Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 τέλος ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω...

Ελλάδα: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 τέλος ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων

|

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στα Δωδεκάνησα, ταξίδεψε σε Τήλο, Χάλκη και Ρόδο – Από τη Χάλκη έστειλε μήνυμα ότι καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα νησιά όπου ζουν κάτω από 1000 κάτοικοι 

Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρόδο, τη Χάλκη και την Τήλο. Ευδιάθετος, προσιτός και πρόσχαρος, περπάτησε στο κέντρο της πόλης, συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, έβγαλε πολλές selfies, δέχθηκε δώρα και λουλούδια από μικρά παιδιά και συνομίλησε με εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων που άπτονται του τουρισμού.Αφού άκουσε όλα τα προβλήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών σωματείων, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, αυτή που φέρνει οφέλη για όλους και όχι την επιχειρηματικότητα της… διαπλοκής.

Η πιο σημαντική είδηση; Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, εξαγγελία που έγινε από την Χάλκη, το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Μιλώντας στους κατοίκους του νησιού -που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι, αφού προηγουμένως είχαν προϋπαντήσει το πλοιάριο που μετέφερε την αποστολή με ψαροκάικα με κόρνες και καπνογόνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών έτσι ώστε να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες… Οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δημιουργήσαμε συνθήκες ισότητας και γι’ αυτό θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώνουν ίσο κόστος για ίση μετακίνηση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στις φοροελαφρύνσεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία καθώς «οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή».

Ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφύλαξαν στο λιμάνι και ανέφερε: «Είναι ένα πανέμορφο νησί και νιώθω τιμή που βρίσκομαι σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του φυλάνε Θερμοπύλες. Εδώ στα ανατολικά σύνορα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε πόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος για στήριξη και πόσο μπορεί να την αξιοποιεί. Πιστεύω, παρά τη μεγάλη δυσκολία που πέρασε η πατρίδα μας, αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής χρεωκοπίας, ότι μπορούμε να στηρίξουμε τον τόπο μας. Οι άνθρωποί του έχουν αστείρευτες δυναμεις… Σας στηρίζουμε, να έχετε αυτοπεποίθηση να έχετε δύναμη».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Πατρός ευχαρίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα -που όπως σημείωσε είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Χάλκη- γιατί οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοικτές. «Οι υπουργοί μας έδωσαν χρήματα όταν οι άλλοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν, μας έδωσαν υπαλλήλους όταν οι άλλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πάλη των δύο αντιλήψεων 

Νωρίτερα, το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, εάν η χώρα προχωρήσει μπροστά με ασφάλεια και με όλους τους Έλληνες ή αν θα διακινδυνεύσει την επιστροφή στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έθεσε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας στο Μαντράκι της Ρόδου με εργαζόμενους στον τουρισμό. Οι τελευταίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή τριών συλλογικών συμβάσεων στους βασικούς κλάδους του τουρισμού καθώς και για τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που έχει μειώσει σημαντικά, όπως είπαν, την εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν εξαγγελθεί επιπλέον 150 προσλήψεις στο ΣΕΠΕ για την αύξηση των ελέγχων. Σημείωσε δε, πως και ενόψει των εκλογών, συγκρούονται δύο αντιλήψεις: Η μία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, και η άλλη που επιτρέπει την παραβατικότητα της κακώς εννοούμενης επιχειρηματικότητας με την έλλειψη ελέγχων. Αυτή η κακή αντίληψη (της επιχειρηματικότητας) βασίζεται στις offshore, την αποφυγή φορολογικών και εργασιακών ελέγχων, πρόσθεσε.

Καθώς η συνομιλία του πρωθυπουργού μετατράπησε σε μια αυθόρμητη… λαϊκή συνέλευση, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από πολίτη για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως μετά από τρία δύσκολα χρόνια κατανοεί τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που επλήγησαν και που θέλησαν να στείλουν μήνυμα. Πρόσθεσε μάλιστα, πως έλαβε το μήνυμα και εξετάζει τα λάθη και τις παραλείψεις. Ωστόσο, σημείωσε, ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών. Εξήγησε δε, ότι ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ξεπερνά τις ιδεολογικές γραμμές που εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές και αφορά την επόμενη μέρα για τον τόπο, για όλους μας, για τη νέα γενιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «βασικό δίλημμα, ανεξάρτητα ακόμη και από τις κομματικές προτάσεις, αφορά το μέλλον της χώρας», είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας και έκλεισε αισιόδοξα λέγοντας ότι «στις 7 Ιούλη η κάλπη είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς».

Πηγή/Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.