Η ΕΑΣ Νάξου διά στόματος του προέδρου της Δημήτρη Καπούνη, βάζει τέλος στα σενάρια και την αμφιβολία των παραγωγών όσον αφορά την τιμή πατάτας για την τρέχουσα περίοδο – Καπούνης ” φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τις πατάτες. Εμείς σαν συνεταιρισμός θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Η τιμή αυτή είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή”.
Η αγωνία στο κόκκινο. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι παραγωγοί πατάτας Νάξου παραδίδουν πατάτες χωρίς να γνωρίζουν την τιμή πώλησης προς τις τρεις κυρίως …αγορές εντός νησιού. Τα δύο ιδιωτικά συσκευαστήρια και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου… Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, είχε πάρει έκταση το θέμα μέσω δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα agronews.gr που ανέφερε ότι “Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι καλλιεργητές – παραγωγοί εαρινής πατάτας, παραδίδουν εδώ και μέρες προϊόν στα τρια συσκευαστήρια του νησιού, χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν” και εντυπωσιακή ήταν η αναφορα για την …. πολιτική των δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων που “πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής στις αντίστοιχες επιχειρήσεις, διαφορετικά «αποβάλλονται» ολοκληρωτικά της συνεργασίας”.
Και σήμερα, ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου προχώρησε στην ανακοίνωση της τιμής εαρινής πατάτας όσον αφορά την “Ενωση”… Μιλώντας στην ιστοσελίδα agrotypos.gr και στον Σταύρο Παϊσιάδη ανέφερε ότι ” φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τις πατάτες. Εμείς σαν συνεταιρισμός θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Η τιμή των 32 λεπτών (συν 3 λεπτά στην εκκαθάριση) είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή. Το κόστος καλλιέργειας στο νησί είναι αυξημένο σε σχέση με το κόστος στην υπόλοιπη Ελλάδα και ανέρχεται στα 30 λεπτά το στρέμμα. Για αυτό η πατάτα Νάξου έχει πάντα καλύτερη τιμή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα”. Εμείς να σημειώσουμε ότι το 2017 η τιμή της πατάτας είχε φτάσει ακόμη και στα 45 λεπτά (μαζί με την εκκαθάριση) ενώ το 2018 είχε πέσει στα 34 λεπτά, κυρίως γιατί υπήρχε υπερπροσφορά…
Από εκεί και πέρα, ο Δημήτρης Καπούνης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί ελέω πανδημίας λέγοντας χαρακτηριστικά “ Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός από την τουριστική δραστηριότητα φέτος στην χώρα μας. Ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα κέντρα εστίασης και τα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση τροφίμων από την εγχώρια αγορά. Επίσης με αφορμή την πανδημία του Covid 19 μάθαμε ότι τα επαγγέλματα έχουν έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αυτό που ζήτησα από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι όλοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που είναι κατά κυριο επάγγελμα αγρότες να έχουν ένα μοναδικό ΚΑΔ, όπως γίνεται και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη”.
Και για μία ακόμη φορά έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση ώστε να δώσουν επιτέλους χείρα βοηθείας στους παραγωγούς. Κατι που έχουν υποσχεθεί όλοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αλλά δεν το είδαμε στη πράξη ” Ακόμη κάτι που θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία είναι η υποχρέωση να πληρώνουν χιλιάδες αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) τα 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος. Ο νόμος λέει ότι εξαιρούνται από την πληρωμή τα μέλη συνεταιρισμών. Αφού έβαλαν λουκέτο σε χιλάδες συνεταιρισμούς της χώρας τώρα λένε ότι οι συνεταιρισμένοι αγρότες δεν θα πληρώνουν το τέλος. Τι θα κάνουν όμως οι υπόλοιποι αγρότες;
Για παράδειγμα οι πατατοπαραγωγοί φέτος που έχουν μια δύσκολη χρονιά με πτώση των τιμών πως θα μπορέσουν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Το ίδιο ισχύει για τον μικρό κτηνοτρόφο. Η νομοθεσία λέει επίσης ότι αν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος. Στα νησιά συνήθως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι άδικα για τους αγρότες και θα πρέπει να τα διορθώσει η κυβέρνηση».