Καταργούνται οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άδεια μουσικών οργάνων σε μία προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα – Ποιες είναι οι αντιδράσεις
Τόσο απλά; Με ένα Fax? Μπααααα. Είναι αδύνατον. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα… Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι οριστικό: Καταργείται εντελώς η άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και πως θα ζήσουμε χωρίς γραφειοκρατία; Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν γνωστή εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα από τις αρχές Αυγούστου είχε τεθεί και σε διαβούλευση η όλη πρόταση (μέσω το νομοσχεδίου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» που ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου) αλλά όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα και μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ κου Πατούλη με την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Τζάκρη και την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι οριστικό… Με το νέο νομικό πλαίσιο οι δήμοι θα χορηγούν βεβαίωση χρήσεων γης, και ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνει απλά με fax το δήμο για την έναρξη οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απαλλάσσεται από την αρμοδιότητα αφού δεν θα χορηγείται πια ούτε άδεια μουσικών οργάνων, ούτε προέγκριση.
Ο ρόλος του Δήμου
Σύμφωνα όμως με τα όσα εξήγησε η κα Τζάκρη στον κ. Πατούλη ο ελεγκτικός ρόλος του δήμου παραμένει καθώς και το δικαίωμα για παράταση της άδειας μουσικής. Ο δήμος διατηρεί το δικαίωμα να κλείσει την επιχείρηση όταν διαπιστώνει ότι παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να μην υπάρχει καμία εμπλοκή αιρετού στην αδειοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις οικονομικές δραστηριότητες πλανόδιου εμπορίου, όμως διευκρινίστηκε ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος αδειοδότησης των επιχειρήσεων δεν αφορά την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Η αρμοδιότητα παραμένει στους δήμους ως έχει. Ο δήμος λοιπόν παρεμβαίνει κατασταλτικά με υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο της τάξεως του 20% μέχρι 30% με μια διαδικασία που θα οριστεί από το υπουργείο. Τους ελέγχους θα υποστηρίζουν και θα επιθεωρούν και κλιμάκια του Υπουργείου.
Παράβολο θα συνεχίσει να υπάρχει για την χορήγηση βεβαίωσης των χρήσεων γης.
Τι ακριβώς προβλέπεται…
Τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;
• Ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του καταθέτοντας μια γνωστοποίηση στον δήμο.
• Προηγουμένως θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κατάστημα επιτρέπεται να ιδρυθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το «πράσινο φως» θα δίνει η πολεοδομία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολεοδομία θα πρέπει να παρέχει τη σχετική βεβαίωση εντός δέκα ημερών και, αν δεν το πράξει εγκαίρως, θεωρείται ότι η βεβαίωση έχει χορηγηθεί.
• Ο δήμος παραλαμβάνει τη γνωστοποίηση από τον ιδιώτη και έχει την ευθύνη να την κοινοποιήσει στις ελεγκτικές αρχές.
• Η άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων καταργείται. Αρκεί να αναφέρεται στη γνωστοποίηση που θα δίνει ο επιχειρηματίας στον δήμο. Διατηρείται ωστόσο η άδεια περί παράτασης ωραρίου.
• Δεν θα απαιτείται η γνωμοδότηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για την έκδοση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ενώ τα δικαιολογητικά που ζητούν οι δήμοι θα ενοποιηθούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
• Καταργούνται τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια κινηματοθεάτρων και οι επιτροπές επιθεώρησης.
• Εντός δύο ετών οι δήμοι θα πρέπει (κατόπιν εισήγησης των τοπικών συμβουλίων μνημείων) να προσδιορίσουν τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες μπορούν να λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέατρα και κινηματογράφοι. Μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ενός δήμου, παύει να ισχύει η υποχρέωση έγκρισης από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Αντιδράσεις
Να σημειώσουμε ότι το πρώτο που είχε αντιδράσει στο σχέδιο Νόμου ήταν το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο, που χαρακτήρισε «ατυχή» τη χρονική επιλογή της διαβούλευσης και κάλεσε το υπουργείο να την παρατείνει έως τον Οκτώβριο. Κάτι που όμως δεν έγινε σεβαστό… Επίσης αντίδραση είχαμε και από τον Δήμο Αθηναίων που εξέφρασε επιφυλάξεις για σειρά διατάξεων. Ειδικά για την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων, εκτιμά ότι αφαιρείται από τους δήμους ένα εργαλείο για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών. Η καλύτερη όμως αντίδραση ήρθε από σχόλιο πολίτη σχετικά με τη «σιωπηρή» αδειοδότηση, αν δεν απαντήσει η πολεοδομία εντός δεκαημέρου: «Καταθέτεις λοιπόν το αίτημα στην υπηρεσία δόμησης την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ή τον Δεκαπενταύγουστο ή όταν ο υπάλληλος του τοπογραφικού τμήματος λείπει σε άδεια και ανοίγεις κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Παρθενώνα».