Δεν μπορεί να ξεφύγει το Δημόσιο από τον «κακό του εαυτό»
Δεν μπορεί να ξεφύγει το Δημόσιο από τον «κακό του εαυτό» συνεχίζοντας να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του στον ιδιωτικό τομέα, που βεβαίως αντιμετωπίζει, πολλά χρόνια τώρα, σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις βιωσιμότητας.
Τα κρατικά φέσια αυξάνονται και πάλι παρά τις πιέσεις των Θεσμών και τους εκβιασμούς των δανειστών, που για να δοθεί λύση στο πρόβλημα συνέδεσαν τις πληρωμές προς τους ιδιώτες με την ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης. Μάλιστα η τελευταία δόθηκε τμηματικά, ώστε να ελέγχεται η «ροή του χρήματος» προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δομές.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία ωστόσο αποδεικνύουν ότι μια νέα γενιά οφειλών του Δημοσίου «γεννήθηκε» μόλις σε πέντε μήνες, ενώ ο ρυθμός αύξησης εμφανίζει ανησυχητική ένταση.
Έτσι νέες οφειλές ύψους 4,68 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 5 μήνες αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει στην επικαιροποιημένη Εκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report).
Ο λόγος για την έκθεση που αντικαθιστά αυτή του Ιανουαρίου και οδήγησε στην έγκριση (από το EWG της προηγούμενης εβδομάδας) της εκταμίευσης της υπόδοσης των 5,7 δισ. ευρώ που αναμένεται πλέον εντός του Μαΐου (σ.σ. δηλαδή αφού ολοκληρωθεί και η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία).
Στο… ράφι τα μισά λεφτά του ESM για το 2017
Από τα στοιχεία τα οποία έστειλαν οι ελληνικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη Έκθεση προκύπτει ότι ναι μεν ικανοποιήθηκε ο στόχος και μάλιστα με οριακή υπέρβαση (σ.σ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 158% ή κατά 2,53 δισ. ευρώ σε σχέση με το ύψος των δόσεων έναντι στόχου 150% ή κατά 2,4 δισ. ευρώ) αλλά υπάρχουν δύο ανησυχητικά στοιχεία.
Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτή η νέα γενιά οφειλών και το δεύτερο ότι τα λεφτά που έδωσε ο ESM δεν έφτασαν, παρά μόνο εν μέρει στον προορισμό τους: πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα στο 2017 από τις δόσεις του ESM.
Με άλλα λόγια, τα 734 εκατ. ευρώ ακόμη…. πληρώνονται. Και τούτο όταν αναμένεται η επόμενη δόση.
Αντιθέτως από κρατικό χρήμα αποπληρώθηκαν “φέσια” – παλαιά και νέα – αξίας 6,34 δισ. ευρώ.
H Κομισιόν αναφέρει μεν ότι η καθαρή εκκαθάριση των καθυστερήσεων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είναι ικανοποιητική αλλά και ότι “η απορρόφηση της χρηματοδότησης του προγράμματος καθυστερεί”.
Εξηγεί ότι «μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 0,3 δισ. ευρώ είχαν κολλήσει σε φορείς του δημοσίου και σχεδόν τα μισά από τα 800 εκατ. ευρώ της 3ης υποδόσης δεν είχαν ούτε καν φτάσει σε αυτούς τους φορείς».
Επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις «εξηγούνται εν μέρει από τη σταδιακή μεταφορά κεφαλαίων και από διοικητικούς περιορισμούς κατά την επεξεργασία των πληρωμών» αλλά και λόγω του οικονομικού κλεισίματος του έτους και αναμένεται «τα υπόλοιπα κεφάλαια να απορροφηθούν πλήρως τις προσεχείς εβδομάδες». Αναφορά γίνεται και για τις «διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών» και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης.
Ποιές είναι οι οφειλές
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών) είναι κυρίως οφειλές του λεγόμενου “ευρύτερου” δημοσίου. Αφορούν σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ και σε άλλους φορείς που “παράγουν” αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή τους.
Τα στοιχεία για τα φέσια
Συνολικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες μέσα στο διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος του 2017 ήταν 7,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή μείωση όμως ήταν μόνο 2,53 δισ. ευρώ καθώς αυτή η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,68 δισ. ευρώ αναίρεσε τη διαδικασία απομείωσης.
Το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 υπολογίζεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα 3,97 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.
Αναφορικά με τις νέες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν οφειλές περίπου 1,3 δισ. ευρώ, το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε σημαντικά η κατάσταση (σ.σ. και με τη μεγάλη αποπληρωμή που έγινε από την ΑΑΔΕ) και καταγράφονται νέες οφειλές 567 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά άρχισε μία εκ νέου κλιμάκωση των οφειλών κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.