Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑναδρομικό σοκ για 360.000 ασφαλισμένους

Αναδρομικό σοκ για 360.000 ασφαλισμένους

|

Αναδρομικός λογαριασμός για εισφορές που δεν επέβαλε ο ΕΦΚΑ αλλά και για μειώσεις συντάξεων που δεν εφαρμόστηκαν, παρότι αποφασίστηκαν, έρχεται από τον επόμενο μήνα.

Τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν πάνω από 360.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι οι οποίοι ανήκουν στις εξής τρεις κατηγορίες:

1. Είναι νέοι επαγγελματίες με έναρξη ή αλλαγή της νομικής μορφής εταιρείας από 1ης/1/2017. Μέχρι και τον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ δεν τους «ενόχλησε» με εισφορές αλλά τις ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες για τον Ιούλιο και θα είναι μαζεμένες για 7 μήνες.

2. Είναι επιστήμονες (φαρμακοποιοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί). Έρχονται αναδρομικές εισφορές επταμήνου για επικουρικό και εφάπαξ με ένα 4% ως 11-11,5% εισφοράς επί εισοδήματος, πέραν του 26,95% που ήδη πληρώνουν από την αρχή του έτους.

3. Είναι συνταξιούχοι με αποδοχές από μία σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή με πολλαπλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. Μπορεί να αφορά περίπου 84.000 συνταξιούχους που σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ έχουν αποδοχές από μία ή περισσότερες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, πλην όμως το σοκ που τους επιφυλάσσει το υπουργείο Εργασίας θα είναι ισχυρότατο γιατί το περίφημο πλαφόν των 2.000 ή 3.000 ευρώ δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αδυναμίας στον υπολογισμό των ποσών από τις υψηλές αυτές συντάξεις!

Για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος ή άλλαξαν τη νομική μορφή της εταιρίας τους από 1ης/1/2017, ο ΕΦΚΑ, παρότι τους έχει καταχωρίσει ως νέους ασφαλισμένους, εντούτοις δεν τους έχει αποστείλει καμία ειδοποίηση πληρωμής εισφορών. Οι εισφορές τους δεν αναρτήθηκαν ούτε με τα ειδοποιητήρια του Ιουνίου. 

Οι εν λόγω επαγγελματίες, είτε πρόκειται για νέους με έναρξη επιτηδεύματος ή ατομικής επιχείρησης από την 1η/1/2017 είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα τον προηγούμενο χρόνο (μπλοκάκι) αλλά εντός του 2017 προέβησαν σε νέα έναρξη δραστηριότητας με διαφορετική νομική μορφή (π.χ. από ατομική επιχείρηση σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία), θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές τους από την ημερομηνία έναρξης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη καταχωρίσει όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, οι εισφορές θα αναρτηθούν τον Ιούλιο και θα έχουν αναδρομικά το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ το μήνα από Ιανουάριο και μετά. Η ιδιαιτερότητα για αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι, επειδή δεν υπάρχουν εισοδήματα πριν από το 2017, οι εισφορές θα χρεωθούν με το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ το μήνα. 

Με αναδρομικά 6 ή και 7 μηνών, δηλαδή, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν περνάει τα 1.000 ευρώ. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητηθεί σε μία δόση, γιατί πρόκειται για τρέχουσες εισφορές για τις οποίες, όπως ισχύει και για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν έχει προβλεφθεί καμία τμηματική εξόφληση, πέραν των παρατάσεων πληρωμής που είχε δώσει ο ΕΦΚΑ ως τον Απρίλιο για τις εισφορές του τετραμήνου.


Έρχεται συμπλήρωμα

Η δεύτερη κατηγορία που θα λάβει αναδρομικά τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ είναι οι περίπου 300.000 επιστήμονες. Γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικαστές, δικηγόροι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι θα λάβουν νέα ειδοποιητήρια πιθανότατα από τον Ιούλιο ή από τον Αύγουστο, τα οποία θα περιλαμβάνουν συμπλήρωμα εισφορών 7% ή 7,5% για την επικουρική τους ασφάλιση και 4% για εφάπαξ. 

Οι εν λόγω εισφορές δεν «περάστηκαν» στα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν από την αρχή του έτους και έτσι καταβάλλουν μόνον την εισφορά σύνταξης 20% και ασθένειας 6,95%. Σε αυτό το 26,95% έρχεται να προστεθεί και άλλο ένα 4% ή 11%-11,5% αναδρομικά από 1ης/1/2017, με βάση τα εισοδήματα του 2015. 

Οι υγειονομικοί θα πάρουν ραβασάκι με αναδρομικές εισφορές 7 μηνών για τον κλάδο εφάπαξ με 4%. Οι δικηγόροι θα πληρώσουν αναδρομικά ένα 7,5% για το επικουρικό και άλλο ένα 4% για εφάπαξ, δηλαδή συνολικά 11,5% αναδρομικό χαράτσωμα από τις νέες εισφορές που έμειναν στο συρτάρι του ΕΦΚΑ. 

Ενώ οι μηχανικοί θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά από την 1η/1/2017 ένα 11% (7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ). Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτατος και τα ποσά των επιπλέον εισφορών που θα τους ζητήσει ο ΕΦΚΑ, παρά τις εκπτώσεις που προβλέπει το άρθρο 98 του νόμου Κατρούγκαλου, διαμορφώνονται ως εξής:

* Από 23 ως 67 ευρώ το μήνα για όσους έχουν εισόδημα ως 7.033 ευρώ και χρεώνονται με εισφορές 4% για εφάπαξ ή 11%-11,5% μαζί με το επικουρικό. Συνολικά το αναδρομικό χαράτσι για 7 μήνες (Ιανουάριος-Ιούλιος 2017) είναι από 161 ευρώ ως 469 ευρώ.

* Από 67 ευρώ για εφάπαξ ως 96 ευρώ το μήνα με εφάπαξ και επικουρικό, για εισόδημα από 7.034 ως 13.000 ευρώ. Με αναδρομικά 7 μηνών ο λογαριασμός, πέραν των τρεχουσών εισφορών, είναι από 470 ως 672 ευρώ.

* Από 96 ευρώ (αν έχουν εισφορά 4% για εφάπαξ) ως 555 ευρώ το μήνα (αν έχουν 11%-11,5% μαζί με το επικουρικό) με εισόδημα από 13.001 ως 73.000 ευρώ. Το αναδρομικό ραβασάκι του ΕΦΚΑ θα έχει δηλαδή εισφορές επταμήνου από 672 ευρώ ως και 3.885 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” δεν προσέγγισε το λιμάνι της Σίφνου λόγω καιρικών συνθηκών

Ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την πρόσδεση του πλοίου στις Καμάρες – Αναπροσαρμογή δρομολογίου και μέριμνα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την εξυπηρέτηση επιβατών και οχημάτων

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Μήλος – “Champion Jet 2”: Σκηνές αγωνίας λόγω καιρικών συνθηκών, έσπασε κάβος

Δύο αποτυχημένες προσπάθειες πρόσδεσης, σπάσιμο κάβου και κλίση 35 μοιρών – Καθυστέρηση στην αποβίβαση για λόγους ασφαλείας

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.