα κέρδη, ωστόσο δίνει μια ανάσα ρευστότητας σε μια αγορά που η κρίση έχει στεγνώσει. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η έκτακτη κρατική ενίσχυση των αεροπορικών θα έχει σε πρώτη φάση περιορισμένο ορίζοντα (2-3 μηνών) και θα επανεκτιμηθεί στην πορεία.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, με κάποια σενάρια να υποστηρίζουν ότι η αγορά θα χρειαστεί 2 χρόνια για να συνέλθει από το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού και να μπορέσει να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα. Μάλιστα ο όμιλος Lufthansa εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του κλάδου προστέθηκαν τις προηγούμενες μέρες και 18μηνης διάρκειας κουπόνια (voucher) στους επιβάτες για να μην επιστραφούν οι δαπάνες των πληρωμένων εισιτηρίων. Τα μέτρα προβλέπεται να συμπληρωθούν και με φορολογικές ελαφρύνσεις, στα πρότυπα λήψης αντίστοιχων μέτρων που ακολουθούν και άλλες κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη για να κρατήσουν όρθια την αεροπορική βιομηχανία.

Μεταβάλλεται ο διαγωνισμός για τις άγονες

Η πανδημία ανατρέπει και όλο τον αεροπορικό σχεδιασμό για τις άγονες γραμμές της περιόδου 2020-2024, καθώς ο διαγωνισμός που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου κηρύχθηκε άγονος, αφού καμία αεροπορική εταιρεία δεν προσήλθε λόγω της αρνητικής συγκυρίας.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν ότι οι τρέχουσες συμβάσεις παρατείνονται μέχρι να βγει ο νέος διαγωνισμός τους επόμενους μήνες, με πιθανότερο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Όπως σημειώνουν, όμως, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύουν οι υφιστάμενες συμβάσεις για τα άγονα δρομολόγια που ούτως ή άλλως εκπνέουν τον Σεπτέμβριο, ώστε όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά να υποβληθεί νέο αίτημα στην Ε.Ε., προσαρμοσμένο στα δεδομένα της οικονομικής και υγειονομικής συγκυρίας.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε 12 άγονες αεροπορικές γραμμές (Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Ικαρία, Αθήνα – Σύρος, Αθήνα – Λέρος, Αθήνα – Αστυπάλαια, Αθήνα – Κάλυμνος, Αθήνα – Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Θεσσαλονίκη – Χίος, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και Ρόδος – Καστελόριζο), με οικονομικό αντιστάθμισμα ύψους 24,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο διαγωνισμός που είχε πραγματοποιηθεί το 2016 αφορούσε 28 άγονες αεροπορικές γραμμές (για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2016 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020), τις οποίες είχαν μοιραστεί τότε η Aegean, η Olympic, η Sky Express και η Astra Airlines, που πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα airnews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

EKAB: Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Υποστελεχωμένα τα νησιά και από ασθενοφόρα – Ποια νησιά στις Κυκλάδες έχουν μόνο ένα σε 24ωρη βάρδια

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Κάνουμε” κουπιές για καλό σκοπό

Ξεκινάει σήμερα (06/06) ο γύρος των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο - Ποιος την διοργανώνει ...

Στοίχημα – Ισπανία (μπάσκετ): Προβάδισμα Ρεάλ αλλά βλέπουμε τον ..τρίποντο Γκάι

Η πρόταση της Foxbet.gr ... :Επιτακτική ανάγκη η νίκη για τη Μινέιρο, δεν πείθει η Σάντος

Αμοργός – Amorgorama: “Δείχνει” το μέλλον, έρχεται η γιορτή του Ψαρά

Το μέλλον των θαλασσών της Ελλάδας γεννιέται στην Αμοργό - Τι λένε αρμόδιοι φορείς αλλά και ψαράδες

Κως – ΕΚΑΒ: Πέθανε 63χρονη σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο (!!!)

Tραγωδία στην Κω: 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Μήλος -2η ΔΥΠΕ: Επίσκεψη Ροϊλού στο Κέντρο Υγείας

Ο Χρήστος Ροϊλός - διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ - θα βρίσκεται σήμερα στη Μήλο... Ποιος ο λόγος;

Μ. Βρετανία – Daily Mail: Νάξος, Πάρος και Φολέγανδρος ανάμεσα στα … διαμάντια της Ελλάδας

Τα οκτώ ελληνικά «διαμάντια» που ανακάλυψε και προτείνει η βρετανική εφημερίδα για μαγευτικές διακοπές

ΔΕΥΑΘ: Τι κάνει ο Μανόλης Ορφανός στις Βρυξέλλες;

Στις Βρυξέλλες αύριο Τρίτη (06/06) ο Μανόλης Ορφανός – Στο επίκεντρο το success story της ΔΕΥΑΘ

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Συναντήσεις σε Πάρο και Αντίπαρο

Τριήμερη περιοδεία του Φίλιππου Φόρτωμα σε Πάρο και Αντίπαρο

Θετικά αποτελέσματα μετά από κλινική δοκιμή φαρμάμου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τύπος καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο, περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας