Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑφρική: Πέντε χώρες στο ... κόκκινο λόγω της κρίσης στα σιτηρά

Αφρική: Πέντε χώρες στο … κόκκινο λόγω της κρίσης στα σιτηρά

|

Επισιτιστική κρίση: Η συμφωνία για τα σιτηρά και οι πέντε χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» – Σε κάποια μέρη του κόσμου έχουν ήδη γίνει αισθητές οι επιπτώσεις της κρίσης των σιτηρών

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία προκειμένου να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών σε όλο τον κόσμο. Η εν λόγω συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως διπλωματική επιτυχία μετά από μήνες αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Στόχος της συμφωνίας είναι να μετριάσει την κρίση – αλλά παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα βοηθήσει στο να φτάσουν τα σιτηρά σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα.

«Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στο να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία καθώς και ότι θα επιτρέψει την είσοδο των ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Πάει πολύς καιρός που η Ρωσία έχει μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία». 

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε δημοσίευμα της Washington Post, σε κάποια μέρη του κόσμου έχουν ήδη γίνει αισθητές οι επιπτώσεις της κρίσης των σιτηρών.

Νιγηρία
Η Νιγηρία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών. Το σιτάρι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής των ανθρώπων στη χώρα, αλλά μόλις το 1% της ετήσιας κατανάλωσης παράγεται εντός συνόρων.

Περίπου το 43% των Νιγηριανών ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Ο υποσιτισμός και η ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε τρόφιμα, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη πολλών παιδιών κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης από το 2018.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε λοιπόν ακόμη έναν παράγοντα που πυροδοτεί την πείνα, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέγερσης στα βορειοανατολικά καθώς και των προβλέψεων για ποσότητα βροχής χαμηλότερης του μέσου όρου στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Σομαλία και Αιθιοπία
Η Σομαλία και η Αιθιοπία βρίσκονται σε ένα θανατηφόρο σταυροδρόμι μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα.

Οι δύο αυτές χώρες, όπως και η Κένυα, βρίσκονται εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Πάνω από 18,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα αντιμετωπίζουν σοβαρή ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε τρόφιμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εγχώριες συγκρούσεις περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το ζήτημα αυτό. Στη Σομαλία, οι μάχες μεταξύ της κυβέρνησης και των μαχητών της αλ-Σαμπάμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, συνεχίζουν να οδηγούν σε εσωτερικό εκτοπισμό πληθυσμών.

Στην Αιθιοπία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ μάχεται ενάντια στου αντάρτες από τη βόρεια περιοχή του Τιγκράι από το 2020. Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζητήσει επισιτιστική αρωγή εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν βρεθεί κατά περιόδους στα πρόθυρα λιμού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε στο να εκτοξευθούν οι τιμές των τροφίμων στην Αιθιοπία αυτή την άνοιξη, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «μαζικές ελλείψεις» σε ψωμί και λάδι.

Επιπλέον, η Σομαλία και η Αιθιοπία εμπίπτουν στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου του ΟΗΕ αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τον λιμό.

Αίγυπτος
Η Αίγυπτος είναι η χώρα με τις υψηλότερα επίπεδα εισαγωγών σιταριού, το 80% των οποίων προερχόταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν τον πόλεμο.

Ο λιμός δεν αποτελεί ανησυχία στην Αίγυπτο, αναφέρει ο Ντέιβιντ Λαμπόρντ, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων. Αντιθέτως, οι ανησυχίες σχετίζονται με το κόστος που ενέχει για την κυβέρνηση η «διατήρηση των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλειας ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια», προσθέτει ο Λαμπόρντ.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα ήταν μια από τις οικονομικές παθογένειες που οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη το 2011. Επιπλέον, αυτή η αύξηση των τιμών που αφορούσαν το ψωμί και άλλα αγαθά στην Αίγυπτο το 1970 οδήγησε σε εξεγέρσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το αίσθημα δυσαρέσκειας, η κυβέρνηση έχει ψάξει για νέους προμηθευτές σιταριού, έδωσε εντολή στους αγρότες να κάνουν νωρίτερα συγκομιδή του σιταριού τους και αναζήτησε πόρους από τη Σαουδική Αραβία και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει πρόγραμμα επιδοτήσεων που να αφορούν το ψωμί, όπως είχε μεταδώσει η Wall Street Journal.

Υεμένη
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) παρείχε ήδη τρόφιμα σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, όπου ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος έχει οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και έχει προκαλέσει μια ευρεία επισιτιστική κρίση.

Η υπηρεσία αγοράζει συνήθως από την Ουκρανία τη μισή ποσότητα σιταριού που προορίζεται για επισιτιστική βοήθεια. Σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται στήριξη, το κόστος για την παροχή της έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το WFP ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναστέλλει μέρος της παροχής επισιτιστικής βοήθειας στο Νότιο Σουδάν διότι στέρεψε η χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων λόγω του πολέμου.

Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους σε χώρες ευάλωτες στον λιμό και βυθισμένες σε συγκρούσεις, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πηγή: Washington Post – Αναδημοσίευση: Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά