Διακοπές στην Ελλάδα, αλλά όχι για τους Ελληνες οικογενειάρχες… Το παράδειγμα της Νάξου
«Δεν θα πάμε για διακοπές φέτος στο σπίτι μας στη Νάξο, γιατί τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οι τιμές για φαγητό και παραλία είναι πια δυσπρόσιτες», εξηγεί Ελληνας οικογενειάρχης με δύο παιδιά που προτίμησε να νοικιάσει το σπίτι του στο νησί σε τουρίστες και να κάνει διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Πρέβεζα. Λίγο μακρύτερα από το σπίτι του στη Νάξο βρίσκεται παλαιό ξενοδοχείο τριών αστέρων που πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατάφερε να επιτύχει οριακά πληρότητες της τάξεως του 75% πουλώντας τη διανυκτέρευση στα 250 ευρώ ή και χαμηλότερα. Φέτος το ίδιο ξενοδοχείο τιμολογεί τη διανυκτέρευση στα 310 ευρώ και έχει ήδη προκρατήσεις για το 90% σχεδόν της διαθεσιμότητάς του από τα μέσα Ιουλίου έως και την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Η ίδια εικόνα, δηλαδή υψηλές πληρότητες και τιμές, επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, της άγονης γραμμής συμπεριλαμβανομένης. Στην Πάτμο τα μικρότερα και φθηνότερα δωμάτια, με ανύπαρκτες πρακτικά ευκολίες και χωρίς κλιματισμό, κόστιζαν γύρω στα 40 με 50 ευρώ τη βραδιά μέχρι πέρυσι και μπορούσε να βρει κανείς διαθέσιμες διανυκτερεύσεις ακόμα και για τον Αύγουστο. Φέτος κοστίζουν 70 ευρώ και ο Αύγουστος είναι όλος κλεισμένος, όπως και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Στη Δυτική Πελοπόννησο, τα λιγοστά μικρά συγκροτήματα που υπάρχουν έχουν κατά 30% έως και 50% υψηλότερες τιμές από πέρυσι και μικρές μόνον διαθεσιμότητες για την καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου.
Στα ύψη το κόστος διανυκτέρευσης, καυσίμων, ακτοπλοϊκών και φαγητού.
Στην Αντίπαρο, έναν εναλλακτικό προορισμό μέχρι πριν από μία δεκαετία λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού ξενοδοχειακών κλινών, οι τιμές διανυκτέρευσης για τα σπίτια που νοικιάζονται ανταγωνίζονται πλέον τις τιμές σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, των προηγούμενων όμως ετών. Και αυτό διότι φέτος Μύκονος και Σαντορίνη αποτελούν ξεχωριστές κατηγορίες premium προορισμών και μάλιστα στην κορυφή της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης.
Ενώπιον του υψηλού κόστους των φετινών διακοπών αλλά και της απουσίας διαθεσιμότητας κλινών και εισιτηρίων, ολοένα και περισσότεροι Ελληνες χωρίς εξοχικό στρέφονται σε μεγάλο ποσοστό σε λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς και κατά προτίμηση με οδική πρόσβαση. Πολλοί δεν θα μπορέσουν καν να βρουν κρατήσεις με τους προϋπολογισμούς που θέλουν, ακόμα και αν τους αυξήσουν.
Τι έχει συμβεί; Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει εκτοξευθεί, καθώς η χώρα και ο τουρισμός της κεφαλαιοποιεί την επιτυχή λειτουργία του κατά τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση στην υψηλή κατηγορία των υποδομών φιλοξενίας και του brand της Ελλάδας εν γένει. Κεφαλαιοποιεί επίσης την αυξημένη διάθεση του κόσμου για ταξίδια μετά τα lockdowns αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενός μεγάλου ποσοστού πεντάστερων ως επί το πλείστον ξενοδοχείων που έχουν δουλέψει και επενδύσει μεθοδικά την τελευταία δεκαετία.
Το brand «Ελλάδα», άλλωστε, αναδείχθηκε πρόσφατα ως το 5ο ισχυρότερο παγκοσμίως, προσελκύοντας παράλληλα ολοένα και υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ζήτηση για ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει οδηγήσει στη δρομολόγηση περισσότερων από εννέα ημερήσιων απευθείας πτήσεων τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και της εταιρείας TCI Research, η συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αυτή προκύπτει από τις διαδικτυακές συνομιλίες, υπερείχε έναντι των ανταγωνιστών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία).
Οσοι δεν έκλεισαν νωρίς δωμάτια θα τα χρυσοπληρώσουν
Πόσο ακριβότερες είναι τελικά φέτος οι διακοπές για Ελληνες και ξένους ομοίως; Είναι ασφαλές να πει κανείς, εξηγεί κορυφαίο στέλεχος φορέα του κλάδου στην «Κ», πως οι τιμές σε όλη τη χώρα είναι κατά μέσον όρο 30% ακριβότερες σε σχέση με το 2019. Αύξηση που προέρχεται τόσο από τα ακριβότερα κόστη λειτουργίας των υποδομών φιλοξενίας και μεταφορών, όσο και από την περιορισμένη σχετικά με τη ζήτηση προσφορά διαθέσιμων κλινών και θέσεων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, πριν από μόλις μία εβδομάδα εξηγούσε στη γενική συνέλευση του φορέα ότι το μέσο λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης των ξενοδοχείων, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια αλλά και του πληθωρισμού εν γένει, είναι αυξημένο κατά 25% έως 30% φέτος. Μεγάλο μέρος αυτού του κόστους τείνει να μετακυλισθεί στους επισκέπτες, εξηγούν πηγές της τουριστικής βιομηχανίας, σημειώνοντας πως οι υποχρεώσεις που έχουν σωρεύσει οι τουριστικές επιχειρήσεις από τη διετία της πανδημίας δεν επιτρέπουν την πλήρη απορρόφησή του.
Μάλιστα καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αλλά και ξένων δυνητικών ταξιδιωτών δεν έχει ακόμα κλείσει τη διαμονή του και τα μεταφορικά του, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον ακόμα μεγαλύτερων αυξήσεων για τους προαναφερθέντες αλλά κι έναν πρόσθετο λόγο: επειδή οι συμφωνίες με τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για τις φετινές διακοπές έγιναν στις αρχές του περυσινού φθινοπώρου και καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει το εύρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα μεταφορικά κόστη, οι επιχειρήσεις τιμολογούν τα εναπομείναντα διαθέσιμα δωμάτιά τους (όπου υπάρχουν, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίσταται τέτοια διαθεσιμότητα) για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου πολύ ακριβότερα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις συμφωνίες κάτω του σημερινού κόστους που έγιναν το φθινόπωρο. Ετσι δεν είναι απίθανο δύο οικογενειάρχες που διαμένουν σε διπλανά δωμάτια του ίδιου ξενοδοχείου την ίδια περίοδο να έχουν καταβάλει ο ένας 300 ευρώ το βράδυ και ο άλλος 600.
Οπότε πλέον, ακόμα και για τους Eλληνες με μεσαία εισοδήματα, η εναλλακτική των διακοπών στο εξωτερικό έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ελληνικής οικογένειας που ταξιδεύει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου σε ελληνικά νησιά, ο επικεφαλής της οποίας δηλώνει στην «Κ» πως φέτος αναζητάει ανταγωνιστικά τιμολογημένα πακέτα διακοπών σε προορισμούς του εξωτερικού.
Με πληφορορίες από τη σελίδα kathimerini.gr