Μόνο τα κλειδιά από το ΕΣΥ δεν ζητούν οι γιατροί μέσω ανακοίνωσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για βοήθεια στο ΕΣΥ – Ποιες είναι οι έντεκα αντιπροτάσεις τους…
Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Την περασμένη Τρίτη (10/11) ακούσαμε τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς γα να βοηθήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας (βλ ΕΣΥ) προσφέροντας είναι η αλήθεια ουκ ολίγα… Ανάμεσά τους; Σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι, έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι, με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά, αφορολόγητα και ακατάσχετα – τη στιγμή που ο καθαρός μηνιαίος μισθός του επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι 1.250 ευρώ – με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές.
Κίνηση που προκάλεσε και θετικά σχόλια, αν και οι περισσότεροι γκρινιάζουμε θεωρώντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να είχε γίνει τον περασμένο Μάιο και κυρίως όλο αυτό το διάστημα θα έπρεπε να είχαν κάνει πράξη οι αρμόδιοι φορείς (βλ Κυβέρνηση και Υπουργείο) τη πρότασή τους για θωρακιση της Υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και το κυριότερο; με μονιμοποίηση όλων αυτών που χρόνια τώρα περιμένουν στην ουρά για μία θέση στο ΕΣΥ… Περιμένουν βέβαια δουλεύοντας και όχι καθήμενοι σε μία καρέκλα ή στο ιδιωτικό τους ιατρείο..
Και έρχονται οι γιατροί να δείξουν ότι μάλλον, έχει δίκιο η κυβέρνηση που δεν τους δίνει τα …κλειδιά του συστήματος.. Και το λέμε αυτό, γιατί οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως αντιπρόταση στην Κυβέρνηση είναι το λιγότερο προκλητική.. Τι ζήτησαν; 3.000 ευρώ μηνιαία αποζημίωση –«προσαύξηση κατ’ ελάχιστο 50% της προβλεπόμενης από την ΠΝΠ αποζημίωσης»– καθαρά, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με Covid-19, διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές, δικαίωμα επιλογής πλήρους ή μερικής απασχόλησης, επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας, προσμέτρηση προϋπηρεσίας για το ΕΣΥ πενταπλάσιας του χρόνου σύμβασης και διακοπή σύμβασης με προειδοποίηση από τον ιατρό ενός μηνός και τριών μηνών για το νοσοκομείο!
Αναλυτικά …
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του, χθες 12-11-2020, ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία, προτάσεις για άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενόψει της πανδημίας οι οποίες εστάλησαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, στους εκπροσώπους των Ι.Σ. και στις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες/Ιατρικές Επαγγελματικές Ενώσεις.
Οι προτάσεις του Π.Ι.Σ. συνοψίζονται στα κάτωθι:
Πλαίσιο προσωρινής ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα . Οι ελάχιστες προδιαγραφές αυτής της συνεργασίας προτείνεται να είναι:
1. Συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ.
2. Ειδικότητες: παθολογία, γενική ιατρική, παιδιατρική, πνευμονολογία, καρδιολογία, αναισθησιολογία, χειρουργική, γυναικολογία, ακτινολογία, βιοπαθολογία, νεφρολογία, ΩΡΛ και κάθε άλλη ειδικότητα που θα κριθεί αναγκαία από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Πρόσκληση σε ανειδίκευτους ιατρούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
3. Πρόσληψη ανάλογη των προσόντων, ετών προϋπηρεσίας, διδακτορικής διατριβής και ακαδημαϊκών τίτλων. Όχι ενασχόληση με διοικητικά καθήκοντα.
4. Μηνιαία αποζημίωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από την τρέχουσα ΠΝΠ κατά ελάχιστο με προσαύξηση 50%, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με COVID-19.
5. Διάρκεια σύμβασης 6-12 μηνών ανάλογα με τις ανάγκες.
6. Διακοπή σύμβασης με προειδοποίηση από τον ιατρό ενός μηνός και τριών μηνών για το νοσοκομείο.
7. Δικαίωμα επιλογής πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
8. Επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας.
9. Δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
10. Ασφάλιση υγείας και αστικής ευθύνης στο επίπεδο των μόνιμων ιατρών αντίστοιχης βαθμίδας.
11. Προϋπηρεσία για το ΕΣΥ: πενταπλάσια του χρόνου σύμβασης.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την επείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ ο πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει:
– Άμεση πρόσληψη των 300 μονίμων γιατρών για τις Μ.Ε.Θ. από την προκήρυξη που ήδη έχει δρομολογήσει με διαδικασίες ταχύρρυθμης κρίσης.
– Υπάρχουν περί τους 200 γιατρούς περίπου, που έχουν ολοκληρώσει την άσκηση στην ειδικότητά τους και δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας, λόγω του ότι δεν έχουν κάνει το αγροτικό τους. Επομένως θα πρέπει να δώσουν άμεσα τις εξετάσεις τους (χωρίς την προϋπόθεση του αγροτικού) και να προσληφθούν άμεσα στα νοσοκομεία για ένα χρόνο, εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την υπηρεσία υπαίθρου.
– Την άμεση πρόσληψη όλων των γιατρών (τουλάχιστον για ένα χρόνο και μέχρι οριστικής ρύθμισης), που απολύθηκαν από το πρώην ΙΚΑ και έχουν δικαιωθεί δικαστικά, προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
– Ακολούθως θα πρέπει να εξεταστεί η προσφορά (αγορά) υπηρεσιών από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, από έμπειρους ειδικευμένους και εξειδικευμένους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, με ανάθεση συγκεκριμένου έργου, ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων ή των κέντρων υγείας.
– Επίσης να παραταθεί για ένα χρόνο η παραμονή των υπό συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ (2020 και 2021), εφόσον το επιθυμούν, και σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φορέα και εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες θέσεις από νέους ιατρούς. Και παράλληλα να εξεταστεί ακόμη και η επανένταξη όσων συνταξιοδοτήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο (2019) με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς.
– Θα πρέπει να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ με απλούστευση της διαδικασίας και των κριτηρίων.
Η όλη διαδικασία προκήρυξης, αξιολόγησης και πρόσληψης θα πρέπει να είναι “fast-tract” και θα πρέπει να ολοκληρώνεται αυστηρά εντός εξαμήνου. Επίσης οι χηρεύουσες οργανικές θέσεις των Δ/ντών, να προκηρύσσονται στο βαθμό του Διευθυντή, ο οποίος θα έχει και τη διοικητική ευθύνη της κλινικής (και επομένως είναι περιττός ο βαθμός του Συντονιστή-Διευθυντή).
– Θα πρέπει να εξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του Ε.Σ.Υ., ιδίως σε νοσοκομεία της επαρχίας/περιφέρειας. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε μονάδες του Ε.Σ.Υ. {νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).
– Έκτακτο αφορολόγητο επίδομα στους ιατρούς ΕΣΥ για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και μισθολογική αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες.
Πρόσθετα μέτρα στο επίπεδο της ΠΦΥ
– Όλοι οι γιατροί να υποβάλλονται σε τακτικό περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test Ag) ανίχνευσης του ιού.
– Δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με την συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων (υπό την αιγίδα, τον συντονισμό και την απόλυτη καθοδήγηση του ΕΟΔΥ).
– Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για πολίτες (απαντούν γιατροί και μόνο, αξιοποίηση ευπαθών ομάδων γιατρών).
– Δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, να κάνουν rapid test Ag στα ιατρεία τους.
– Κινητές Μονάδες 24ώρου λειτουργίας και από τον ιδιωτικό τομέα, στελεχωμένες, οπωσδήποτε, με γιατρό
– Πρώτη γραμμή άμυνας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τα Κέντρα Υγείας 24ώρου λειτουργίας.
Η παράταξη όλων των γιατρών που δρουν στην ΠΦΥ σε διάταξη μάχης, δεδομένης της ανυπαρξίας οργανωμένου συστήματος ανέκαθεν, είναι κατεπείγουσα, για να υπάρχει ανάχωμα του ιού εκτός νοσοκομείων. Το εθελοντικό τείχος του ιδιωτικού τομέα την άνοιξη κατέδειξε τη χρησιμότητα του , αλλά ο χειμώνας απαιτεί σχεδιασμό.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα healthreport.gr