Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΔυτικές Κυκλάδες: Βελτιώσεις στη διασύνδεση των νησιών από την ΔΕΔΔΗΕ

Δυτικές Κυκλάδες: Βελτιώσεις στη διασύνδεση των νησιών από την ΔΕΔΔΗΕ

|

Αναβάθμιση δέκα νησιωτικών διασυνδέσεων μέσης τάσης από τον ΔΕΔΔΗΕ – Στα 18,4 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου – Ποιες είναι οι διασυνδέσεις στις Κυκλάδες που θα αναβαθμιστούν

Η ενεργειακή «θωράκιση» ενός σημαντικού αριθμού νησιών βρίσκεται στα πλάνα του ΔΕΔΔΗΕ, με την αναβάθμιση των διασυνδέσεων μέσω των οποίων ήδη «επικοινωνούν» ενεργειακά είτε με τις πλησιέστερες νησιωτικές περιοχές είτε με το διασυνδεδεμένο σύστημα. 
Το έργο έχει προϋπολογισμό 18,4 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότησή του ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΕΣΠΑ. 
Οι διασυνδέσεις που σχεδιάζεται να αναβαθμισθούν είναι εκείνες μεταξύ Νισύρου -Τήλου,  Αγίου Κωνσταντίνου – Αργοστολίου, Σάμου – Φούρνων, Σκιάθου – Σκοπέλου, Ίου – Σίκινου, Λαυρίου – Κέας, Αίγινας – Μεθάνων, Καρπάθου – Κάσου, Κω – Γυαλιού και Λέρου – Λειψών.
Τα αντίστοιχα καλώδια επιλέχθηκαν προς αντικατάσταση, καθώς στο παρελθόν έχουν εμφανίσει συχνά προβλήματα, κυρίως λόγω ατυχημάτων όπως βλαβών που έχουν προκαλέσει άγκυρες πλοίων. 
Έτσι, η αναβάθμισή τους θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία των συγκεκριμένων νησιών, επιλύοντας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν σχετικά συχνά. 
Προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες και επιβαρύνουν τις τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος. 

Στρατηγικά έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ 

Ως διαχειριστής του δικτύου διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων μέσης τάσης, τα οποία στη χώρα μας εκτείνονται σε περίπου 111.500 χιλιόμετρα. 
Παράλληλα, είναι υπεύθυνος και για αυτόνομα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία ουσιαστικά είναι πλέον 30, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων και την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Σύρου, της Πάρου και των υπόλοιπων νησιών που ανήκαν στο σύστημα της Πάρου. 
Πέρα από τις αναβαθμίσεις των παραπάνω διασυνδέσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη λειτουργία και την ασφάλεια των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει μέσω του επιχειρησιακού του σχεδιασμού μία σειρά στρατηγικών έργων για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Ανάμεσα σε αυτά τα έργα ξεχωρίζει η δημιουργία Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας σε κάθε σύστημα, με το οποίο θα αποκτήσει τη δυνατότητα ελέγχου από απόσταση της λειτουργίας των συστημάτων και θα μπορέσει να βελτιώσει τον προγραμματισμό της παραγωγής. 
Επίσης, σε κάθε σύστημα θα εγκατασταθεί ένα Κέντρο Ελέγχου Δικτύων, έργο το οποίο θα μειώσει το λειτουργικό κόστος του τοπικού δικτύου και θα περιορίσει τις απώλειες ισχύος και ενέργειας.

Πηγή: worldenergynews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εστία Πύργου Καλλίστης: Καλοκαίρι πολιτισμού στον Πύργο Σαντορίνης

Η “Εστία Πύργου Καλλίστης” προσκαλεί σε ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μουσική, λόγος, εικαστικά, παιδικό θέατρο και παράδοση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

Ιντερ – Φλουμινένσε: Μάχη πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με over στα γκολ

Οι «νερατζούρι» αντιμετωπίζουν τη σκληροτράχηλη Φλουμινένσε στους «16» της διοργάνωσης – Όλα ανοιχτά στη Σάρλοτ και ποντάρουμε στα γκολ

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΑΔΜΗΕ: Έξι διασυνδέσεις 6 δισ. ευρώ βάζουν τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των νησιών

Ο ΑΔΜΗΕ φέρνει επανάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, συνδέοντας Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας–Ιταλίας και την ασφάλεια της Πελοποννήσου

Ξανά στη ρότα τους τα πλοία: Ομαλοποιείται η ακτοπλοΐα μετά το χθεσινό απαγορευτικό

Κανονικά πλέον τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες για τις επόμενες ώρες

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Παροναξία: Ο Ιούνιος του 2025 με πρόωρα μελτέμια και φυσιολογικές θερμοκρασίες

Με 0 χιλιοστά βροχής, υψηλούς ανέμους και τυπικές θερμοκρασίες, ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος σε Νάξο και Πάρο – Τι δείχνουν οι σταθμοί Γαλανάδου και Αλυκής

Εφιαλτικές στιγμές στη Σμύρνη: Δασική πυρκαγιά απειλεί σπίτια

Μάχη με τις φλόγες στη Σμύρνη για δεύτερο 24ωρο – Αποπνικτική ατμόσφαιρα και στην Πάτμο από τη φωτιά που σαρώνει δεκάδες χιλιόμετρα.

Αμοργός: Μεγάλη επιτυχία στη Γιορτή του Ψαρά στα Κατάπολα, τι δηλώνει ο Λευτέρης Καραϊσκος

Παραδοσιακό γλέντι, φρέσκα θαλασσινά και ηχηρό μήνυμα για τη βιώσιμη αλιεία στην Αμοργόραμα, με συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: «Σφυροκόπημα» του μελτεμιού, Ριπές 119 km/h και απαγορευτικό απόπλου (πίνακας)

Τήνος, Σχοινούσα και Αμοργός στο έλεος των ισχυρών ανέμων – Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι κορυφαίες ριπές ανά νησί, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.