Από την 1η Μαΐου του 2018, όλοι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι θα επισπεύδονται από το δημόσιο -είτε πρόκειται για εφορία, είτε για ασφαλιστικά ταμεία, είτε για δήμους- θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι πλειστηριασμοί αφορούν χρέη από 500 ευρώ και άνω.
Η Πρωτομαγιά θα είναι φέτος ημερομηνία ορόσημο και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Από την 1η Μαΐου του 2018, όλοι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι θα επισπεύδονται από το δημόσιο -είτε πρόκειται για εφορία, είτε για ασφαλιστικά ταμεία, είτε για δήμους- θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι πλειστηριασμοί αφορούν χρέη από 500 ευρώ και άνω.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου εντέλλονται όσους πλειστηριασμούς έχουν δρομολογήσει να γίνουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες ώστε η μέθοδος από «φυσική» να γίνει ηλεκτρονική.
Η τροπολογία δεν περιλαμβάνει κανένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα μπορεί να βγάζει στο σφυρί ότι θέλει. Μάλιστα, όποιος έχει οφειλές αποκλειστικά προς το δημόσιο, δεν μπορεί καν να κάνει χρήση του νόμου Κατσέλη. Η τροπολογία προβλέπει ότι το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα κοινοποιείται στον οφειλέτη τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
Σημαντική είναι και η ακόλουθη αλλαγή: ενώ μέχρι τώρα ο ΚΕΔΕ προέβλεπε ότι η πρώτη προσφορά δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, στο εξής, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα μπορεί να είναι η εμπορική αξία. Και μόνο αυτό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς και από το δημόσιο.
«Δεν αλλάζει τίποτα… Όπως γινόταν μέχρι τώρα, φυσικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα υπόλοιπα είναι σπέκουλα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την τροπολογία.
Στον νόμο Κατσέλη όσοι θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία
O υπουργός έβαλε τέλος σε όποια σενάρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας την ώρα που είναι πραγματικότητα πλέον οι εκποιησή της «νομιμοποιείται» και τυπικά από το δημόσιο. Μάλιστα ο υπουργός παραδέχθηκε με κυνισμό ότι η παράταση της προστασίας δεν είναι στην ατζέντα με τους δανειστές και προέτρεψε την ένταξη στον νόμο Κατσέλη.
Συγκεκριμένα ο κος Τσακαλώτος είπε να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη έως την 31.12.2018 όσοι έχουν «κόκκινα δάνεια» προκειμένου να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους καθώς η επέκταση του νόμου και για το 2019 δεν βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η «αποκάλυψη» μέσω της δήλωσης Τσακαλώτου ήρθε μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε πως «διαβάσαμε για “βέτο” δανειστών στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 1.1.2019. Ισχύει; Είναι κρίσιμο θέμα η προστασία πρώτης κατοικίας».
Ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας είπε «στην διαπραγμάτευση δεν έχει μπει θέμα τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη μετά την 1.1.2019. Όμως πρέπει να επισημάνουμε πως εάν εως τις 31.12.2018 ενταχθεί κάποιος στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη είναι προστατευμένος μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πως ακόμα και αν λήξει ο νόμος δεν θα σημαίνει τίποτα για όσους είχαν ενταχθεί σε αυτόν. Τώρα το τι θα βάλουμε εμείς στην διαπραγμάτευση μπορείτε να μας καταθέσετε προτάσεις».