Η Κυβέρνηση φέρεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης από τις 25 Μαϊου – Ποιος ο λόγος – Τι γίνεται με τα τραπεζοκαθίσματα
Να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν ζήτησε η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Κατα τις ίδιες πηγές, η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.
Να σημειώσουμε ότι πριν από δυο ημέρες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώνας για την Εστίαση είχε αναφέρει ότι στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξουν κανόνες για τη μη μετάδοση του κορονοϊού αλλά και να δοθούν στους επιχειρηματίες κίνητρα ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μη μειωθεί η πελατεία τους.
Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν πιο νωρίς τα καταστήματα εστίασης είπε ότι δεν θα αλλάξει κάτι για μια εβδομάδα, ότι ο ίδιος το εύχεται αλλά τον τελικό λόγο το έχουν οι επιστήμονες και να επιμείνουν για 1η Ιουνίου αυτοί θα έχουν τον τελικό λόγο.
Όπως είπε πάντως, οι ανακοινώσεις θα γίνουν νωρίς και δεν θα αιφνιδιαστούν οι επιχειρηματίες.
Τραπεζοκαθίσματα
Έως και στον διπλάσιο χώρο, όπου αυτό είναι δυνατόν, θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους τα καταστήματα, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ. Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης έχει ως βάση τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά κάθε απόφαση πρέπει να σέβεται τον δημόσιο χώρο και τον πεζό.
Εξήγησε ότι “προσπαθήσαμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ δύο παραγόντων: αφενός, να ενισχύσουμε τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει πληγεί τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω των περιοριστικών μέτρων και, αφετέρου, να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χώρο και τη δυνατότητα να κινούμαστε ελεύθερα στις πόλεις μας. Για τον σκοπό αυτό, στη νομοθετική διάταξη, που κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπεται ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε έως και διπλάσιο χώρο από αυτόν που προέβλεπε η αρχική άδειά τους, ώστε ο συνολικός αριθμός τραπεζοκαθισμάτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που είχαν προ πανδημίας”.
Διευκρίνισε ότι αυτή η δυνατότητα επέκτασης θα παρέχεται από τους δήμους χωρίς επιπλέον χρέωση και σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος για επιπλέον ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οι επιχειρηματίες θα έχουν έκπτωση έως και 50% στα δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα.
“Δίνουμε, λοιπόν, ένα εργαλείο, χωρίς περαιτέρω χρέωση, για να επεκταθεί ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων αλλά με 1,5 μέτρο απόσταση τουλάχιστον, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση από πεζούς, γονείς με καροτσάκια και άτομα με αναπηρία”, πρόσθεσε ο κ. Λιβάνιος.