Σε Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Κάλυμνο, Λειψούς, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελλόριζο, Νίσυρο και Λέρο ανοίγει αύριο η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας – Τι γίνεται με τις Κυκλάδες
Η ώρα της συμμετοχής των πολιτών στην τελευταία και μεγαλύτερη φάση κτηματογράφησης έφθασε. Σήμερα ξεκινά η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε εννέα μικρά και «μεσαία» νησιά των Δωδεκανήσων, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον στρέφεται στα βορειοδυτικά: Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αρτα και Λευκάδα. Αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της διαδικτυακής διαδικασίας, με σκοπό να εξυπηρετηθούν εύκολα όλοι οι ενδιαφερόμενοι από τον χώρο κατοικίας τους που μπορεί να μη συμπίπτει με εκείνον της ιδιοκτησίας τους. Οσοι καθυστερήσουν… θα το πληρώσουν, καθώς επιβάλλεται πρόστιμο.
Αύριο, λοιπόν, ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Αγαθονήσι, στην Αστυπάλαια, στην Κάλυμνο, στους Λειψούς, στη Λέρο (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο Κω-Λέρου), στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στο Καστελλόριζο και στη Νίσυρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση είτε ηλεκτρονικά (www.ktimatologio.gr) ή σε ένα από τα δύο γραφεία κτηματογράφησης που ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Κάλυμνο και στην Κάρπαθο.
Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πάντως, προτρέπει τους πολίτες… να μη φοβηθούν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, υποστηρίζοντας ότι έχει αναμορφωθεί ώστε να είναι εύκολη και φιλική για οποιονδήποτε είναι απλά εξοικειωμένος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμορφωμένης διαδικτυακής εφαρμογής είναι:
1. Συμβατή με όλους τους διαδεδομένους browsers (πλοηγούς) και τα λειτουργικά συστήματα.
2. Η καταχώριση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του Τaxis (η βάση δεδομένων του κτηματολογίου βρίσκεται σε σύνδεση με εκείνη του Τaxis, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη που υποβάλλει τη δήλωση).
3. Ο πολίτης πρέπει (προφανώς) να δηλώσει μια ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) μέσω της οποίας θα γίνεται η επικοινωνία με την «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
4. Η εφαρμογή αποτελείται από βήματα και ο πολίτης καθοδηγείται από την εφαρμογή για τη συμπλήρωσή τους. Η εφαρμογή παρέχει online οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Αν ο πολίτης συμπληρώσει κάτι λάθος, αυτό επισημαίνεται με εύληπτο τρόπο.
5. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα (λ.χ. φωτοτυπία συμβολαίου, τοπογραφικό) υπογράφονται μόνο σαρωμένα και πριν από την «ολοκλήρωση» της δήλωσης.
6. Για τον εντοπισμό του ακινήτου (που είναι απαραίτητος) δίνονται διάφορες επιλογές: μπορεί να γίνει μέσω διεύθυνσης (αν υπάρχει) ή τοπωνυμίου, μέσω αριθμού αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) ή μέσω φόρτωσης αρχείου από συσκευή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου. Με μια μικρή εξοικείωση, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα ή ακόμα και σχεδιάσει μόνος του ένα πολύγωνο.
7. Η πληρωμή γίνεται επίσης ηλεκτρονικά.
Οσον αφορά τη «φυσική» παρουσία της κτηματογράφησης, οι πολίτες θα μπορούν κατ’ αρχάς να απευθύνονται στα τοπικά γραφεία (η θέση τους ανακοινώνεται όταν ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής δηλώσεων). Το προσωπικό των γραφείων θα μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες, να τους καθοδηγήσει στην υποβολή δήλωσης και να παραλάβει κάθε είδους έγγραφα που απαιτούνται. Μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους συνολικά 30 γραφεία. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ακόμα 155 «μονάδες ενημέρωσης», που θα έχουν ως βάση τις έδρες των δήμων και θα επισκέπτονται χωριά σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Τέλος, έως τις αρχές του νέου έτους θα ιδρυθούν δύο «κεντρικά» γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη: το πρώτο θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και το δεύτερο τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.
Οι εξαιρέσεις
Να σημειωθεί ότι «εκτός» διαδικασίας συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: οι Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από τον στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.
Τι γίνεται αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος δεν προλάβει να υποβάλει εγκαίρως δήλωση; Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, κάποιος μπορεί να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση (ακολουθώντας ειδική διαδικασία) πληρώνοντας όμως πρόστιμο. Αυτό ξεκινά από 70 ευρώ για δικαίωμα σε αδόμητο οικόπεδο κάτω των 400 τ.μ. σε αστική περιοχή και φθάνει τα 250 ευρώ για οικόπεδο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. ή χωράφι μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων με κτίσμα σε αγροτική περιοχή. Να σημειωθεί ότι η δήλωση ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική από τον νόμο και αποτελεί προϋπόθεση για κάθε πράξη που αφορά το ακίνητο στο μέλλον, όπως μεταβίβαση, γονική παροχή κ.λπ. Για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση, δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”