Πρόγραμμα για την ενίσχυση επενδύσεων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων έως 20 κιλοβατώρες σε κάθε αγροτική παροχή ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόγραμμα επιδοτήσεων για… δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με βασικό ζητούμενο την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες αγρότες, όπως είναι το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση επενδύσεων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων έως 20 κιλοβατώρες σε κάθε αγροτική παροχή.
Πρόκειται για το λεγόμενο «net metering», δηλαδή τον συμψηφισμό του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει το φωτοβολταϊκό με το ρεύμα που καταναλώνεται στην αγροτοκτηνοτροφική μονάδα του κάθε αγρότη. Αυτό θα πάρει σάρκα και οστά μέσω προγράμματος που χρηματοδοτεί έως και το 75% του κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκών προκειμένου να είναι δυνατή η απόσβεση της επένδυσης σε βάθος τριετίας-τετραετίας, έτσι ώστε ο αγρότης να έχει δωρεάν ρεύμα για γεωτρήσεις και γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα άλλωστε με τον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την κάλυψη ίδιων αναγκών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή και αγροτικών χρήσεων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της δράσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, ο γεωργικός τομέας καλείται να συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτείται να διαχειρίζονται κατάλληλα τα απόβλητά τους ώστε να συμβάλλουν στο μέγιστο δυνατό στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση συνθηκών υγιεινής στην εκμετάλλευση.
Επιπλέον, εξάλλου, ενισχύονται επενδύσεις που συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και στη στροφή προς μία γεωργία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία στηρίζεται στην αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.