Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομία90 χρόνια ΕΑΣ Νάξου και σε τροχιά εξωστρέφειας

90 χρόνια ΕΑΣ Νάξου και σε τροχιά εξωστρέφειας

|

Σήμερα η ΕΑΣ Νάξου απασχολεί 100 μόνιμους εργαζομένους, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι εργάζονται σε αυτήν ως εποχικό προσωπικό, χωρίς να τους οφείλεται ούτε ένα ευρώ μισθοδοσίας, όπως επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «AΓΡΟBUSINESS» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Ιάκωβος Βαλέρης…

Πρότυπο παράδειγμα υγιούς συνεταιρισμού φαίνεται να αποτελεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής: Με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 18 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχει στο 60% της οικονομίας ολόκληρου του νησιού. Με μηδενικά χρέη προς ιδιώτες και όντας ενήμερη στις ασφαλιστικές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις, δείχνει να μην επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, ενώ θέτει πλέον ως πρωταρχικό στόχο την επέκταση των εξαγωγών της εντός, αλλά και εκτός Ευρώπης.

Με τα προϊόντα της -και κυρίως τη γραβιέρα Νάξου- να έχουν διακριθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, κατακτώντας Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην ελληνική αγορά και δύο αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Taste Superior στις Βρυξέλλες, έχει ήδη κατοχυρώσει την παρουσία της στην αγορά αρκετών χωρών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο, πειραματίζεται για την παραγωγή νέων προϊόντων με χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα μια νέα γραβιέρα με ελληνική τρούφα και ακόμα μία με βότανα Νάξου.

Σήμερα η ΕΑΣ Νάξου απασχολεί 100 μόνιμους εργαζομένους, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι εργάζονται σε αυτήν ως εποχικό προσωπικό, χωρίς να τους οφείλεται ούτε ένα ευρώ μισθοδοσίας, όπως επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «AΓΡΟBUSINESS» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Ιάκωβος Βαλέρης…

Φέτος η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συμπληρώνει 90 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Τι συνάντησε στην πορεία της;

Η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ιδρύθηκε το 1926 από έναν μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους σε πρακτικά θέματα όπως προμήθεια ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.λπ. Σιγά-σιγά, όμως, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σε όλο το νησί έγιναν 26 και μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες -Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα και Αμοργό- έγιναν 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Μιλάμε για αγροκτηνοτρόφους, διότι στην περιοχή μας τα δύο αυτά επαγγέλματα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Το 90% και πλέον των μελών μας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα. Με τα χρόνια οι δραστηριότητες της Ενωσης αυξήθηκαν και το 1955, θέλοντας να φτιάξουν το δικό τους τυρί, κάποιοι από τους παραγωγούς συγκέντρωσαν το γάλα τους στην Ενωση, η οποία έβαλε την τεχνογνωσία. Κάπως έτσι, δειλά-δειλά, προέκυψε η περίφημη γραβιέρα Νάξου. Επειδή με το πέρασμα του χρόνου το συγκεκριμένο τυρί, με γάλα γνήσιο ναξιώτικο, χωρίς προσμίξεις, άρχισε να αρέσει στο καταναλωτικό κοινό, η παραγωγή μεγάλωνε και, έτσι, το 1996 προχώρησαν στην πιστοποίηση της γραβιέρας Νάξου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εν τω μεταξύ, η Ενωση δημιούργησε μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα, η οποία είναι πιστοποιημένη κατά HACHP και ΙSO 22000, διαθέτοντας σύγχρονο χημείο και τηρώντας όλους τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Το 2014 η ΕΑΣ Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε πρώτη φάση σε 12 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας.

Υπάρχει μέλλον για το ελληνικά γαλακτοκομικά στη διεθνή αγορά; Ποιοι οι βασικοί ανταγωνιστές σας στον κόσμο;

Ναι, υπάρχει μέλλον για τα ελληνικά, ποιοτικά και πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα, και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το διαπιστώνουμε στις διεθνείς εκθέσεις όπου συμμετέχουμε. Εμείς εξάγουμε τυροκομικά προϊόντα, κυρίως γραβιέρα Νάξου στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στην Πολωνία, στη Σουηδία και στα Αραβικά Εμιράτα. Ανταγωνιστές μας είναι όλα τα κίτρινα σκληρά τυριά που κατακλύζουν τις αγορές, αλλά με άγνωστη πολλές φορές προέλευση, σε άγνωστες ποσότητες και με άγνωστη πρώτη ύλη.

Αληθεύει ότι το 60% της τοπικής οικονομίας βασίζεται στην ΕΑΣ Νάξου; Με ποιον τρόπο;

Πράγματι, αυτό ισχύει, επειδή η Νάξος έχει πολύ βαριά κτηνοτροφία αλλά και γεωργία. Στο νησί μας εκτρέφονται 4.000 αγελάδες γαλακτοφόρες, 6.000 βοοειδή για πάχυνση και περισσότερα από 120.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, η βασική καλλιέργεια στη Νάξο είναι η πατάτα, με ετήσια παραγωγή στο νησί -εαρινή και φθινοπωρινή- περίπου 10.000.000 κιλά. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μέλη της Ενωσης, οι οποίοι διακινούν τα προϊόντα τους μέσω της ΕΑΣ Νάξου και προμηθεύονται όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται από την Ενωση.

Σύνθημα του συνεταιρισμού σας είναι το «η ισχύς εν τη ενώσει». Τι οφέλη αποκομίζουν οι παραγωγοί συμμετέχοντας στην ΕΑΣ Νάξου;

Εχουν εξασφαλισμένο το εισόδημά τους, λόγω της φερεγγυότητας της Ενωσης, έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση των προϊόντων τους στις καλύτερες δυνατές τιμές της αγοράς και απολαμβάνουν την πιστωτική πολιτική της Ενωσης απέναντί τους.

Σε τι συνίσταται, βάσει της εμπειρίας σας, το μυστικό της επιτυχημένης λειτουργίας μιας ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών;

Για εμάς η πρώτη ύλη είναι πολύ σημαντική. Η γραβιέρα Νάξου, για παράδειγμα, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που παρασκευάζεται με βάση το αγελαδινό γάλα, που είναι χαρακτηρισμένη και πιστοποιημένη ως ΠΟΠ. Διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστον αγελαδινό γάλα και 20% κατά μέγιστο από αιγοπρόβειο. Επίσης, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι από 100% αγνό και γνήσιο γάλα, χωρίς προσμίξεις, από ζώα που έχουν εγκλιματιστεί και εκτρέφονται στη Νάξο. Το άλφα και το ωμέγα στην παρασκευή της γραβιέρας Νάξου είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης. Και γι’ αυτό τον λόγο η ΕΑΣ Νάξου έχει πλήρως στελεχωμένο χημείο, με χημικούς επιστήμονες, ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει την προσκομιζόμενη πρώτη ύλη, αλλά και να παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Εχετε επενδύσει σε τεχνολογία αιχμής;

Βεβαίως. Η ΕΑΣ Νάξου συνεχίζει, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, να επενδύει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του τυροκομείου και της πατάτας φαγητού. Το τυροκομείο μας έχει σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος σε κομβικά σημεία του νησιού. Οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με ψύκτες, στους οποίους αμέσως μετά το άρμεγμα συγκεντρώνεται το γάλα, τηρώντας τους κανόνες ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου. Τα σύγχρονα, ειδικά βυτία μεταφοράς της επιχείρησης συλλέγουν το γάλα δύο φορές την ημέρα και το μεταφέρουν στην τυροκομική μονάδα ολόφρεσκο. Η τυροκόμηση γίνεται εντός 8 ωρών από την παραλαβή του γάλακτος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων, καθώς η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 4 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας, έτσι, την ψυκτική αλυσίδα. Η ελεγχόμενη αποθήκευση διασφαλίζει την καλή ποιότητα και τη διατηρησιμότητα της πρώτης ύλης.

Πώς έχει επιδράσει η οικονομική κρίση στον Συνεταιρισμό;

Με τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη για την Ενωση, η κρίση δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον Συνεταιρισμό, αν αφαιρέσουμε, βέβαια, την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;

Η ΕΑΣ Νάξου προσπαθεί να προωθήσει τα τυροκομικά της προϊόντα, και κυρίως τη γραβιέρα της, στο εξωτερικό. Επίσης, επιδιώκουμε να προωθήσουμε από φέτος και όλα τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα στα γύρω νησιά. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να προωθήσουμε στους παραγωγούς μας ένα νέο προϊόν για τη γαλακτοπαραγωγή (το φύραμα), που φτιάχνει η ίδια η Ενωση από αγνές πρώτες ύλες, απαλλαγμένες αλφατοξινών. Βασικός στόχος μας είναι επίσης να ολοκληρωθεί η συμφωνία με κάποιους προμηθευτές, ώστε να αγοραστούν ποσότητες ζωοτροφών για όλο τον χρόνο, καθώς έτσι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες και πιο σταθερές τιμές για τα μέλη μας. Τέλος, η Ενωση επενδύει στην πατάτα φαγητού κατασκευάζοντας ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει όλη την παραγόμενη ποσότητα πατάτας από τους παραγωγούς.

ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΜΕΤΟΧΟΙ: 12 αγροτικοί συνεταιρισμοί

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 358.059,00 ευρώ (το οποίο μεταφράζεται σε 358.059 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη).

ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΛΗ: 1.000

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 18.000.000,00 ευρώ

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Πατάτα Νάξου: 2.500 τόνοι

Πιστοποιημένος πατατόσπορος Νάξου: 300 τόνοι

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα: 1.500 τόνοι από φρέσκο παστεριωμένο γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο, γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), κεφαλοτύρι Νάξου, παραδοσιακό Αρσενικό, ορεινό Νάξου, γίδινο, γραβιέρα Νάξου με ελληνική τρούφα, γραβιέρα με βότανα Νάξου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"