Στην Κάλυμνο σκάος του λιμενικού Σώματος εντόπισε σκάφος που μετέφερε δύο τόνους βάρους 300 κιλών που δεν είχαν δηλωθεί…
Τόνος και δη κόκκινος. Από τα ωραιότερα ψάρια που μπορεί να συναντήσει κανείς στα νερά του Αιγαίου… Είναι όμως είδος προς εξαφάνιση και αυτό σημαίνει ότι το ψάρεμά του γίνεται με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με αυστηρούς ελέγχους… Και βέβαια στη Νάξο, αρκετές φορές έχουμε δει ψαράδες κυρίως από την Κάλυμνο να έρχονται για να ζυγίσουν τη ψαριά τους διαλύοντας κάθε ρεκόρ..
Το περασμένο Σάββατο, σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προχώρησε σε έλεγχο εν πλω και εντόπισε σε αλιευτικό δύο τόνους βάρους 300 κιλών, οι οποίοι είχαν αλιευτεί αλλά “ξέχασαν” να τους δηλώσουν.. Και όπως είναι λογικό κατασχέθηκαν και υποβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Η αναφορά από την σελίδα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής
“Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου, πρωινές ώρες την 04/06/2022, σε Α/Κ σκάφος εν πλω, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο (02) τεμάχια ερυθρού τόνου (BFT), συνολικού βάρους τριακοσίων (300) κιλών, τα οποία, κατά δήλωση του Κυβερνήτη, αλιεύθηκαν χωρίς να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερη ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής και χωρίς να δηλωθούν στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του εν λόγω αλιευτικού σκάφους. Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων”.
Στο δρόμο για Ιαπωνία
Εμείς να αναφέρουμε ότι μιλάμε για τον ερυθρό τόνο blue fin tuna (γαλάζόπτερο) και διαθέτει κόκκινο χρώμα το κρέας του σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας… Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 450 κιλά (!!!)
Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι. Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι). Οι τόνοι που αιχμαλωτίζονται σε αυτά τα δίκτυα στη συνέχεια οδηγούνται σε φάρμες πάχυνσης ώστε να μεγαλώσουν και το κρέας του να αποκτήσει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος