Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤο αεροδρόμιο Νάξου στο πακέτο Γιούνκερ

Το αεροδρόμιο Νάξου στο πακέτο Γιούνκερ

|

Το πακέτο Γιούνκερ φέρνει δις ευρώ στην Ελλάδα για τα μεγάλα έργα – Ποιες είναι οι προτάσεις Σπίρτζη και τι σχέση έχει το αεροδρόμιο Νάξου με το συγκεκριμένο πακέτο 

Έργα υποδομών που για να υλοποιηθούν δεν φτάνει ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν και τα προτεινόμενα έργα του υπουργείου Υποδομών για το πακέτο Γιούνκερ!

Η σιδηροδρομική Εγνατία συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, έργα μετρό, αυτοκινητοδρόμων, λιμάνια, αεροδρόμια, ευρυζωνικά δίκτυα. Επιπλέον, έργα περιβάλλοντος όπως αφαλατώσεις και βιολογικοί καθαρισμοί, αρκετά μικρά ιδιωτικά έργα κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας, ένα φιλόδοξο έργο ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων –αρμοδιότητας άλλου υπουργείου- συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ αποτελούν τις προτάσεις του υπουργείου. Ο νέος κατάλογος αποσυνδέεται από την λίστα με τα 42 έργα που είχε αρχικώς ανακοινώσει το υπουργείου Οικονομίας αλλά είναι σαφές ότι ελάχιστες από τις υποδομές που προτείνει θα έχουν την τύχη να προχωρήσουν.

Παρά τις επιφυλάξεις που κρατούν στο υπουργείο Οικονομίας για την χρηματοδότηση της γραμμής 4 του μετρό από το πακέτο Γιούνκερ (από Άλσος Βείκου έως Γουδί) κυρίως γιατί δεν υπάρχουν έργα μετρό στην ΕΕ που να έχουν χρηματοδοτηθεί με πληρωμές διαθεσιμότητας λόγω του υψηλού ρίσκου που εμφανίζουν για τις τράπεζες αλλά και τους ιδιώτες τα υπόγεια έργα, το υπουργείο, επιμένει ότι το Γιούνκερ με τις παρούσες συνθήκες είναι η πιο ασφαλής λύση για να προχωρήσει το έργο, την οποία μάλιστα συνδέει και με τον νόμο για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις που επίκεινται στη βουλή. Το κόστος θα ανέλθει σε 1,5 δις. Ευρώ από τα οποία 870 δηλ το 58% είναι το κατασκευαστικό κόστος, 390 εκ. ευρώ δηλ. το 26% είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και 240 εκ. ήτοι το 16% είναι το τροχαίο υλικό. Η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 8 χρόνια, με προτεινόμενο επιχειρηματικό μοντέλο, αυτό της ΣΔΙΤ. Όπως αναφέρεται κατά τη φάση λειτουργίας, τα έσοδα του έργου θα προέλθουν από την πώληση των εισιτηρίων, τη διαφήμιση, τα τέλη στάθμευσης άλλες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και πληρωμές διαθεσιμότητας από το κράτος.

Στο πάκετο Γιούνκερ αφού επικρίθηκε από τους κρητικούς βουλευτές που δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσει το υπουργείο και τον ΒΟΑΚ. Ακολουθώντας μάλιστα το μοντέλο των συνδυασμένων μεταφορών εντάσσει επίσης την εκμετάλλευση σταθμού κρουαζιεροπλοίων στη Σούδα, την προβλήτα 5 στο λιμάνι Ηρακλείου και το λιμάνι της Ρόδου.
Μολονότι το θρίλερ με το μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, στο πακέτο περιλαμβάνονται και τρεις επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης (Δημοκρατίας – Σταυρούπολη – Ευκαρπία, Μίκρα -Αεροδρόμιο και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός – Κορδελιό) συνολικού προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ.

Στο κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται και έργα αναβάθμισης περιφερειακών αεροδρομίων που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην σύμβαση της Fraport, κάποια από τα οποία μάλιστα προβάλλουν ως φαβορί για ένα νέο γύρο αυτοτελών παραχωρήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου με κόστος 105 εκ. ευρώ, των αεροδρομίων Μύλου, Νάξου και Πάρου, εκτιμώμενου κόστους περί τα 75 εκ. ευρώ αλλά και πρόσθετα έργα ύψους 15 εκ. ευρω στο αεροδρόμιο της Καστοριάς που μαζί με την Κοζάνη, φιγουράρουν στην λίστα με τα αεροδρόμια που τελούν υπό καθεστώς αναστολής εργασιών λόγω πολύ χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Έκπληξη προκαλεί ο προγραμματισμός για την εκμετάλλευση 11 μονάδων αφαλάτωσης στο Αιγαίο και το Ιόνιο, 22 μονάδων βιολογικού καθαρισμού καθώς και η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, με το συνολικό κόστος στα 125 εκ. ευρώ.

Με το έργο “Εξυπνα Δημόσια Κτίρια” μέσω του οποίου ο ανάδοχος θα αναλάβει να εγκαταστήσει “έξυπνους” αισθητήρες σε δημόσια κτίρια για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, των αναγκών συντήρησης και αναβάθμισης, σχεδιάζεται η μείωση της σπατάλης στα ενεργοβόρα δημόσια κτίρια. Εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση του έργου, το δημόσιο θα εξοικονομεί περίπου 80 εκ. ευρώ ετησίως.

Πηγή Newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.