Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - ΠΝΟ: "Αιτία Πολέμου" η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ

Αιγαίο – ΠΝΟ: “Αιτία Πολέμου” η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ

|

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ): Ζητά την απόσυρση τροπολογίας για την κατάργηση του ΕΛΟΕΝ – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με θέμα την λήψη κινητοποιήσεων, πραγματοποιείται σήμερα από τη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)…. Ο λόγος; Η επικείμενη κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) μέσω τροπολογίας που ήρθε από την Κυβέρνηση…

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΝΟ «καταγγέλλει» ότι στη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη βουλή σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας περί «Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις, για την κοινωνική ασφάλιση», καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) και καθίσταται διάδοχος αυτού, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

«Η κατάθεση μιας τέτοιας τροπολογίας με την οποία “εν μια νυκτί” καταργείται ο ΕΛΟΕΝ, ο οποίος για εμάς τους Ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας και την οικογένειά μας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή μας, είναι πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά μας, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι εμείς οι ίδιοι οι ναυτικοί χρηματοδοτούμε τον ΕΛΟΕΝ, με τις δικές μας εισφορές, χωρίς το κράτος να πληρώνει έστω ένα ευρώ» τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών.

Προσθέτει επίσης ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί «casus belli» για τους ναυτικούς και σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσης της σχετικής τροπολογίας η ΠΝΟ θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις

Η ΠΝΟ υπενθυμίζει ότι «παρόμοια απόπειρα έγινε και το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ για την υφαρπαγή των οικογενειακών επιδομάτων των Ναυτεργατών και είχε άδοξο αποτέλεσμα». Καλεί τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς που υπέγραψαν την τροπολογία να την καταστήσουν ανενεργή. 

Την ευθεία αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΛΟΕΝ με τροπολογία εξπρές, δηλώνει και ο  πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών και γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Μ.Τσικαλάκης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση τόσο με τα ναυτεργατικά σωματεία, όσο και με την Εστία Ναυτικών. Υπενθυμίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιχειρήθηκαν και στο παρελθόν και βρήκαν την σύσσωμη και σθεναρή αντίθεση όλων των ναυτεργατών και αποσύρθηκαν κακήν κακώς όσο και βιαστικά επιχειρήθηκαν. Ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ.

«Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ» τονίζει το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, λέγοντας πως «η   κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στα «μουλωχτά» ερήμην των Ναυτεργατών και των οργανώσεών τους επιχειρεί αυτή την φορά την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ  υπονομεύοντας έναν θεσμό τον οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι με τον μόχθο και τις εισφορές τους και ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό εργαλείο για την στήριξη των οικογενειών και των παιδιών των ναυτεργατών επί μια 40ετία». 

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης και αποτελεί συνέχεια της αρπαγής της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων μας για να αξιοποιηθούν προς όφελος των αρπακτικών και επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Είναι συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής (Σαμαράς – Βενιζέλος) που μέσα σε μια μέρα άρπαξαν αυθαίρετα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ το 2011».

«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση αιφνιδιάζει φέρνοντας την τροπολογία χτες στην βουλή και αύριο την ψηφίζει. Είναι γνωστή η τακτική τους αυτή για την αφαίμαξη της περιουσίας των ναυτεργατών καθώς και κάθε δικαιώματος μας» τονίζουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΝΑΤ με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο να διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει το ρόλο του εντολοδόχου των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ανέκαθεν» και σημειώνουν ότι την καλύτερη λειτουργία της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ, του ΓΕΝΕ, των Ναυτικών Μητρώων και του ΝΑΤ την ορίζουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη ακόμα και τα επιδόματα των παιδιών τους, απαιτούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας «έκτρωμα» και καλούν όλους τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων να μην συμμετέχουν στην αυριανή (17/02/2022) συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί