Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης για Δημόσιο και συνταξιούχους το 2023
Mοντέλο ΕΦΚΑ θα εφαρμοστεί από φέτος σε νευραλγικούς κλάδους του Δημοσίου ώστε να «τρέχουν» γρήγορα κρίσιμα projects και υποθέσεις. Συγκεκριμένα το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από φέτος θα εμπεριέχει στόχους και βέβαια όποιος υπάλληλος πετυχαίνει τους στόχους θα επιβραβεύεται με bonus. Ομως, έχουμε και προαναγγελία κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023.
Ξεκινάμε ανάποδα… Και μιλάμε για την Εισφορά. Αυτό για να συμβεί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει αφενός να το επιτρέψουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, που θα γίνουν γνωστοί προς το τέλος του έτους και αφετέρου να έχουν δημιουργηθεί τέτοιος δημοσιονομικός χώρος που να το επιτρέπει. Να σημειωθεί, ότι το δημοσιονομικό κόστος για την λήψη ενός τέτοιου μέτρου είναι μεγάλο και ως εκ τούτου για να ανάψουν το πράσινο φως οι δανειστές, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος.
Για την φετινή χρονιά η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ισχύει κανονικά για τους δημοσίου υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί (δικαστικοί), οι οποίοι και έχουν προσφύγει κατά της απόφασης να ισχύσει κανονικά το μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και αναμένεται η σχετική απόφαση.
Κατά συνέπεια και εφόσον δεν θα αλλάξει κάτι, οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το τι θα συμβεί με την εισφορά αλληλεγγύης, θα ληφθούν προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ θα έχει αρθεί και το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής. Παράλληλα, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, για το αν και πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος, για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα.
Νέα μοντέλα – χρονοδιάγραμμα
Το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί μόνιμα σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σε άλλους τομείς θα είναι προσωρινό. Δηλαδή όταν προκύπτει ένα project που απαιτεί ισχυρά κίνητρα για υπαλλήλους, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα διάστημα. Ουσιαστικά το μοντέλο αυτό αναμένεται να ισχύσει σε μονάδες του Δημοσίου που έχουν μετρήσιμους στόχους όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις επιτροπών διαγωνισμών του δημοσίου, κρίσιμης σημασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ταχύτεροι και ποιοτικότεροι υπάλληλοι θα επιβραβεύονται . Η μεταρρύθμιση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ, ενώ ένα επιπλέον ποσό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.
To μοντέλο αυτό ήδη λειτουργεί στο project των εκκρεμών συντάξεων ενώ και το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προβλέπει επέκταση της στοχοθεσίας και των bonus και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτός των υπηρεσιών εκκαθάρισης συντάξεων.
Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά για το 2022 ,με αυτό τον τρόπο θα εξεταστεί εάν το σύστημα των bonus μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα δουλειάς. Σε δεύτερη φάση και εάν αποδειχθεί πως όντως οι υπάλληλοι εργάζονται καλύτερα όταν υπάρχουν χρηματικά κίνητρα τότε ο μηχανισμός θα γίνει μόνιμος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έτσι το 2023 και το 2024 θα υπάρχουν κονδύλια περαιτέρω για την εφαρμογή του bonus-system στο Δημόσιο.
Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε σήμερα πως με το σύστημα αυτό «δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων» αλλά η κίνηση αυτή καλύπτει και την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ίδια πηγή μάλιστα, όσο αναφορά τις διορθωτικές κινήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων ανέφερε πως στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023.
Πηγή: moneyreview.gr