Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - ΠΝΟ: "Αιτία Πολέμου" η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ

Αιγαίο – ΠΝΟ: “Αιτία Πολέμου” η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ

|

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ): Ζητά την απόσυρση τροπολογίας για την κατάργηση του ΕΛΟΕΝ – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με θέμα την λήψη κινητοποιήσεων, πραγματοποιείται σήμερα από τη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)…. Ο λόγος; Η επικείμενη κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) μέσω τροπολογίας που ήρθε από την Κυβέρνηση…

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΝΟ «καταγγέλλει» ότι στη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη βουλή σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας περί «Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις, για την κοινωνική ασφάλιση», καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) και καθίσταται διάδοχος αυτού, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

«Η κατάθεση μιας τέτοιας τροπολογίας με την οποία “εν μια νυκτί” καταργείται ο ΕΛΟΕΝ, ο οποίος για εμάς τους Ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας και την οικογένειά μας, χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή μας, είναι πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά μας, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι εμείς οι ίδιοι οι ναυτικοί χρηματοδοτούμε τον ΕΛΟΕΝ, με τις δικές μας εισφορές, χωρίς το κράτος να πληρώνει έστω ένα ευρώ» τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών.

Προσθέτει επίσης ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί «casus belli» για τους ναυτικούς και σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσης της σχετικής τροπολογίας η ΠΝΟ θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις

Η ΠΝΟ υπενθυμίζει ότι «παρόμοια απόπειρα έγινε και το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ για την υφαρπαγή των οικογενειακών επιδομάτων των Ναυτεργατών και είχε άδοξο αποτέλεσμα». Καλεί τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς που υπέγραψαν την τροπολογία να την καταστήσουν ανενεργή. 

Την ευθεία αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΛΟΕΝ με τροπολογία εξπρές, δηλώνει και ο  πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών και γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Μ.Τσικαλάκης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση τόσο με τα ναυτεργατικά σωματεία, όσο και με την Εστία Ναυτικών. Υπενθυμίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιχειρήθηκαν και στο παρελθόν και βρήκαν την σύσσωμη και σθεναρή αντίθεση όλων των ναυτεργατών και αποσύρθηκαν κακήν κακώς όσο και βιαστικά επιχειρήθηκαν. Ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ.

«Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ» τονίζει το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, λέγοντας πως «η   κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλη μια φορά στα «μουλωχτά» ερήμην των Ναυτεργατών και των οργανώσεών τους επιχειρεί αυτή την φορά την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ  υπονομεύοντας έναν θεσμό τον οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι με τον μόχθο και τις εισφορές τους και ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό εργαλείο για την στήριξη των οικογενειών και των παιδιών των ναυτεργατών επί μια 40ετία». 

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης και αποτελεί συνέχεια της αρπαγής της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων μας για να αξιοποιηθούν προς όφελος των αρπακτικών και επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Είναι συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής (Σαμαράς – Βενιζέλος) που μέσα σε μια μέρα άρπαξαν αυθαίρετα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ το 2011».

«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση αιφνιδιάζει φέρνοντας την τροπολογία χτες στην βουλή και αύριο την ψηφίζει. Είναι γνωστή η τακτική τους αυτή για την αφαίμαξη της περιουσίας των ναυτεργατών καθώς και κάθε δικαιώματος μας» τονίζουν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΝΑΤ με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο να διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει το ρόλο του εντολοδόχου των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ανέκαθεν» και σημειώνουν ότι την καλύτερη λειτουργία της Εστίας Ναυτικών, του ΕΛΟΕΝ, του ΓΕΝΕ, των Ναυτικών Μητρώων και του ΝΑΤ την ορίζουν οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους.

Προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη ακόμα και τα επιδόματα των παιδιών τους, απαιτούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας «έκτρωμα» και καλούν όλους τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων να μην συμμετέχουν στην αυριανή (17/02/2022) συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά