Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕΑΣ Νάξου: Στα 19,9 εκατ ευρώ ο κύκλος εργασιών

ΕΑΣ Νάξου: Στα 19,9 εκατ ευρώ ο κύκλος εργασιών

|

Η εικόνα της ΕΑΣ Νάξου και οι διαφορές από πέρυσι … Σε ποια προϊόντα ποντάρει για να μπορέσει να έχει μία διάρκεια χρόνων σε πρωταγωνιστικό ρόλο 

Σε υψηλότερο επίπεδο ευρώ ανήλθαν, κατά το 2017, οι πωλήσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία λειτουργεί μεγάλη τυροκομική μονάδα, παράγει πατατόσπορο, διαθέτει συσκευαστήρια πατάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων του νησιού και, συγχρόνως, εμπορεύεται διάφορα προϊόντα.Η Ενωση ιδρύθηκε το 1926 από μικρή ομάδα παραγωγών του νησιού, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

Το 1961 ίδρυσε ένα πρώτο τυροκομείο στο νησί για την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά εξελίχθηκε και το 1985 προχώρησε σε εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των παραγωγικών εγκαταστάσεών της με τη δημιουργία νέας μονάδας, καθώς και σε αύξηση της παραγωγής και της γκάμας των προϊόντων της, παραμένοντας ακόμα και σήμερα προσηλωμένη στην ποιότητα και τις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής τυροκομίας. Εδρεύει στο ύψος του 3ου χλμ. της οδού Χώρας-Φιλωτίου, στη θέση Λουκάκι του νησιού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Βασικότερα προϊόντα της Ενωσης, που έχει μετεξελιχθεί σε ανώνυμη εταιρεία με τη μορφή της αγροτικής εταιρικής σύμπραξης, είναι τα σκληρά και άλλα τυριά της (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λευκό τυρί, σκληρό τυρί, ξινότυρο, ξινομυζήθρα και άλλα), καθώς και οι πιστοποιημένες-τυποποιημένες πατάτες Νάξου, για την οποία επίσης είναι γνωστή. Ακόμη, η Ενωση παράγει γάλα, βούτυρο και γιαούρτι. Η γραβιέρα Νάξου της εταιρείας είναι το κορυφαίο προϊόν της και έχει αποσπάσει, ως γνωστόν, πληθώρα βραβείων από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Το 2017 η Ενωση πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 19,90 εκατ. ευρώ, οι οποίες απέδωσαν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 0,84 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 0,19 εκατ. ευρώ και μετά την πρόβλεψη για φόρους καθαρά κέρδη 0,10 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι και φέτος 

Σε σχέση με το 2016, αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 8,4% (+1,55 εκατ. ευρώ), ενώ η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκε κατά 1,9% (+0,02 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 17,6% (+0,03 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους αυξήθηκαν κατά 12,1% (+0,01 εκατ. ευρώ). Το μεικτό περιθώριο κέρδους αποδυναμώθηκε κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 18%, από 19,3% το 2016, γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 3,57 εκατ. ευρώ, έναντι μεικτών κερδών 3,54 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+1%).

Το 49,2% των εσόδων της (9,80 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις βιομηχανικές δραστηριότητές της και το υπόλοιπο 50,8% (10,10 εκατ. ευρώ) από εμπορικές και παροχή υπηρεσιών. Σε σχέση με το 2016, τα βιομηχανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% (+1,35 εκατ. ευρώ).

Τα τελικά αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις 0,39 εκατ. ευρώ (0,38 εκατ. ευρώ το 2016) και χρεωστικούς τόκους και λοιπές χρηματοοικονομικές δαπάνες 0,27 εκατ. ευρώ (0,28 εκατ. ευρώ το 2016).

Τα καθαρά κέρδη της αντιπροσωπεύουν μέση ετήσια απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της 1,6%. Με κριτήριο τα κέρδη προ φόρων η απόδοση ανέρχεται σε 3,1%.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των τροποποιημένων ελληνικών λογιστικών προτύπων, βάσει του νόμου 4308/2014. Στα λοιπά έσοδα της Ενωσης συμπεριλαμβάνονταν επιχορηγήσεις 0,43 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 0,465 εκατ. ευρώ το 2016.

Το σύνολο των απασχολουμένων κεφαλαίων στην ΕΑΣ Νάξου στις 31.12.2017 ανερχόταν σε 17,975 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6,37εκατ. ευρώ (35,4%) ήταν ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Την ίδια ημερομηνία το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της (11,23 εκατ. ευρώ) ήταν μεγαλύτερο από τις βραχυπρόθεσμες, απαιτητές εντός του 2018 υποχρεώσεις της (10,70 εκατ. ευρώ) κατά 0,53 εκατ. ευρώ.

Η Ενωση στις 31.12.2017 βαρυνόταν με δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 5,33 εκατ. ευρώ, στο σύνολό τους βραχυπρόθεσμες και μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 8,6% (-0,50 εκατ. ευρώ). Τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν ύψους 0,47 εκατ. ευρώ (0,25 εκατ. ευρώ στις 31.12.2016). Οι συνολικές υποχρεώσεις και προβλέψεις της ήταν ύψους 11,61 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 2,2% (-0,26 εκατ. ευρώ).

Η αναπόσβεστη αξία των ενσώματων παγίων της στις 31.12. 2017 ανερχόταν σε 6,55 εκατ. ευρώ, έναντι 6,75 εκατ. ευρώ στις 31.12.2016. Η εταιρεία δαπάνησε στη διάρκεια της χρήσης για πάγιες επενδύσεις 0,24 εκατ. ευρώ, έναντι 0,26 εκατ. ευρώ το 2016. Στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της περιλαμβανόταν, προς απόσβεση, υπόλοιπο κρατικών επιχορηγήσεων 0,23 εκατ. ευρώ, από επιδοτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ, στην οποία συσπειρώνονται 26 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί με 3.274 φυσικά μέλη, το 2015 είχε προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας συμβολαιακής κτηνοτροφίας με την Τράπεζα Πειραιώς, όσον αφορά τα τυροκομικά προϊόντα της. Μέσω του προγράμματος συμβολαιακής κτηνοτροφίας της Τράπεζας, ο κτηνοτρόφος έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους όταν τη χρειάζεται και εγγυημένη την πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην Ενωση.

Τα τυροκομικά προϊόντα της Ενωσης, η οποία έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημ. Γ. Καπούνη και γενικό διευθυντή τον Μιχ. Ι. Βερνίκο, φτάνουν στην αγορά μέσω της εμπορικής εταιρείας Leader, ενώ οι τυποποιημένες πατάτες της προωθούνται από την ίδια την Ενωση στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Πέρα από τις παραγωγικές δραστηριότητές της, η Ενωση εμπορεύεται αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές, αντιπροσωπεύει άλλες εταιρείες ειδών διατροφής και ποτών και λειτουργεί κρεοπωλείο διάθεσης τοπικών κρεάτων και λιανεμπορικό κατάστημα διάθεσης δικών της προϊόντων, γλυκών και άλλων τοπικών προϊόντων, καθώς και πολλών άλλων ειδών.

Εχει στο ενεργητικό της εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων της στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Η γαλακτοκομική μονάδα της, στη θέση Γλυνάδο της Νάξου, περιλαμβάνει βιομηχανικούς και λοιπούς χώρους 3.370 τ.μ.

Το 2017 απασχόλησε κατά μέσον όρο 130 εργαζόμενους, έναντι 107 το 2016. Διέθεσε για μισθούς, ημερομίσθια και άλλες παροχές του διευθυντικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, καθώς και για ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις 2,29 εκατ. ευρώ, έναντι 2,14 εκατ. ευρώ το 2016. Για αμοιβές διοικητικών-διευθυντικών στελεχών διέθεσε 0,11 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2017 ήταν ίσα προς 6.490 ευρώ ανά εργαζόμενο.

www.inr.gr, 15 Ιουνίου 2018


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός Α.Ο.: Ο Victor Asamoah νέος προπονητής της ανδρικής ομάδας

Με εμπειρία άνω των 20 ετών και δίπλωμα UEFA A License, ο Victor Asamoah αναλαμβάνει τα ηνία του Πανναξιακού Α.Ο.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Πτώση «γουρούνας» στη θάλασσα στη μαρίνα

Τετράτροχο όχημα κατέληξε στη θάλασσα στη μαρίνα Νάξου – Χωρίς τραυματισμούς, χωρίς ρύπανση

Άλλοι για Νάξο τράβηξαν… κι άλλοι για Σαντορίνη

Μετά τη Νάξο, η Χορωδία του Δήμου Θήρας θα εμφανιστεί στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Στρογγύλη με Γιάννη Ζουγανέλη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.