Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΔεν θα γίνουμε τουρίστες στο νησί μας

Δεν θα γίνουμε τουρίστες στο νησί μας

|

Με μαύρες σημαίες και έντονη παρουσία από τους αγρότες σχεδόν όλων των χωριών της Νάξου (εξαίρεση αυτοί του Φιλωτίου) πραγματοποιήθηκε σήμερα (25/01) ο συμβολικός αποκλεισμός του Λιμανιού 

Οι αγρότες της Νάξου κράτησαν την υπόσχεσή τους. Και το πρωί της Δευτέρας το ένα μετά το άλλο, λίγο μετά τις 12 άρχισαν να εμφανίζονται τα αγροτικά οχήματα (τρακτέρ) στη παραλία της Χώρας Νάξου με προορισμό το λιμάνι με τελική κατάληξη τον συμβολικό αποκλεισμό την ώρα άφιξης του Blue Star Delos. Και η αλήθεια είναι ότι η αυτοκινητοπομπή (μερικά τρακτέρ εμφανίστηκαν φορτωμένα με σανό κι άλλα είχαν και γεωργικά εργαλεία πάνω τους) προκάλεσε εντύπωση από τη στιγμή που ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει η Νάξος από την εποχή της διαμαρτυρίας για το …λιμάνι ή την απόφαση για τα δικαστήρια (Επαρχείο) την δεκαετία του 80…

Πρόσωπο της ημέρας; Ένας γλυκύτατος ιερέας, ο πατήρ Σπυρίδων από την Αμοργό, ο οποίος ευλογούσε τα τρακτέρ που έμπαιναν στο λιμάνι της Χώρας ενώ επίσης εντύπωση προκάλεσε η απόφαση των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα από το Φιλώτι Νάξου να μην κατέβουν στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας…

Τα τρακτέρ γέμισαν και το κεφαλόσκαλο και όταν έκανε την εμφάνισή του το Blue Star Delos δεν του επέτρεψαν να δέσει (γύρω στις 12:45) την στιγμή που οι αγρότες με ένα ξεχωριστό πανό που έλεγε «δεν θα γίνουμε τουρίστες στο νησί μας» έστελναν το μήνυμά τους προς κάθε κατεύθυνση κι ενώ κοντά τους βρέθηκαν τόσο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Ευδοκία Ψαρρά όσο και οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής, η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ, αλλά δυστυχώς κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Το πλοίο μετά από περίπου 20 λεπτά …βόλτας στο λιμάνι (έφτασε έως τα Παλάτια από την βορεινή πλευρά) τελικά έδεσε, οι επιβάτες κατέβηκαν (όπως και τα οχήματα) και στη συνέχεια … ανέλαβαν δράση οι αγρότες που με τα μηχανήματά τους έφτασαν έως τον καταπέλτη.  Και για περίπου μισή ώρα το πλοίο ακινητοποιήθηκε ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων και οι αγρότες εξέφρασαν μέσω κάμερας τα αιτήματά τους και τα πλάνα αυτά θα παίξουν απόψε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων (Mega, Star, Skai)

Αποστόλου

Λάδι στη φωτιά πάντως στη μάχη των αγροτών έριξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Αποστόλου (σ.σ. θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τα μέλη της διοίκησης της ΕΑΣ – ΑΕΣ ΑΕ) που μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι υποστήριξε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά.  Ο υπουργός απέρριψε τις προτάσεις των αγροτών για αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ και διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω.  Με τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, οι αγρότες που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν φόρο ανέρχονται σε 25.000.

Κινητοποιήσεις

Σε επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας προχώρησαν μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες που φαίνεται πως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει και της σύσκεψης για το πότε θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων στα μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Όλα αυτά ενώ αύριο Τρίτη (27.01.2016) στις 12:00 στη Θεσσαλονίκη γίνεται η σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων (μέχρι τώρα οι αποκλεισμοί είναι δίωροι, 12:00 με 14:00 και 19:00 με 21:00) αλλά και το πότε θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες να τους συναντήσει για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.