Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΑποψη - Ιωαν. Βλασερός: "Επαγγελματίες στις Κυκλάδες και οι συνέπειες του Covid-19"

Αποψη – Ιωαν. Βλασερός: “Επαγγελματίες στις Κυκλάδες και οι συνέπειες του Covid-19”

|

Άρθρο του πολιτευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννη Βλασερού σχετικά με την οικονομία στις Κυκλάδες την επόμενη ημέρα της πανδημίας και με τίτλο « Οι επαγγελματίες των Κυκλάδων μπροστά στην συνέπειες του κορωνοϊού»

Από τις 15 Ιουνίου ουσιαστικά έχουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τον εσωτερικό τουρισμό ενώ από την 1η Ιουλίου έχουμε πλήρη άρση των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό.. Και στο ερώτημα που τίθεται «είμαστε έτοιμοι;» ο Γιάννης Βλασερός με άρθρό του μιλάει όχι μόνο για ζητήματα που αφορούν την υγεία που άλλωστε είναι και το βασικό σημείο αναφοράς σε όλες τις παρεμβάσεις του αλλά και για τα μέτρα που οφείλει να πάρει η Κυβέρνηση – ακόμη και τώρα – ώστε να ενισχυθούν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το χώρο για να αντέξουν στην .. επόμενη ημέρα… Παραθέτει σειρά αιτημάτων που οφείλει να κοιτάξει η Κυβέρνηση και καταλήγει λέγοντας «Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ενίσχυση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοιού πρέπει να «πιάσουν τόπο».  Τα χρήματα αυτά πρέπει να διοχετευθούν εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και στους παραγωγικούς τομείς. Εκεί όπου παράγεται το εθνικό προϊόν. Σ ένα απ αυτούς τους τομείς ανήκουν και οι επαγγελματίες των νησιών μας οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν».

Ας δούμε αναλυτικά το άρθρο του κου Βλασερού (*) με τίτλο «« Οι επαγγελματίες των Κυκλάδων μπροστά στην συνέπειες του κορωνοϊού».

«Στις Κυκλάδες χτυπά η καρδιά του ελληνικού τουρισμού που τραυματισμένος από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού προσπαθεί «να σταθεί τα πόδια του. Το φορτίο αυτό αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μεταξύ των άλλων και οι επαγγελματίες που άνοιξαν τους χώρους δουλειάς τους πριν λίγες μέρες και αυτοί που θα επακολουθήσουν. Τα προβλήματα είναι πολλά τα αιτήματα δίκαια η πολιτεία πρέπει να έρθει συμπαραστάτης τους για να κρατήσουν την οικονομία των νησιών μας

Παρακάτω παραθέτω συγκεντρωτικά τα προβλήματα και τα αιτήματα τους.

# Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Όσες επιχειρήσεις άντεξαν στην οικονομική κρίση βρίσκονται ήδη με δάνεια και χρωστούμενα.

# Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους και με προοπτική να πληρωθούν με διακανονισμό όταν περάσει αυτό το καλοκαίρι.

# Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους και ρύθμιση αποπληρωμής τους με την παρέλευση εξαμήνου μέχρι τέλος του έτους.

#  Να μην χαθεί καμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία ασφαλιστικό φορέα, Τράπεζες ,Δ.Ε.Η, Δήμους και άλλους λογαριασμούς.

100625582_1883154121819854_1929063687457341440_n.jpg

# Την απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου των καταστημάτων.

#  Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης δεσμευμένων λογαριασμών κατασχέσεων κλπ εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος και νερού.

# Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα που να είναι απολύτως επαρκή για την φυσική και επαγγελματική επιβίωση και την κατάργηση η αναστολή του τέλους επιτηδεύματος.

 # Την εύκολη πρόσβαση στο Τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

#  Την χρέωση με λιγότερα ποσοστά σε επιχειρήσεις που στέλνουν την είσπραξη αναγκαστικά σ’ αυτούς κάθε ημέρα με τα μηχανάκια PΟS.

#  Αστυνόμευση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά σε προϊόντα χωρίς τιμολόγια και παραστατικά πού κάνουν ζημιά στο κράτος και στους Έλληνες φορολογούμενους.

 # Αστυνόμευση στις παραλίες και απαγόρευση σε άτομα τα οποία χωρίς ειδικότητα και άδεια προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στους λουόμενους.

#  Διαφημιστικά σποτ προτιμήσεως ελληνικών προϊόντων από τον πρωτογενή μας τομέα.

#  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρωταρχικά, πρέπει να είναι επαρκές να καλύψει τις καθημερινές αλλά τώρα και τις ειδικές υγειονομικές ανάγκες λόγω κορονοϊού . Οι υγειονομικές δομές των Κυκλάδων δηλαδή νοσοκομεία κέντρα υγείας πολυδύναμα και απλά ιατρεία πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας από την οποία ευτυχώς μέχρις τώρα έχουν κρατηθεί αμόλυντα τα νησιά μας.

Πολύ χρήσιμο θα ήταν να εκδοθούν φυλλάδια με οδηγίες σε πολλές γλώσσες που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες σε ποια δομή θα αποταθούν για κάθε πρόβλημα υγείας όπου και αν βρίσκονται στα Κυκλαδονήσια. Η υγειονομική ασφάλεια του επισκέπτη κάνει πολύ πιο ελκυστικό και τελικά προτιμητέο τον τόπο προορισμού ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες.

# Αίτημα για περισσότερες μπλε σημαίες στα νησιά των Κυκλάδων. Έχουμε τις καλύτερες παραλίες στα νησιά μας.

#  Επιβράβευση του κράτους σε όποια επιχείρηση ελέγχθηκε και είναι σύμφωνη με τους κανόνες αποφυγής μετάδοσης του ιού ώστε να υπάρχει κίνητρο για καλύτερα και σωστότερα μέτρα υγιεινής.

#  Τα καταστήματα έχουν ένα ταμείο μέσω ΕΦΚΑ (περίπου 880.000 € προ κορονοιού). Σε περίπτωση που κλείσουν κάποια από αυτά λόγω χρεωκοπίας η κορονοϊού θα μπορούσαμε να προτείνουμε να ενισχυθούν οι οικογένειες τους με επίδομα για ένα εξάμηνο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ενίσχυση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοιού πρέπει να «πιάσουν τόπο».

Τα χρήματα αυτά πρέπει να διοχετευθούν εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και στους παραγωγικούς τομείς. Εκεί όπου παράγεται το εθνικό προϊόν. Σ ένα απ αυτούς τους τομείς ανήκουν και οι επαγγελματίες των νησιών μας οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν.

# Ο Γιάννης Βλασερός είναι Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων Αν. Γραμματέας Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Πάρος: Κατασκευή νέου ξενοδοχείου από την Andronis Hotels

Σε Πάρο και Μήλο επεκτείνονται τα Andronis Hotels

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων