Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΑποψη - Μ. Κρητικός: "Το μετέωρο βήμα της Οικονομίας"

Αποψη – Μ. Κρητικός: “Το μετέωρο βήμα της Οικονομίας”

|

Αρθρο του Μανώλη Κρητικού, Ναξιώτη καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο ” το μετέωρο βήμα της Οικονομίας” – Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ” Βήμα της Κυριακής” την 17ου Ιανουαρίου

Η μετά πανδημία εποχή για την οποία προετοιμαζόμαστε θα έχει ένα έντονο χαρακτηριστικό, την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Η προβολή του προβλήματος στο μέλλον θα επιφέρει αλλαγές που αν δεν είναι σε προοδευτική κατεύθυνση οι εργαζόμενοι θα βγουν χαμένοι.

Του Μανώλη Κρητικού (#)

Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι αυτά που έχουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα προσαρμογής ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα μεσαία εισοδήματα έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημα τους αφού οι αντίστοιχοι κλάδοι που δραστηριοποιούνται πλήττονται.

Καταγράφοντας σημαντικούς σταθμούς της Ελληνικής οικονομίας θα συμπεριλάβουμε:

Πρώτος σταθμός, ειλικρινής, “μυστική” έκθεση Αβέρωφ για πιθανή προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ η οποία απεκάλυπτε την τραγική αλήθεια για την οικονομία λίγο πριν τις εκλογές του 1981.

Σταθμός δεύτερος, το κόστος εξορθολογισμού της οικονομίας, λόγω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο δημιούργησε μεγάλα ελλείμματα που μεταφέρθηκαν στις νεότερες γενιές.

Σταθμός τρίτος, η χρήση του κοινού νομίσματος ευρώ, που παρά το θετικό αποτέλεσμα της συνύπαρξης με τις Ευρωπαϊκές χώρες και λόγω της γεωπολιτικής θέσης μας, η Ελλάδα βιώνει και βίωσε τις συνέπειες του εξυπηρετικό χαρακτήρα ένταξης.

Σταθμός τέταρτος, η ένταξη στο ΔΝΤ του και τα τρία προγράμματα που ακολούθησαν 2010, 2012 και 2015 οικονομικής διάσωσης από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Σταθμός πέμπτος, η μετά πανδημία Οικονομία. Σήμερα η αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας αναμένεται ότι θα προέλθει από τα 32 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2020 να δοθούν στις τοπικές κυβερνήσεις. στις τοπικές κυβερνήσεις παραμένει η ορθολογική αξιοποίηση του οικονομικού πακέτου σε παραγωγικές δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν την ανόρθωση της κοινωνίας, του κοινωνικού ιστού και τη μείωση των συνεπειών της πανδημίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Η πανδημία και η αντιμετώπιση των συνεπειών της αφορά όλους τους Έλληνες, το απέδειξε η καθολική τήρηση των μέτρων. Το Ταμείο Ανακάμψης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα με μία υπερκομματική επιτροπή η οποία θα διαχειριστεί τα 32 δις ευρώ.

Σήμερα πέρα από την οικονομική κρίση που υποβόσκει είναι παρήγορο ότι μας δίνεται η ευκαιρία για τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου που θα βασιστεί στη νέα τεχνολογία. Δηλαδή σε επενδύσεις συνδεδεμένες με νέες τεχνολογίες και έννοιες που συνδέονται με αυτές όπως πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία και κάλυψη του ελλείμματος τεχνολογίας που υπάρχει σε τομείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα βοηθήσει να σπάσει το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης των πρόχειρων δράσεων και προγραμμάτων, των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, της σπατάλης κοινοτικών και εθνικών πόρων και της αδιαφάνειας.

Tο παραγωγικό μοντέλο της χώρας θέλει βελτιώσεις, αν όχι αλλαγή σε βάθος. H πανδημία έδειξε, έστω και με δραματικό τρόπο, ότι η τεχνολογία ήταν το μέσο για ορθολογική διαχείριση των συνεπειών της, η οικονομία μέσω της τηλεργασίας, η εκπαίδευση μέσω της τηλεκπαίδευσης έδωσαν αποτελέσματα, ιατρική θωράκιση από την Covid -19 θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε εμβόλια νέας τεχνολογίας.
Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας τα τελευταία χρόνια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Η πανδημία απέδειξε ότι ο πυλώνας αυτός της Ελληνικής Οικονομίας, που συνεισφέρει σημαντικά στο φορολογητέο, είναι υψηλού ρίσκου. Η αναδιάρθρωση της ελληνικής βιομηχανίας και η μεταποίηση θα πρέπει να είναι ένας βασικός αναπτυξιακός μας στόχος. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων κατά προτεραιότητα στην ελληνική βιομηχανία και τη μεταποίηση θα βοηθήσει στην ασφαλή αύξηση του ΑΕΠ και κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζει η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Η πανδημία απέδειξε πόσο σημαντικοί είναι οι πυλώνες της υγείας και της παιδείας στην αντιμετώπιση κινδύνων και τη σημασία που έχει ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας στην ανάπτυξη των δύο αυτών πυλώνων.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), παρέχουν τη δυνατότητα τομείς της οικονομίας και της εργασίας να μετασχηματιστούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ.

Η στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων, η ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιφέρειες που διαθέτουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συνεκτιμώντας την αποδοτικότητα των περιφερειών με ανάλογους δείκτες μέτρησης αποδόσεως στα πρότυπα του World Economic Forum και η άμεσης προτεραιότητας μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα βοηθήσουν την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

(*) Ο Μανόλης Κρητικός – με καταγωγή από τη Νάξο – είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

@ Αρθρο στην έντυπη έκδοση του Βήματος της Κυριακής 17 Ιανουαρίου, στο ειδικό ένθετο Ανάπτυξη

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express