Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑπό Νοέμβριο θα λειτουργήσουν οι συνδυασμένες μεταφορές

Από Νοέμβριο θα λειτουργήσουν οι συνδυασμένες μεταφορές

|

Από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Μάλτα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Σαντοριναίος για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ποιο είναι το μέλλον για τα νησιά της ΕΕ» και πριν αποχωρήσει μίλησε στην ΕΡΑ Ρόδου για την συγκρότηση κοινής Επιτροπής από το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών και τονίζει ότι από τον Νοέμβριο θα είναι σε …λειτουργία ακόμη και με τη συμβολή των ΚΤΕΛ 

Μπορεί να ορίστηκε υπεύθυνος για την σύσταση της Επιτροπής που θα αναλάβει τις συνδυαστικές μεταφορές στο Αιγαίο, όμως έχει κι άλλες …αποστολές. Κι έτσι βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στη Μάλτα – έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 2016 την προεδρία της ΕΕ – ώστε να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ακρόασης με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον για τα νησιά της ΕΕ» (What future for islands in the European Union Public Hearing). Ο λόγος για τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιήσει παρέμβαση σχετικά με την ενιαία υποχρέωση των κρατών μελών για την τήρηση του άρθρου 174 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στο οποίο αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας και να τονίσει, στη διάρκεια της ομιλίας του, την αναγκαιότητα για την μέγιστη δυνατή διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που θα φέρουν προοπτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικών ιστών των νησιών.

Πριν αναχωρήσει πάντως έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΑ Ρόδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τοπικούς φορείς των νησιών, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών.

Τι ανέφερε ανάμεσα στα άλλα;

«Η πρωτοβουλία που πήραμε βασίζεται στην προσπάθεια να απαντήσουμε στο το πως τα νησιά εξυπηρετούνται από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προτεραιότητα δόθηκε στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, μιας και σε αυτά υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών, έτσι ώστε να συνδυαστούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 «Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που αυτή τη στιγμή βιώνουν οι νησιώτες, είναι η Κάσος, όπου διαθέτει ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όμως συμπίπτουν. Και έτσι έχει δυο μέσα διαθέσιμα που όμως δίνουν μια επιλογή μετακίνησης την φορά».

 «Με βάση, λοιπόν, τα υπαρκτά προβλήματα στις μετακινήσεις των νησιωτών, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσώπων της Τ.Α, και εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών. Από κοινού αποφασίστηκε η σύσταση πρώτον, μιας επιτροπής για τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών, και δεύτερον, μιας επιπλέον επιτροπής που θα εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων. Στην επιτροπή που έχει σκοπό τις συνδυασμένες μεταφορές θα συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω φορείς και θα είναι υπό την προεδρεία μου. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο ορισμός των εκπροσώπων και αμέσως μετά θα αρχίσει, άμεσα, τις εργασίες της».

 «Αξίζει, επιπλέον, να πούμε, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου, έχω ήδη αποστείλει σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας επιστολή, με την οποία ζητώ να μου αποστείλουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πρωτογενές υλικό καταγραφής των απόψεων των ίδιων των νησιωτών».

 «Η προσπάθεια αυτή αν και είναι δύσκολη– τα περισσότερα αποτελέσματα θα φανούν στην έναρξη της επόμενης ακτοπλοικής περιόδου, δηλ. τον Νοέμβιο- εντούτοις είναι ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναυπάρξει και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται και να εμπλέξουμε και άλλα μέσα- όπως τα ΚΤΕΛ- με το σκοπό της καλύτερης κάλυψης των νησιωτικών αναγκών για προσβασιμότητα. Ποτέ το όλο ζήτημα δεν έχει, μέχρι τώρα, αντιμετωπισθεί συνολικά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για λύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τις βρούμε».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.