Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Ενέργεια: Οι νέες τιμές μετά τις επιδοτήσεις

Ελλάδα – Ενέργεια: Οι νέες τιμές μετά τις επιδοτήσεις

|

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις – Το 70% των καταναλωτών θα πληρώσει από 14 έως 16,1 λεπτά την κιλοβατώρα

Τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα θα πληρώσουν κάποιοι καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ η πλειονότητα, πάνω από το 70%, θα πληρώσει τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 14 και 16,1 λεπτών/κιλοβατώρα.

Αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση της επιδότησης ύψους 649 ευρώ/μεγαβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να απορροφήσει το 94% της αύξησης των οικιακών τιμολογίων, διαθέτοντας συνολικά για τον Σεπτέμβριο 1,9 δισ. ευρώ. Μόνο για τα νοικοκυριά η συνολική επιδότηση ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και καλύπτει όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας για το σύνολο της κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο κονδύλι που έχει διατεθεί από την έναρξη του συστήματος επιδοτήσεων, αποτέλεσμα τόσο των μεγάλων αυξήσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι όσο και της αύξησης του ποσοστού απορρόφησης στο 94%, έναντι 80% και 85% τους προηγούμενους μήνες. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

– ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

– Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

– Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 – 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

– NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 – 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

– Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

– Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 – 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

– Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

– Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.

– Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:

-Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις και με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για τις μικρομεσαίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ., και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη των 35 kVA, η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το αγροτικό τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Όταν το καλοκαίρι τραγουδάει στις Μελάνες…

Ο Γιάννης Βαρδής και ο Χάρης Βαρθακούρης συναντιούνται μουσικά σε μια αξέχαστη βραδιά στη Νάξο. Πότε; Που;