Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο: Η επέκταση του αεροδρόμου (σε Νάξο) και της μαρίνας (Σαντορίνη) στο...

Αιγαίο: Η επέκταση του αεροδρόμου (σε Νάξο) και της μαρίνας (Σαντορίνη) στο top 10 των επενδύσεων

|

Οι δέκα (και μία) κινήσεις που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της εκτόξευσης του τουρισμού για το 2021 – Ποια έργα αφορούν τις Κυκλάδες σύμφωνα με την έκθεση της Axia

Από την επένδυση του Ελληνικού και το νέο τέρμιναλ κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, μέχρι τη μαρίνα Σαντορίνης και την επέκταση των αεροδρομίων σε Νάξο- Χίο

Νωρίτερα του αναμενομένου θα ανακάμψει ο τουρισμός στη χώρα μας μετά την πανδημία, με τις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί να αναβαθμίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να δίνουν τον τόνο για την επόμενη μέρα.

Τις επενδύσεις και τα projects που θα επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια απαριθμεί στην τελευταία της έκθεση η Axia Ventures, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήδη πρίν την πανδημία η προσπάθεια αναβάθμισης τoυ brand «Ελλάδα» είχε αποφέρει καρπούς.

Οσον αφορά τις επενδύσεις και τα projects που έρχονται και αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον κλάδο είναι τα εξής:

1. Καταρχάς η επένδυση του Ελληνικού που θα «τρέξει» η Lamda Development όπου περιλαμβάνεται και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC), προωθώντας την Αθήνα στο διεθνές κοινό ως ένας προορισμός για city- break

2. H δημιουργία του νέου τέρμιναλ κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με εκτιμώμενη λειτουργία το 2023

3. Η νέα Μαρίνα Αλίμου σε συνέχεια της συμφωνίας μακροχρόνιας παραχώρησης, στο τέλος του 2020, με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ

4. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον πλέον δημοφιλή νησιωτικό προορισμό της χώρας

5. Η επέκταση των αεροδρομίων σε Νάξο- Χίο στον τομέα των περιφερειακών αεροδρομίων.

6. Η νέα μαρίνα στη Σαντορίνη.

7. Οι ιδιωτικοποιήσεις στα περιφερειακά λιμάνια.

8. Η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

9. Οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου

10. Οι αυτοκινητόδρομοι (όπως π.χ. ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης) και τέλος

11. Το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σε σχέση με το 2020, ωστόσο η κρίση της πανδημίας δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν είναι σαφές ακόμη πότε θα γίνει η επιστροφή στα νούμερα του 2019», αναφέρει η έκθεση της Axia. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει στον προϋπολογισμό αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό φέτος και οι τουριστικοί φορείς τοποθετούν το νούμερο -υπό προϋποθέσεις- στο 50% των εσόδων των 18,2 δισ. ευρώ του 2019 ωστόσο μένει να φανεί αν θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και την πορεία της ίδιας της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων.

Στη μεγάλη εικόνα και με βάση τις προβλέψεις για την πορεία του κλάδου παγκοσμίως, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως την περίοδο από το 2022 έως το 2024. «Για την Ελλάδα θεωρούμε ότι θα ανάκαμψη θα έρθει νωρίτερα παρά αργότερα, δεδομένου ότι η ζήτηση για προορισμούς με ‘’ήλιο και θάλασσα’’ θα είναι υψηλά στη λίστα όσων θα ταξιδέψουν μετά την πανδημία και η χώρα μας θα είναι μεταξύ αυτών που θα επωφεληθούν από αυτήν την ‘’αντίδραση’’ του κοινού. Γι’ αυτό και αναμένουμε ισχυρή ζήτηση το 2022, η οποία θα μπορούσε να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019, εφόσον γίνει και επιμήκυνση της σεζόν -εκτός δηλαδή της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού- προς την άνοιξη και αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, με δεδομένες τις καλές καιρικές συνθήκες στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους».

Τα επόμενα χρόνια η τουριστική ζήτηση στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υψηλή, όπως και η δαπάνη των επισκεπτών που θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης υπηρεσιών και τουριστικού προϊόντος. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο βαίνουν αυξανόμενες (σ.σ. ειδικά στις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων), όπως και οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες επίσης επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό.

Ενδεικτικά, από το 2016 η μέση δαπάνη διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί πάνω από 13%, από τα 67 ευρώ στα 76 ευρώ το 2019, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αναβάθμισης στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ρόλο και η αναβάθμιση της ελληνικής πρωτεύουσας ως προορισμός city break, για σύντομες αποδράσεις Σαββατοκύριακου, μία τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τη μετά Covid 19 περίοδο, όπως και μεσοπρόθεσμα λόγω της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας