Για πρώτη φορά οι άνθρωποι της Εστίασης μπήκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και ως ισότιμοι συνομιλητές διεκδίκησαν και πήραν υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον – Ποια εικόνα μας μεταφέρει ο Περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος
Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να μπουν οι εκπρόσωποι της Εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου… Και αυτό έγινε πρώτη Απριλίου. Και δεν ήταν αστείο. Οι άνθρωποι της Εστίασης ουσιαστικά μετά την πίεση που άσκησαν, έπεισαν την Κυβέρνηση ότι δεν είναι πλέον τα κακά παιδιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιχειρηματίες που βοηθούν σημαντικά την οικονομία της χώρας. Τα κλειδιά των επιχειρήσεων μπαίνουν για λίγο στον πάγο, και ο Γιάννης Παπαδόπουλος – περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στις Κυκλάδες – μέσα από τη σελίδα Ενωση Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Κυκλάδων – μεταφέρει το κλίμα της χθεσινής συνάντησης… Βέβαια, δεν θα είναι εύκολη η επόμενη ημέρα καθότι αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα ανοίξουν… Για ποσοστά και απολογισμό καλό είναι πάντως να τον επιχειρήσουμε τον Οκτώβριο με ηρεμία…
Τι ανέφερε ο κος Παπαδόπουλος; «Πρωθυπουργός: Μαζί και μετά τον COVID Ένεση ρευστότητας και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο»
Σύσκεψη της ΠΟΕΣΕ υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1η Απριλίου 2021. Στην συνάντηση με φυσική παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε το επιτελείο της κυβέρνησης κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργός Επικρατείας, Γιάννης Τσακίρης Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Θεόδωρος Λιβάνιος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Σε απευθείας σύνδεση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς Γεν. Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και τα Μέλη της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ: Ιωάννης Κουζούπης, Β’ Αντιπρόεδρος ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης, Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Σωτήρης Κοτσαμπάς, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μιχάλης Κολιός, Οικονομικός Επόπτης ΠΟΕΣΕ, Ανέστης Βαφειάδης, Μέλος ΠΟΕΣΕ, Κωνσταντίνος Καραγεώργος, Μέλος ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μέλος ΠΟΕΣΕ
Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία έχει εμπεριέλθει ο Κλάδος της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, ίσως με την μεγαλύτερη ζημιά (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών του Κλάδου έφτασε το 37,7% και το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και 4 στις 10 επιχειρήσεις του Κλάδου να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου), και η άμεση ανάγκη ενεργοποίησης στοχευμένων μέτρων για την διάσωση 100.000 και πλέον επαγγελματιών, 350.000 εργαζομένων σε αυτές και όλων εκείνων των χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι ανήκουν στον πολλαπλασιαστή του Κλάδου από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Ετέθησαν όλα εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να εντάξει η κυβέρνηση στην πολιτική σωτηρίας του Κλάδου μεταξύ των οποίων η άμεση χρηματοδότηση (κεφάλαιο κίνησης) για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων την αμέσως επόμενη μέρα, θέμα το οποίο αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της σημερινής συνάντησης.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ θα ενεργοποιηθεί άμεσα πακέτο στήριξης με επιδότηση του κεφαλαίου κίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ για την άμεση ρευστότητα του Κλάδου και θα αφορά επιχειρήσεις με μείωση τζίρου (-30%). Η επιχορήγηση του Κλάδου ανά επιχείρηση θα είναι ίση με το 7% του ετήσιου τζίρου του έτους 2019.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού και μια σειρά θεμάτων που θα δώσει στην εστίαση την δυνατότητα για ομαλή επανεκκίνηση:
• Στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο (επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας).
• Επιδότηση του ενοικίου το επόμενο εξάμηνο – παράταση των μισθώσεων που λήγουν για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας.
• Μείωση των ενοικίων κατά 50% για ακίνητα ή αιγιαλούς που μισθώνονται από Ν.Π.Δ.Δ. – Ο.Τ.Α – Ν.Π.Ι.Δ κλπ.
• Απαλλαγή με νομοθετική ρύθμιση (χωρίς αναγκαία απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων) από τέλη ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας – τέλη κατάληψης πεζοδρομίων – πλατειών. (Η νομοθετική ρύθμιση της Π.Ν.Π 20.3.2020 έχει εφαρμοστεί με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων σε λιγότερους από 100 Δήμους σε σύνολο 332).
• Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών μέχρι 31/12/21.
• Απαλλαγή από τον Δημοτικό φόρο 0,5% και 5% μέχρι 31/12/21.
• Κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων.
• Επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία (για όσες επιχειρήσεις τις απώλεσαν).
• Η επανεκκίνηση του Κλάδου προϋποθέτει την θωράκιση του σε σχέση με την ασφαλή του λειτουργία σε περιβάλλον covid-19.
• Η χώρα πρέπει να αποτελέσει ασφαλή τουριστικό προορισμό και οι εργαζόμενοι στον Κλάδο να εμβολιαστούν, αν είναι εφικτό, κατά προτεραιότητα ή να ελέγχονται τακτικά με covid test. Η δαπάνη των test δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακυλύετε στις ήδη οικονομικά εξαθλιωμένες επιχειρήσεις.
• Η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α 6% αποτελεί για τον Κλάδο έμμεσο εργαλείο βιωσιμότητας.
• Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πολιτείας στο θέμα των Πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίλυση ενός μακροχρόνια άλυτου προβλήματος που βλάπτει τους δημιουργούς και τους χρήστες. Η πολιτική Πόντιου Πιλάτου που έχει ακολουθήσει η Πολιτεία διαχρονικά, έχει μεγεθύνει το πρόβλημα.
• Η ένταξη του κλάδου στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ».