Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - Μεταφορικό Ισοδύναμο: Σταδιακά μετατρέπεται σε νησιωτικό ισοδύναμο;

Αιγαίο – Μεταφορικό Ισοδύναμο: Σταδιακά μετατρέπεται σε νησιωτικό ισοδύναμο;

|

Αλλάζει το Μεταφορικό Ισοδύναμο όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κος Κουτουλάκης – Τι είπε για τα νησιά που δεν έχουν βενζινάδικο αλλά και για τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων 

Την διαβεβαίωση ότι δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο κι ότι η εφαρμογή του προχωράει κανονικά έδωσε από το βήμα της 51ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη και Αμμουλιανή Χαλκιδικής, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.

Μιλώντας στις εργασίες (σ.σ. τη δεύτερη ημέρα) της συνέλευσης και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 20 επιμελητηρίων–μελών του ΕΟΕΑΝ που έθεσαν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι σε εξέλιξη και προχωράει επίσης και η μελέτη που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής στον καθηγητή κ. Λιαργκόβα και το ΚΕΠΕ όπου σταδιακά το μεταφορικό ισοδύναμο θα μετατραπεί σε νησιωτικό ισοδύναμο.

Για να καλύψουμε, όπως είπε ο κ. Κουτουλάκης, «τις αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν το λαμβάνουν, διότι δεν τους αφορά. Επομένως πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα υπόλοιπα κόστη τα οποία δημιουργούν ζητήματα νησιωτικότητας στις επιχειρήσεις που δεν είναι μόνο η μεταφορά αλλά και άλλες δαπάνες που πρέπει να ενισχύσει το κράτος».

Σύμφωνα με τον γγ Νησιωτικής Πολιτικής από τις 9.500 ωφελούμενες επιχειρήσεις, οι 9.000 παίρνουν όσα και οι 500 μεγαλύτερες, στοιχεία που δείχνουν ότι «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για τα μικρά νησιά
Ειδικά για την ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα «εντάσσονται πλέον και εκείνα που δεν έχουν βενζινάδικο κι αυτό το πρόβλημα επιλύεται οριζόντια και θα είναι κι αυτοί επιλέξιμοι για την χρηματοδότησή τους. Διερευνάται επίσης ο τρόπος ενίσχυσης των κατοίκων των νησιών, που δεν μπορούν να μετακινούνται δωρεάν επειδή δεν ανήκει ο τόπος διαμονής τους στα νησιά της άγονης γραμμής της χώρας μας, από το μέτρο του μεταφορικού ισοδυνάμου».

Ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής αναφέρθηκε στις ειδικές χρηματοδοτήσεις που δεσμεύτηκαν για τα λιμάνια και την ακτοπλοϊα μέσα απ το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια» όπως σημείωσε, ενώ μιλώντας για την θεσμοθέτηση του ειδικού προγράμματος των GReco Islands με 150 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τα μικρά νησιά έκανε ειδική αναφορά στο νησί της Αμμουλιανής που έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της γενικής γραμματείας για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των μικρών νησιών που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις-πράσινες επενδύσεις στα λιμάνια, για τη διαχείριση του νερού και την κλιματική ουδετερότητα. Το φθινόπωρο μάλιστα, όταν πιστοποιηθούν τα πρατήρια καυσίμων που εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αμμουλιανής, θα ωφεληθούν και αυτοί όπως και άλλοι κάτοικοι των νησιών από το μεταφορικό ισοδύναμο.

Όπως έγινε γνωστό στην συνέλευση του ΕΟΑΕΝ από το δήμαρχο Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνο, η Αμμουλιανή πέτυχε την ένταξή της στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για έργα αναβάθμισης του λιμανιού και τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"