Καλά νέα για την Αμοργό… Μέχρι τις 18 Απριλίου 2019 η δυνατότητα ένστασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την φάβα Αμοργού και τον φάκελο πιστοποίησής της ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ)
Πριν από μερικές ημέρες σας αναφέραμε την είδηση ότι η γυλωμένη Μανούρα της Σίφνου μέσω των αρμόδιων φορέων θα …φακελωθεί και θα διεκδικήσει την είσοδό της στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων, ήτοι Προστατεύομενης Ονομασίας Προέλευσης… Ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών εντύπων, η 25η Φεβρουαρίου… Ομως, τώρα έχουμε μια ακόμη ευχάριστη είδηση που αφορά ένα ακόμη προϊόν των Κυκλάδων και δη των Ανατολικών… Αναφερόμαστε στην Φάβα Αμοργού που έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελό της για ένταξη στον κατάλογο των Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).. Και από το αρμόδιο υπουργείο (Αγροτικής Ανάπτυξης) έγινε γνωστό ότι ενστάσεις για την φάβα Αμοργού ΠΓΕ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι έως και την 18/04/2019. Στη συνέχεια ο φάκελος θα πάει για έγκριση στην ΕΕ. Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν «το Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού, το οποίο ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.
Η παραγωγή «του Φάβα της Αμοργού» γίνεται ιστορικά και παραδοσιακά με τον ίδιο πάντα τρόπο, ως επί τω πλείστον χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του σποροπαραγωγή (από το συγκομιζόμενο σπόρο της προηγουμένης περιόδου) σε δικό του χωράφι.
Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια (η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά, η άρδευση, η λίπανση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων, η φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, αλλά και τη συλλογή του σπόρου για την επόμενη χρονιά γίνονται στην Αμοργό που είναι ένα μικρό νησί το οποίο σε διάφορα σημεία του διαθέτει γαίες για γεωργική χρήση.
Κατά των αιτήσεων καταχώρισης ή τροποποίησης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας, στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ, Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφ. Αθηνών 58, ΤΚ 104 41, Αθήνα, email: pdo-pgi@minagric.gr, τηλέφωνο: 210 5275286-287-288-289, Fax: 210 5275273.
# Να σημειωθεί ότι στο Ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια Ενότητα των Κυκλάδων, η Φάβα Σαντορίνης, η Γραβιέρα Νάξου το τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, η κοπανιστή Κυκλάδων, η πατάτα Νάξου και το τοματάκι Σαντορίνης.