Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Τα νησιά όπου ισχύει το ισοδύναμο καυσίμων

Αιγαίο – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Τα νησιά όπου ισχύει το ισοδύναμο καυσίμων

|

Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων: Σε ποια νησιά εφαρμόζεται- Επιλέξιμες δαπάνες και η αναφορά από την ΚΥΑ – Ποια νησιά των Κυκλάδων εμπλέκονται 

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των Κυκλάδων… Ποια είναι τα νησιά που εμπλέκονται 

Η σχετική ΚΥΑ ορίζει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση 4111.08-01/3201/2022, το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Με τις διατάξεις της απόφασης καθορίζονται:

α. Το είδος των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο του Μ.Ι.

β. Το ύψος, οι παράμετροι και ο τύπος υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. για υγρά καύσιμα.

γ. Η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

δ. Ο χρόνος έναρξης και η χρονική διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά:

α. Στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά, Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα, αναδρομικά από 1-01-2022 έως 31-12-2022.

β. Στα νησιά Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της παρούσας και έως 31-12-2022.

Είδη καυσίμων Παράμετροι υπολογισμού Α.ΝΗ.ΚΟ

Στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εντάσσονται τα εξής ήδη καυσίμων:

α. Όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης (unleaded).

β. Όλοι οι τύποι πετρελαίου κίνησης (diesel).

γ. Υγραέριο κίνησης (autogas).

δ. Πετρέλαιο θέρμανσης (diesel θέρμανσης).

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες για την καταβολή Α.ΝΗ.ΚΟ Καυσίμων είναι οι δαπάνες αγοράς των προβλεπόμενων κατηγοριών υγρών καυσίμων των δικαιούχων, οι οποίες προκύπτουν από παραστατικά που εκδίδονται από τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα νησιά εφαρμογής του μέτρου και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναρτάται στο ΠΣ της δράσης. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου τεκμηριώνονται με όλα τα νόμιμα παραστατικά αγοράς που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1060/2021, είτε με τη χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), είτε με τη χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και έχουν τη σχετική ανά περίπτωση σήμανση και QR-CODE. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Για τους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 6 της απόφασης είναι επιλέξιμες:

α. Αναδρομικά από 1-01-2022 έως και τον μήνα δημοσίευσης της παρούσας, έως πέντε (5) δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

β. Από τον επόμενο μήνα της ημερομηνίας δημοσίευσης της παρούσας έως και 31-12-2022, έως τρεις (3) δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, και μέχρι τριάντα (30) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

Για τους δικαιούχους της παρ. 2 του άρθρου 6 της απόφασης είναι επιλέξιμη μία (1) δαπάνη προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, και από τον επόμενο μήνα της ημερομηνίας δημοσίευσης της παρούσας μέχρι δέκα

(10) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

Οι δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων των δικαιούχων των άρθρων 6 και 8 της απόφασης είναι επιλέξιμες σε όλα τα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Α.ΝΗ.ΚΟ. που έχει υπολογισθεί στον ΠΙΝΑΚΑ 5α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της απόφασης, για το νησί από το οποίο προμηθεύτηκαν τις αντίστοιχες ποσότητες καυσίμων.

Η διάρκεια επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται ως εξής:

α. Για τα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά, Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα, αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

β. Για τα νησιά Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γαύδο, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλυμνο, Κίναρο, Λέβιθα, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Οθωνοί, Οινούσσες, Τέλενδο και Ψέριμο, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της παρούσας έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Διαδικασία καταβολής Α.ΝΗ.ΚΟ

Ο κατάλογος των δικαιούχων του Α.ΝΗ.ΚΟ Καυσίμων προκύπτει από την καταχώρηση των παραστατικών και αποτελεί το δικαιολογητικό για την έκδοση εντολής πληρωμής και την εκκαθάριση της δαπάνης. Η ανωτέρω διαδικασία πραγματοποιείται δύο (2) φορές ετησίως.

Η καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. στους δικαιούχους πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύο (2) φορές ετησίως, μέσω της διαδικτυακής πύλης e-ΠΔΕ, από την Σ.Α.Ε. 033 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). του έργου «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ, ΤΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ».

Στην περίπτωση των δικαιούχων του άρθρου 6 της απόφασης, το Α.ΝΗ.ΚΟ. για κάθε μέλος της ωφελούμενης μονάδας καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος με τον Αριθμό ΙΒΑΝ που έχει δηλώσει κατά την αίτησή του για την απόκτηση του ΜΑΝ. Η μεταφορά του ποσού γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Π.Δ.Ε. με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην περίπτωση των δικαιούχων του άρθρου 8 της απόφασης, το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται στον εταιρικό λογαριασμό, το ΙΒΑΝ του οποίου δηλώνεται στην αίτηση για την απόκτηση ΜΑΝ-Ε, με ευθύνη του δικαιούχου. Για τις ατομικές επιχειρήσεις, ο εταιρικός λογαριασμός δύναται να συμπίπτει με τον ατομικό λογαριασμό του δικαιούχου. Η μεταφορά του ποσού γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Π.Δ.Ε. με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. καταβάλλεται στους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε οποιαδήποτε άλλη δράση ενίσχυσης καυσίμων.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτόν, για την είσπραξη του δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, το οποίο χορηγείται σύμφωνα με τo άρθρο 12 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) και ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, δεν προσμετράται στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα και δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013. Τα παραπάνω ισχύουν και αν ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 περί φορολόγησης κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από 1/1/2022, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις της.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.