Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαAegean Air: Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο ... σωτηρίας

Aegean Air: Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο … σωτηρίας

|

Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Aegean Air, Ευτύχιος Βασιλάκης θα αναλύσει στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς επενδυτές και τους αναλυτές το πλάνο για την επίτευξη της βιωσιμότητας της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας – Ποια είναι τα ποσά που ακούγονται για το “σχέδιο σωτηρίας” 

Ημέρα ανακοινώσεων θα αποτελέσει η σημερινή για τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα της Ελλάδας, αφού η διοίκηση της Aegean έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις για την εταιρεία λόγω του κορωνοϊού. Και μάλιστα συμπίμπτει με την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας από σήμερα να ανοίξει τα δρομολόγιά της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με την καραντίνα να μπαίνει σε 3η φάση…

Ειδικότερα κατά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Αegean Airlines με τους επενδυτές, η οποία θα γίνει μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, θα ανακοινώσει το σχέδιο «σωτηρίας» της αεροπορικής εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές, θα τους ενημερώσει δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η στήριξη της Αegean Airlines από το κράτος.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σενάριο της κρατικής ενίσχυσης, το οποίο έχουν ακολουθήσει κι άλλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού λόγω της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία στις αερομεταφορές, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των αναλυτών, η διάσωση της Aegean απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 350 με 400 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας (σ.σ. ,όπως συνέβη ήδη με την Air France, την KLM και την Lufthansa) ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί είτε με κρατική ενίσχυση μέσω COCO’s, όπως συνέβη δηλαδή προ ετών με τις τράπεζες, είτε μέσω κεφαλαίων από τον ESM με την νέα πιστωτική γραμμή.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με τα COCO’s των τραπεζών, δηλαδή μια μορφή δανεισμού που θα είναι μετατρέψιμη σε μετοχές, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιτόκιο και όρους αποπληρωμής. Όπως διευκρινίζουν πηγές στο insider.gr, η βοήθεια θα είναι non-dilutive και δεν θα επηρεαστούν οι παλιοί μέτοχοι καθώς δεν θα εκδωθούν νέες κοινές μετοχές ώστε να χάσουν τα χρήματά τους. Όσον αφορά στην εποπτεία της διοίκησης, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει επιπλέον έλεγχος από το κράτος, όπως γίνεται δηλαδή στις τράπεζες με μέλη του ΤΧΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Aegean απασχολεί περίπου 2.900 εργαζομένους και έχει αναπτυχθεί με ιδία κεφάλαια αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όμως μετά την καθήλωση των αεροσκαφών που έφερε ο κορονοϊός, η ζημιά, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών από την αντιστάθμιση κινδύνου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ γεγονός που θα διαμορφώσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείες κοντά στα 135 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Aegean έχει στο ταμείο της περί τα 516 εκατ. ευρώ ενώ οι ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι και η παράδοση των αεροσκαφών Airbus, η οποία θα μπορούσε να αναβληθεί προσωρινά ή να καθυστερήσει για κάποιους μήνες για να αποφευχθούν πρόσθετες οικονομικές πιέσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα πως προχωρά στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ,  ενισχύοντας τον στόλο της με τουλάχιστον 46 νέα αεροσκάφη τύπου Α320neo και Α321neo μέχρι το 2025. Έχοντας παραλάβει τα πρώτα τρία Airbus 320neo στις αρχές του έτους, ο εγχώριος αερομεταφορέας ανέμενε να παραλάβει ακόμα τρία τον Ιούλιο, για να  υποστηρίξει την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Τέλος, πέρα από το σχέδιο διάσωσης, η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να απαριθμήσει και τα επόμενα βήματα για την επαναφορά του πτητικού της προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής, προχωρά σε σταδιακή επαναφορά συγκεκριμένων πτήσεων εσωτερικού αλλά και εξωτερικού μέσα στις επόμενες ημέρες,  σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές υγειονομικές κατευθύνσεις «Η Aegean προτίθεται να αποκαταστήσει «σταδιακά και με προσεκτικά βήματα» το δίκτυό της, «με απόλυτο σεβασμό στην εθνική προσπάθεια» για έλεγχο της κρίσης του Covid-19… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη