Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΑγορά εργασίας: Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού – Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι...

Αγορά εργασίας: Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού – Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις κατασκευές

|

Κραυγή αγωνίας» για το μέλλον και φόβοι για διόγκωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια

Όχι μόνο ο τουριστικός κλάδος, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και η εστίαση, τα σούπερ μάρκετ, οι κατασκευές αναζητούν προσωπικό, όμως, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, δεν βρίσκουν όσους και όποιους χρειάζονται.

Έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων σε δείγμα 118 επιχειρήσεων, έδειξε ότι η ανεύρεση προσωπικού αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, το οποίο μάλιστα τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Κι αυτό γιατί αφορά ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, από ειδικευμένους τεχνίτες και επαγγελματίες μηχανικούς και οικονομολόγους, έως και ανειδίκευτους εργάτες.

Ο «ιός» χτύπησε τα σούπερ μάρκετ

Με δυσκολία καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ.  Κάποτε έμπαινες μόνο με «βύσμα», τώρα λείπουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι».

Και αυτός ο αριθμός αφορά τα μέλη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι μικρότεροι παίκτες. Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς στο πλαίσιο συζήτησης στον Κύκλο Ιδεών. Και αυτό παρότι η επίσημη ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 11%.

Εκτός από το λιανεμπόριο τροφίμων, την εστίαση και τον τουριστικό κλάδο, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αύξηση της κινητικότητας καταγράφεται και στη βιομηχανία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια του «Βιομηχανικού Συνεδρίου» έκανε λόγο για 90.000 κενές θέσεις οι οποίες υπάρχουν στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες.

Κατά τον πρόεδρο και CEO της Chipita απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις για να εξελιχθούμε οικονομικά, καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας καθώς αγκυλώσεις και σε επίπεδο ΕΕ καθιστούν την οικονομία του μπλοκ λιγότερο ανταγωνιστική.

Κύμα ανησυχίας για τις κατασκευές

Στις κατασκευές το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που έχει περιοριστεί λόγω brain gain αλλά στις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε τεχνικό και εργατικό προσωπικό. Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της Inventio που λειτουργεί ως διαχειριστής της HIG Capital στην Ελλάδα αναφέρει μιλώντας στο 6ο Athens Investment Forum ότι υπάρχει έλλειψη εργατών και κινδυνεύουν τα έργα.

«Το τελευταίο εξάμηνο λόγω των απανωτών εκλογών και των φυσικών καταστροφών έχουμε πάρει “ρεπό” από την αναπτυξιακή μας διαδικασία. Έχει προστεθεί ο παράγοντας κινδύνου της Μέσης Ανατολής και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθεροποίηση. Όμως, επειδή ο πληθωρισμός είναι δύσκολο να τιθασευτεί, μπορεί και τα επιτόκια να ξαναπάρουν την ανιούσα. Για εμάς που έχουμε ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό πλάνο 600 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο παράγοντας που αναγνωρίζουμε είναι το εργατικό δυναμικό, το οποίο παράγει.

»Δυστυχώς αυτό δε βλέπουμε να επιλύεται σύντομα. Πρέπει να έχουμε καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να έρθει μέσα από μία σταδιακή εφαρμογή, για να προστατεύσουμε κι αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε. Πρέπει να απελευθερώσουμε ή να φέρουμε εργαζομένους να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη».

Στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού εστίασε και ο Απόστολος Ζαφόλιας Chief Strategy & IR Officer της Lamda κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές. Ο κ. Ζαφόλιας υπογράμμισε ότι η εταιρεία παρακολουθεί το θέμα σε εβδομαδιαία βάση και αποκάλυψε ότι προσπαθούν να βάζουν όρους στα συμβόλαια για την έγκαιρη εκτέλεση των διαφόρων έργων που αναθέτουν.

«Βλέπουμε το ρίσκο, το έχουμε εντοπίσουμε και αναζητούμε τρόπους να το λύσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Το ρίσκο εκτέλεσης όπως παραδέχονται άνθρωποι του χώρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθιστώντας αναγκαία την επανεξέταση των projects που βρίσκονται ακόμη σε φάση σχεδιασμού.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της διοίκησης της Prodea στις οικονομικές καταστάσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου: «Η Prodea είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών». Πρόκειται για δήλωση από την μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της χώρας, που αποτυπώνει την κατάσταση σήμερα στην εγχώρια κτηματαγορά. Ανάλογος προβληματισμός εκφράζεται και από άλλους μεγάλους παίκτες του real estate, όπως η Dimand πηγές της οποίας αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το κατασκευαστικό έργο φτάνει και περισσεύει για όλους, δήλωσε στο Forum που διοργάνωσε ο «ΟΤ» στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ ο Γιώργος Τσαπρούνης, εκπρόσωπος Τύπου της Intrakat, επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή τρέχουν στην Ελλάδα πολλά έργα με το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού κλάδου να ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει κίνδυνος από την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού, όχι μόνο εργατών αλλά και επιστημονικού προσωπικού.

Υποστήριξε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος χρειάζεται άμεσα πάνω από 10.000 άτομα, τονίζοντας μάλιστα πως για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αφού μειώνεται η ανεργία, οι επιχειρήσεις θα είχαν πρόσβαση στο αντίστοιχο προσωπικό, έρευνα του συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν και δεν βρίσκουν προσωπικό. Μάλιστα το 91,5% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνει απαισιόδοξο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».

Το 49,2% αναζητά «ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς», το 48,3% «ανειδίκευτους εργάτες», το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.ά.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)