Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαBlack Friday: Τι σχέση έχει το δουλεμπόριο με την επόμενη ημέρα των...

Black Friday: Τι σχέση έχει το δουλεμπόριο με την επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών

|

Την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα κινηθεί για μία ακόμη φορά στους ρυθμούς της Black Friday – Εχετε σκεφτεί από που προήλθε η εν λόγω ονομασία και ποια η σχέση της με την επαύριο της γιορτής των Ευχαριστιών, την Αστυνομία της Φιλαδέλφια και το σκλαβοπάζαρο του 19ου αιώνα 

Black Friday… 29 Νοεμβρίου. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ημέρα του καταναλωτή αν και δεν είναι λίγα τα καταστήματα που έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσφορές…  Όμως, αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται από πού πήρε το όνομά της η συγκεκριμένη ημέρα, που σίγουρα δεν θα είναι για καλό…  Και το λέμε αυτό γιατί οι περισσότερες ανάλογες ημέρες έχουν και αρνητική πλευρά… Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εμφάνιση του όρου χρονολογείται στο 1869 και δεν είχε καμία σχέση με τα ψώνια των Χριστουγέννων. Ήταν η μέρα που έπεσε τόσο η τιμή του χρυσού, που προκάλεσε κρας στις αγορές, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αισθητό στην οικονομία των ΗΠΑ για χρόνια.

Οικονομικές εκδοχές

Η πρώτη αναφορά της Black Friday, όπως την γνωρίζουμε, λέγεται ότι χρονολογείται τη δεκαετία του ’50 ή του ’60 στη Φιλαδέλφεια και ήταν όρος που χρησιμοποιούσε η τροχαία που φοβόταν την ημέρα. «Η αστυνομία της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει τη κυκλοφοριακή συμφόρηση και την κοσμοσυρροή στα καταστήματα στο κέντρο της πόλης», λέει ο Ντέιβιντ Ζιλα, βραβευμένος με Emmy ενδυματολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «How to Win at Shopping». Μια από τις πρώτες χρήσεις του όρου σε έντυπο ήταν σε μια διαφήμιση σε ένα τεύχος του 1966 του The American Philatelist, ενός περιοδικού για τους συλλέκτες γραμματοσήμων.

Ουσιαστικά ανοίγει επίσημα την εποχή των Χριστουγέννων (από το 1952) και συνήθως φέρνει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και υπερβολική πολυκοσμία, καθώς τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης γεμίζουν από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο. Και βέβαια, η συγκεκριμένη ημέρα προκαλούσε πονοκέφαλο και στους υπαλλήλους των καταστημάτων που έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ακόμη και ασθένεια ώστε αφενός να επεκτείνουν τις διακοπές τους (βλ. ακολουθεί Σαββατοκύριακο) αλλά και να αποφύγουν την … επίθεση των καταναλωτών. Από το 2006 έχουν αναφερθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες

Και βέβαια έχουμε την εκδοχή των …λογιστών. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer», τη δεκαετία του ’50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη των μαγαζιών. Και επειδή την εποχή εκείνη ξεκινούσαν οι εκπτώσεις που συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα, ήταν η τελευταία ημέρα που τα μαγαζιά σημείωναν χασούρα.

Σκλαβοπάζαρα
Όμως, αυτή που μας προβληματίζει περισσότερο έχει ρατσιστικό χαρακτήρα και πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι και η πιο ουσιαστική. Πάμε σε εποχές σκοτεινές για την ανθρωπότητα που όμως συνεχίζεται έως σήμερα κυρίως στην Ανατολή…  Πάμε πίσω στο 1800 στις ΗΠΑ, η Μαύρη Παρασκευή υποδήλωνε ότι οι ιδιοκτήτες φυτειών του Νότου, μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους σε μειωμένη τιμή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1800. Την εποχή που οι νέγροι πουλιόντουσαν και αγοραζόντουσαν σαν ζώα. Αφού λοιπόν οι αγρότες τελείωναν τις εργασίες στα κτήματα, τους πουλούσαν για να μην τους ταΐζουν και τους στεγάζουν, στην περίοδο του χειμώνα και μάλιστα χωρίς να ενδιαφέρονται για το εάν διαλύονται οικογένειες… Την Άνοιξη θα αγόραζαν άλλους. Αυτοί που αγόραζαν ήταν έμποροι δούλων, για να τους πουλήσουν την Άνοιξη και με το ανάλογο κέρδος… Αυτές ο αγοραπωλησίες γινόντουσαν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Γι’ αυτό την ονόμασαν Μαύρη Παρασκευή!!!»“

Και τέλος να σημειώσουμε ότι η Black Friday έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Το 2015 κάνει πρεμιέρα και στα εμπορικά καταστήματα της χώρας μας, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, ενώ από το 2016 όλο και περισσότερα καταστήματα εφαρμόζουν την πρακτική, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με την Αμερικάνικη λογική με πολύ μικρότερες προσφορές και το χειρότερο; Αντί για μία ημέρα μπορεί να κρατήσει κι εβδομάδα, ενώ έχουμε καταγγελίες για ανατιμήσεις προϊόντων πριν από τις προσφορές (!!!)

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα huffingtonpost.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί