Εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας που έχουν πλήξει φέτος σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν σημαντικές συνέπειες και στον πρωτογενή τομέα. Η κατάσταση, μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο που οδήγησε χθες σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, ευτυχώς, οι μετριοπαθώς υψηλές θερμοκρασίες και οι άφθονες βροχές οδηγούν σε θετικές προβλέψεις για τις θερινές σοδειές (αραβόσιτος, ηλιοτρόπιο, πατάτα), άνω του μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας.
Του Γιάννη Παλαιολόγου (Καθημερινή)
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η Επιτροπή, οι αγρότες θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και το 70% της άμεσης πληρωμής τους και 85% της αγροτικής αναπτυξιακής αρωγής στα μέσα Οκτωβρίου, αντί για τον Δεκέμβριο που αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον, θα παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις χρήσεις γης, ώστε εκτάσεις που δεν θα καλλιεργούνταν να χρησιμοποιηθούν για τη διατροφή των ζώων.
Ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις κλιματικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει φέτος το καλοκαίρι. «Εχω έρθει σε επαφή με αρκετούς υπουργούς από τις πληττόμενες χώρες για να συζητήσω την κατάσταση και να λάβω επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των συνεπειών της», ανέφερε ο κ. Χόγκαν. Η Επιτροπή, σημείωσε, «είναι έτοιμη να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από ξηρασία μέσω διαφόρων μέσων, όπως οι υψηλότερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις». Η Επιτροπή θα λάβει έως τις 31 Αυγούστου επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εαρινής και θερινής ξηρασίας στους γεωργούς.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το πρόγραμμα παρακολούθησης αγροτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (MARS), που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 23 Ιουλίου, οι «εξαιρετικές ξηρές και θερμότερες του συνηθισμένου συνθήκες» επέδρασαν αρνητικά στις χειμερινές σοδειές και στα ανοιξιάτικα δημητριακά «σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης», από την Ιρλανδία ώς την Πολωνία και τη Φινλανδία. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τη σοδειά του καλαμποκιού, της σόγιας και των ηλιοτροπίων «αναθεωρήθηκαν ανοδικά, κυρίως εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών με άφθονη βροχή στη Νότια, Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων παραγωγών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία».
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, οι προβλέψεις είναι θετικές για τις θερινές σοδειές (αραβόσιτος, ηλιοτρόπιο, πατάτα). Σχετικά με τις χειμερινές σοδειές, στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία για την ίδια περίοδο συμπεριλαμβάνονται η Μακεδονία και η Θράκη – και ειδικά η Καβάλα και η Ξάνθη. Τα καιρικά φαινόμενα εκεί κατά την περίοδο αυτή χαρακτηρίζονται ακραία –με το υπερπλεόνασμα βροχής (άνω των 80 χιλιοστών τη μέρα σε κάποιες μέρες) να επιδρά αρνητικά στη συγκομιδή.