Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕλαιόλαδο μίας ...χρήσης και σφραγισμένο στα εστιατόρια από το Νέο Ετος

Ελαιόλαδο μίας …χρήσης και σφραγισμένο στα εστιατόρια από το Νέο Ετος

|

Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης, από την 1η Ιανουαρίου 2018. Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Αλλάζουν τα  δεδομένα στην Μαζική Εστίαση…. Κι αυτό γιατί τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί σχετική ενημέρωση από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος είναι έτοιμος και δεν θα ζητηθεί παράταση για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Ότι από την 1η Ιανουαρίου θα διατίθεται το ελαιόλαδο σε σφραγισμένη συσκευασία στους χώρους της Μαζικής Εστίασης και για τους  παραβάτες θα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ…

Η ρύθμιση αυτή είχε προταθεί στο υπουργείο Οικονομίας από τους φορείς της αγοράς, καθώς έκριναν απαραίτητη τη χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιόλαδου, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται και προσφέρονται από τις μικρές επιχειρήσεις και σημειώνει ότι, ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και όχι ως επιβεβλημένη από τον νόμο υποχρέωση, πρέπει να αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες τη διάταξη για το τυποποιημένο ελαιόλαδο στους χώρους εστίασης.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Σημειώνεται ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιόλαδου, αλλά η χρέωση ή μη στον καταναλωτή έχει να κάνει με τη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Πάντως, όπου υπάρχει χρέωση αυτή διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, «πρόκειται για σημαντικότατη ρύθμιση που αφορά σε ένα κορυφαίο ελληνικό προϊόν, αλλά και σε μία ολόκληρη “αλυσίδα αξίας” για τη χώρα, που δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο κλάδο εστίασης, διασφαλίζοντας τόσο τη ποιότητα του ελαιόλαδου, όσο και τη προστασία των καταναλωτών. Πέρα από αυτά, όμως, οι συσκευασίες ελαιόλαδου στη μαζική εστίαση θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός κοινού “brandname” για την ελληνική κουζίνα και γαστρονομία, που θα χτίσει μία ενιαία και αξιόπιστη εικόνα στο εξωτερικό».
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου