Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑνάσα ζωής για τα μικρά νησιά

Ανάσα ζωής για τα μικρά νησιά

|

Δύο εκατομμύρια ευρώ έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους Μικρούς Δήμους της νησιωτικής Ελλάδας σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν εύρυθμη λειτουργία 

Σε … δόσεις μαθαίνουμε τις δράσεις που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση προς όφελος των κατοίκων που ζουν και δραστηριοποιούνται στους μικρούς δήμους της Ελλάδας. Τελευταία εξέλιξη; (Ξεκινάμε ανάποδα) η είδηση ότι με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύθηκαν εκτάκτως φέτος τα μικρά νησιά από το υπουργείο Εσωτερικών, «προκειμένου οι μικροί δήμοι να λειτουργούν ισόρροπα», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες Τετάρτη 14 Ιουλίου. Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε στον αντιπεριφερειάρχη την έμπρακτη μέριμνα και στήριξη της κυβέρνησης προς τα μικρά νησιά, με σειρά μέτρων όπως την απόλυτη προτεραιότητα που θα έχουν οι δήμοι τους στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού, καθώς και στη διαδικασία προγραμματισμού ωρίμανσης και ένταξης έργων δικής τους προτεραιότητάς, στο ΕΣΠΑ ’14-’20.

Κατά τη συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα (προσφυγικό, υποστελέχωση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και μετακίνηση των νησιωτών) και ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε τον υπουργό για τις ενέργειές του στη συμβολή των εναέριων δυνάμεων στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Νότια Ρόδο και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των αποζημιώσεων των πληγέντων. Από την πλευρά του, ο υπουργός χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή των εναέριων δυνάμεων στον περιορισμό της επέκταση της πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Ρόδου, ύψους περίπου 100.000 ευρώ. Τέλος, ο υπουργός θα επισκεφθεί την Ρόδο και την Χάλκη το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή.

Συνάντηση

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών κος Κουρουμπλής είχε συναντηθεί με τους 13 Δημάρχους ισάριθμων μικρών νησιωτικών δήμων και τους είχε τονίσει ότι απόλυτη προτεραιότητα στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού κατά την τρέχουσα χρονιά θα έχουν οι νησιωτικοί Δήμοι. Είχε ακούσει προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε μικρός νησιωτικός δήμος ξεχωριστά και που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη κάλυψης κενών προσωπικού μέσω της αιτούμενης (από τους Δήμους) δημιουργίας κατώτερου πλαφόν στους ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) και στην εξαίρεση των μικρών Δήμων από τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών. Δεσμεύτηκε, δε,  ότι στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους της χώρας κατά την τρέχουσα χρονιά, θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα. Δέσμευση που προκάλεσε την απόλυτη και διάχυτη ικανοποίηση των παρευρισκομένων δημάρχων. Τέλος, ανακοινώθηκε η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των εν λόγων δήμων, το οποίο θα επεξεργαστεί το ΥΠΕΣΔΑ με την συνδρομή της ΕΕΤΑΑ και θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ρυθμίσεις.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».