Απόδειξη χωρίς… ΑΦΜ φαίνεται ότι είναι το νέο κόλπο των φοροφυγάδων επιχειρηματιών στην Κρήτη – Τι απάντησε ο επιχειρηματίας – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές και κυρίως το ζήτημα της εντοπιότητας – Σαντορίνη και Πάρος τα μεγαλύτερα έσοδα του εξαμήνου
Αυτό που λένε όλοι είναι ότι ένας που θέλει να ξεφύγει από τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι πάντα πιο μπροστά από τις δημόσιες αρχές. Και αυτό το βλέπουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας… Πόσο μάλλον στα ζητήματα φορολογικού ελέγχου όπου ειδικά φέτος είδαμε απίστευτες πατέντες. Όπως τα POS που ήταν συνδεδεμένα σε επιχειρήσεις που είχαν χρόνια βάλει λουκέτα ή τερματικά που βγάζουν τα χρήματα στο εξωτερικό. Οσο για τις αποδείξεις; Από παλιά υπήρχε ένα θεματάκι.. Από αυτές των παραγγελιών που τις έδιναν ως αποδείξεις έως αποδείξεις γειτονικών μαγαζιών…
Τώρα, στη Κρήτη – σύμφωνα με την ιστοσελίδα CretaPost.gr – έχουμε κάτι το ξεχωριστό. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, αναγνώστης έστειλε καταγγελία σύμφωνα με την οποία πήραν από επιχείρηση απόδειξη που δεν ανέφερε τοποθεσία της ΔΟΥ όπως και το ΑΦΜ της επιχείρησης… Τι αναφέρει ο αναγνώστης στην καταγγελία του; «Ο πολύ ευγενικός σερβιτόρος – ιδιοκτήτης έρχεται στο τραπέζι μας και συμβουλευόμενος το κινητό του – σύστημα φορητής παραγγελιοληψίας – μας ανακοινώνει το ύψος του λογαριασμού και τελειώνοντας την πρόταση του συμπληρώνει: “Ένα λεπτό να σας φέρω και την απόδειξή σας”. Φέρνοντας μας λοιπόν την υποτιθέμενη απόδειξη νιώσαμε απίστευτα προσβεβλημένοι». Κι αυτό γιατί όπως φαίνεται και στη φωτογραφία στην …. απόδειξη είναι αναγραμμένη η παραγγελία και το ποσό, η επωνυμία της επιχείρησης με το ΑΦΜ και την ΔΟΥ να είναι… άφαντα! Και μετά την αντίδραση της παρέας των 12 ατόμων όπως σημειώνεται «μετά από περίπου ένα τέταρτο μας έφερε δύο πραγματικές αποδείξεις που αθροιστικά ταίριαζαν με το ποσό».
Τι απαντά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης; Μιλώντας στο cretapost, ο επιχειρηματίας ανέφερε πως «η απόδειξη που σας έστειλε ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν απόδειξη αλλά παραστατικό παραγγελίας γι’ αυτό και δεν είχε πάνω ΑΦΜ και ΔΟΥ». Και προσθέτει ότι κόπηκε κανονικά και δόθηκε στην συγκεκριμένη παρέα όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε πελάτη που πηγαίνει στο κατάστημά του. Και πρόσθεσε ότι η καταγγελία ήταν ψεύτικη…
Προβλήματα…
Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσίων Εσόδων είναι αρκετά… Και όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η εντοπιότητα των ελεγκτικών οργάνων σε πολλές περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας αναδεικνύεται μία ακόμα φορά σε πρόβλημα. Κι αυτό φαίνεται μέσα από ελέγχους που έγιναν σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος αλλά και σε μικρότερους. Τι βρήκαν;
• Η καταβολή μετρητών επιβραβεύεται συνήθωs από τους ιδιοκτήτες- διαχειριστές καταστημάτων εστίασης με… εκπτώσεις.
• Εντοπίζονται ταμειακές μηχανές μη δηλωμένες αλλά και περιοχές ολόκληρες, όπως το Κουφονήσι, όπου δεν υπάρχουν POS.
• Απειλούνται ελεγκτές, όπως συνέβη στη Σάμο, ή ασκείται βία εναντίον τους, όπως συνέβη στα Χανιά.
Υπάρχουν ωστόσο και θετικές εξελίξεις σε νησιά, όπου οι έλεγχοι έχουν γίνει πλέον δεκτοί ως πραγματικότητα. «Σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος που αρκετοί ελεγκτές προσεγγίζουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες», είπε στην «Καθημερινή» πηγή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ετσι, σε νησιά με μαζική αύξηση επισκεπτών, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι έλεγχοι, ακόμα και η επιβολή ποινών, όπως λουκέτα, προχωρούσαν χωρίς προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι έως τα τέλη Ιουνίου η αύξηση των εσόδων έναντι στόχων ήταν της τάξης του 11 %, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ κυμαινόταν στο 3,5%. Αυτός ο τελευταίος αριθμός είναι, πάντως, που προβληματίζει τους επιτελείς της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, αν και διαβεβαιώνουν πως «όλα θα κριθούν από τον Ιούλιο, καθώς πρόκειται παραδοσιακά για τον μήνα που διαμορφώνει την εικόνα της σεζόν στην είσπραξη του ΦΠΑ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση πολύ μεγάλης μονάδας με μπαρ και εστιατόριο σε μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Μυκόνου, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις φορολογικές αρχές. Η συγκεκριμένη μονάδα είχε σωρεύσει υποχρεώσεις απλήρωτου ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ, που κατεβλήθησαν όταν οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στη δέσμευση λογαριασμών στις αρχές Ιουλίου. «Πολλοί επιχειρηματίες κρατούν τον ΦΠΑ και τον καταβάλλουν στη συνέχεια, όταν τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο και αναγκασθούμε να προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα…».
Ενα άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα των ελέγχων είναι εκείνο της «σκιώδους φιλοξενίας», που έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από πέρυσι. Οι ελεγκτές είπαν ότι χωρίς εισαγγελική εντολή δεν είναι δυνατόν να μπουν σε κατοικίες και μια τέτοια εντολή δεν μπορεί να δοθεί χωρίς προηγούμενα στοιχεία.