Πωλητήριο σε 2.000 ξενοδοχεία σε έξι τουριστικούς προορισμούς – Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα πάνω από 560 τουριστικές μονάδες – Από …κλινικές που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία έως κτήρια 50 ετών που έχουν ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων
«Στη Σαντορίνη πωλούνται δύο συνεχόμενες, αυτόνομες, ξενοδοχειακές μονάδες σε μοναδική θέση, με 37 studios και ανάπτυξη επιπλέον 5 υπόσκαφων. Το συγκρότημα διαθέτει δύο πισίνες και δύο εστιατόρια, είναι στην κατηγορία των 4 αστέρων και πραγματοποιεί υψηλούς τζίρους με πληρότητα 95%. Τιμή πώλησης 22 εκατ. ευρώ».
Της Στεφανίας Σούκη (newmoney.gr)
Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες αγγελίες που είναι αναρτημένες αυτή την περίοδο για την πώληση τουριστικών μονάδων στις Κυκλάδες, την περιοχή που συγκεντρώνει τα περισσότερα πωλητήρια ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, με τη Σαντορίνη να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια λόγω των υψηλότερων τιμών. Με την τουριστική σεζόν του 2019 να έχει ήδη ξεκινήσει, οι μονάδες που έχουν βγει προς πώληση σε έξι μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Αττική) ξεπερνούν σε αριθμό τις 2.000 και περιλαμβάνουν από… κλινικές που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε τουριστικές μονάδες στην Αθήνα μέχρι παλιά ξενοδοχεία 50ετίας και πάνω που χρήζουν εκτεταμένων παρεμβάσεων και εντάσσονται στη λεγόμενη «δεύτερη ταχύτητα» του ελληνικού τουρισμού.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία είναι και η μεγάλη πρωταθλήτρια ως προς τις εισπράξεις συγκεντρώνοντας άνω του 28% ή, αλλιώς, 6 δισ. ευρώ επί του συνόλου των εσόδων του ελληνικού τουρισμού, βρίσκονται αυτή την περίοδο τα περισσότερα ξενοδοχεία προς πώληση, με τις τιμές να είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα και τους ιδιοκτήτες να απευθύνονται κυρίως σε ξένους επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα πωλούνται αυτή τη στιγμή, με βάση τις αγγελίες, πάνω από 560 τουριστικές μονάδες όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και μικρών συγκροτημάτων δωματίων. Πολλά είναι τα πωλητήρια και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, προσεγγίζοντας τα 450, ενώ λίγο πιο κάτω από τα 320 είναι στα νησιά του Ιονίου, από τους προορισμούς που έχουν ανεβάσει ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να πιάσουν ακόμη μεγαλύτερα νούμερα φέτος, αν ληφθούν υπόψη και τα ενισχυμένα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών για το καλοκαίρι του 2019.
Τα πωλητήρια στην Αθήνα
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αγγελιών για ξενοδοχεία στην Αθήνα, που συνεχίζει ανοδικά και φέτος όσον αφορά τις αφίξεις των ξένων τουριστών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής – Αργοσαρωνικού: οι προς πώληση μονάδες στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνούν τις 350, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι πληρότητες και οι τιμές -ειδικά στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας- τους πρώτους μήνες του 2019 υφίστανται πιέσεις λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τις πρόσθετες κλίνες σε κάθε είδους καταλύματα, τα νέα ξενοδοχεία, αλλά και τα διαμερίσματα μέσα από τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις.
Πάνω από το ήμισυ των αγγελιών -κοντά στις 200- αφορούν το κέντρο της Αθήνας, και δη περιοχές οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες, όπως το Μεταξουργείο, πέριξ των πλατειών Ομονοίας, Κουμουνδούρου, Βάθη και Βικτωρίας. Το πλήθος των αγγελιών δικαιολογείται από την επενδυτική φρενίτιδα αυτή τη στιγμή στην τουριστική Αθήνα, με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που βρίσκονται στη «δεύτερη ταχύτητα» της πόλης (εκτός των περιοχών του Συντάγματος, της Μητροπόλεως, του Μοναστηρακίου κ.τ.λ.) να ευελπιστούν ότι το θετικό momentum της πρωτεύουσας θα συμπαρασύρει και τα δικά τους ξενοδοχεία. Εξ ου και το γεγονός ότι η προσφορά στις εν λόγω περιοχές είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Ενδεικτικά, μονάδα 2 αστέρων και 1.700 τ.μ. στα Κάτω Πατήσια, πέριξ των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, η οποία είχε ανακαινιστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εν έτει 2003, πωλείται σήμερα σε λειτουργία 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ ως ευκαιρία πλασάρεται αυτοτελές ακίνητο, πρώην ξενοδοχείο, στην πλατεία Βάθη, 1.450 τ.μ. με 50 δωμάτια, κατασκευής του 1930, με roof garden και θέα στην Ακρόπολη, το οποίο χρήζει ανακαίνισης και πωλείται στην τιμή των 900.000 ευρώ.
Ακριβώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι τιμές απογειώνονται όταν πρόκειται για μονάδες στις λεγόμενες «καλές περιοχές»: boutique μονάδα 35 δωματίων και 2.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο, με εστιατόριο με θέα στην Ακρόπολη, πωλείται στα 15 εκατ. ευρώ, φιγουράροντας ως πολύ καλό επενδυτικό ακίνητο, ενώ στην Πλάκα νεοκλασικό επιφάνειας 1.000 τ.μ. με 18 δωμάτια και έτος κατασκευής το 1950 πωλείται 5,5 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επενδυτές της GoldenVisa. Στο Σύνταγμα, μικρό ξενοδοχείο 540 τ.μ. με 22 δωμάτια, κατασκευασμένο το 1935 και ανακαινισμένο το 2012, έχει βγει στην αγορά με 5 εκατ. ευρώ.
Στα 10 εκατ. ευρώ πωλείται μονάδα πολυτελείας στην περιοχή του Ζαππείου, επιφάνειας 3.000 τ.μ., με έτος κατασκευής το 1999, ενώ στην Πλάκα μονάδα 1.368 τ.μ. 3 αστέρων, ανακαινισμένη στις αρχές της κρίσης, το 2009, πωλείται στην τιμή των 7,8 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2019, με βάση τα επίσημα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας GBR Consulting, η οποία συνεργάζεται με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού, παρά την αύξηση των διεθνών αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος», τα αθηναϊκά ξενοδοχεία παρουσίασαν πτώση στην πληρότητα κατά 6,8%, στο 63,6% συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις τιμές των δωματίων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Η υπόλοιπη Ελλάδα
Oσον αφορά τις ζητούμενες τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις περιφέρειες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση τα υψηλότερα νούμερα σημειώνονται στις Κυκλάδες, με τους ιδιοκτήτες να σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων των τελευταίων ετών, σε μια χρονιά όπως η φετινή που έχει χαρακτηριστεί περισσότερο σταθεροποιητική.
Επισημαίνεται εδώ ότι σε όλη τη χώρα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως τα έχουν επεξεργαστεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), 5 περιφέρειες συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών μεγεθών (αφίξεις – εισπράξεις) στη χώρα μας, και συγκεκριμένα το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Αττική, τα Ιόνια Νησιά και η Κεντρική Μακεδονία. Eντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (97,1%), των Ιονίων Νήσων (71,2%) και της Κρήτης (47,2%).
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι -εξαιρουμένης της Αττικής- το Νότιο Αιγαίο, με κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ επίσης η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν από τα υψηλότερα. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και παρά τις εκτεταμένες επενδύσεις σε μονάδες 4 και 5 αστέρων ειδικά την τελευταία τριετία, τα ελληνικά ξενοδοχεία διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό τον οικογενειακό χαρακτήρα τους, ενώ το μέσο μέγεθος στο τέλος του 2018 ήταν 43 δωμάτια. Σε σχέση με τις τιμές, στην πρωταθλήτρια από κάθε άποψη Σαντορίνη, ξενοδοχείο μόλις 200 τ.μ. στην Οία, με 5 σουίτες που περιλαμβάνουν και ιδιωτικές πισίνες, πωλείται στα 4 εκατ. ευρώ, με τον ιδιοκτήτη να προβάλλει ως ατού το γεγονός ότι ο ετήσιος τζίρος κυμαίνεται στις 500.000 ευρώ. Στη Μύκονο, με κάτι λιγότερο από 100 πωλητήρια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων αυτή την περίοδο, πωλείται συγκρότημα 350 τ.μ. με 15 studios κατασκευής του 2002, σε εξαιρετική κατάσταση, 3 «κλειδιών», σε κοντινή απόσταση από τις τις δύο πανέμορφες παραλίες της Ψαρούς και του Πλατύ Γιαλού. Η τιμή του; Στα 6 εκατ. ευρώ!
Χαμηλότερες, αλλά «αλμυρές» είναι οι ζητούμενες τιμές στην Πάρο, έναν προορισμό που έχει ανεβάσει τις μετοχές του ειδικά την τελευταία διετία, εξ ου και η προσφορά των προς πώληση μονάδων ξεπερνά αυτή τη στιγμή τις 100. Ενδεικτικά, στη Χρυσή Ακτή, ξενοδοχείο 10 δωματίων σε κτήμα 4,2 στρεμμάτων πωλείται στην τιμή των 3 εκατ. ευρώ. Πάντως, εκτός από τις τιμές στα όρια της υπερβολής, μεγάλο κομμάτι των πωλητηρίων σε αυτή τη συγκυρία αφορά οικογενειακές επιχειρήσεις και παλιές μονάδες που χρήζουν εκτεταμένων ανακαινίσεων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και επιλέγουν να πωλήσουν τώρα που η αγορά είναι στα ψηλά.
Για παράδειγμα, στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, μονάδα 1.500 τ.μ., κατασκευής 1988, με 32 διαμερίσματα, 116 κλινών και 200 μέτρα από την παραλία, πωλείται 950.000 ευρώ, ενώ στις Γούβες μονάδα 20ετίας, επιφάνειας 700 τ.μ. με 14 δωμάτια, που χρήζει ανακαίνισης, πωλείται προς 350.000 ευρώ. Στη Χαλκιδική, η οποία επίσης παρουσιάζει μεγάλη προσφορά σε πωλητήρια, μονάδα στην Κασσάνδρα, συνολικής επιφάνειας 5.700 τ.μ., με 176 χώρους συνολικά και κατασκευής του 1990 σε ακίνητο 30 στρεμμάτων, πωλείται 2,1 εκατ. ευρώ.