Νέο τυροκομείο (με μοναδικό σκοπό τη παραγωγή αρσενικού τυριού) δρομολογεί άμεσα (σ.σ. εντός ενός χρόνου το αργότερο) η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με επένδυση έως 500.000 ευρώ, μετά την κατοχύρωση της προστασίας προέλευσης του τοπικού αρσενικού τυριού
Η επικείμενη κατοχύρωση ως προϊόντος προστασίας προέλευσης (ΠΟΠ) του τυρικού αρσενικού Νάξου ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία νέου τυροκομείου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Είδηση που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στα πλαίσια της δράσης Mediterranean Cheese and Wines… Βασικό θέμα συζήτησης «Αυθεντικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα από τη Νάξο, τη Σάμο και την Εμίλια Ρομάνα» και ο Δημήτρης Καπούνης – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου, ο οποίος μάλιστα κλείνει σήμερα 13 χρόνια παρουσίας στη θέση του προέδρου – έριξε την …βόμβα, δείχνοντας τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της ΕΑΣ Νάξου…
Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα businessdaily.gr “Πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 400-500 χιλ ευρώ και θα αφορά σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες παραγωγικές ανάγκες του Συνεταιρισμού. Επιδίωξη είναι το νέο τυροκομείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2020 ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2021 και βέβαια θα παράγει αποκλειστικά αρσενικό τυρί Νάξου.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμός ο νέος κωδικός του Συνεταιρισμού θα διατεθεί στην εγχώρια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρσενικό τυρί είναι ωρίμανσης 100 ημερών, ενώ η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ τυρί αναμένεται να βελτιώσει και τη τιμή παραγωγού γάλακτος έως και 10 λεπτά.
Σχετικά με την πορεία του 2019, τα έσοδα της ΕΑΣ Νάξου εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 3%. Σημειώνεται ότι στη περσινή χρήση, τα έσοδα του Συνεταιρισμού διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ κρατώντας την δυναμική του 2017. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά σε 303 χιλ ευρώ έναντι 194 χιλ ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διπλασιάστηκαν σε 211 χιλ ευρώ.
Στο τομέα της εξωστρέφειας, με όχημα την «ΠΟΠ Γραβιέρα Ναξου», η ΕΑΣ προσδοκά το τριπλασιασμό των εξαγώγιμων όγκων, επιχειρώντας «άνοιγμα» στις αγορές του Κουβέιτ, της Νέας Υόρκης, του Ντουμπάι, ενώ σε δεύτερο χρόνο η στόχευση αφορά στην ινδική αγορά.
Επισημαίνεται ότι μετά και το «δύσκολο» 2015 με την επιβολή των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων αλλά και το ρωσικό εμπάργκο, οι εξαγωγές της Γραβιέρα Νάξου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν στους 45 με 50 τόνους, όταν η συνολική παραγωγή αγγίζει τους 1000 τόνους. Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό έδαφος οι κύριες αγορές αφορούν στην Κύπρο, στην Γερμανία και στην Γαλλία, ενώ υπάρχει και δραστηριοποίηση και στη Πολωνία.
Σημειώνεται ότι η ΕΑΣ Νάξου που δημιουργήθηκε το 1926, σήμερα αριθμεί 2.500 ενεργά μέλη, αγρότες και κτηνοτρόφους, απασχολεί 150 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 30-40 εποχικούς. Λειτουργεί μεγάλη τυροκομική μονάδα μέσω της οποίας διανέμει μια ευρεία γκάμα τυριών και γάλακτος, διαθέτει συσκευαστήρια πατάτας, παράγει πατατόσπορο και, συγχρόνως, εμπορεύεται κρέας, ζωοτροφές και λοιπά προϊόντα. Μέσα στην δεκαετία 2009-2019 η ΕΑΣ κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της εμφανίζοντας τζίρο στα 20 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ”.