Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομία90 χρόνια ΕΑΣ Νάξου και σε τροχιά εξωστρέφειας

90 χρόνια ΕΑΣ Νάξου και σε τροχιά εξωστρέφειας

|

Σήμερα η ΕΑΣ Νάξου απασχολεί 100 μόνιμους εργαζομένους, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι εργάζονται σε αυτήν ως εποχικό προσωπικό, χωρίς να τους οφείλεται ούτε ένα ευρώ μισθοδοσίας, όπως επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «AΓΡΟBUSINESS» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Ιάκωβος Βαλέρης…

Πρότυπο παράδειγμα υγιούς συνεταιρισμού φαίνεται να αποτελεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής: Με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 18 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχει στο 60% της οικονομίας ολόκληρου του νησιού. Με μηδενικά χρέη προς ιδιώτες και όντας ενήμερη στις ασφαλιστικές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις, δείχνει να μην επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, ενώ θέτει πλέον ως πρωταρχικό στόχο την επέκταση των εξαγωγών της εντός, αλλά και εκτός Ευρώπης.

Με τα προϊόντα της -και κυρίως τη γραβιέρα Νάξου- να έχουν διακριθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, κατακτώντας Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην ελληνική αγορά και δύο αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Taste Superior στις Βρυξέλλες, έχει ήδη κατοχυρώσει την παρουσία της στην αγορά αρκετών χωρών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο, πειραματίζεται για την παραγωγή νέων προϊόντων με χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα μια νέα γραβιέρα με ελληνική τρούφα και ακόμα μία με βότανα Νάξου.

Σήμερα η ΕΑΣ Νάξου απασχολεί 100 μόνιμους εργαζομένους, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι εργάζονται σε αυτήν ως εποχικό προσωπικό, χωρίς να τους οφείλεται ούτε ένα ευρώ μισθοδοσίας, όπως επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «AΓΡΟBUSINESS» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Ιάκωβος Βαλέρης…

Φέτος η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συμπληρώνει 90 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Τι συνάντησε στην πορεία της;

Η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ιδρύθηκε το 1926 από έναν μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους σε πρακτικά θέματα όπως προμήθεια ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.λπ. Σιγά-σιγά, όμως, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σε όλο το νησί έγιναν 26 και μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες -Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα και Αμοργό- έγιναν 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Μιλάμε για αγροκτηνοτρόφους, διότι στην περιοχή μας τα δύο αυτά επαγγέλματα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Το 90% και πλέον των μελών μας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα. Με τα χρόνια οι δραστηριότητες της Ενωσης αυξήθηκαν και το 1955, θέλοντας να φτιάξουν το δικό τους τυρί, κάποιοι από τους παραγωγούς συγκέντρωσαν το γάλα τους στην Ενωση, η οποία έβαλε την τεχνογνωσία. Κάπως έτσι, δειλά-δειλά, προέκυψε η περίφημη γραβιέρα Νάξου. Επειδή με το πέρασμα του χρόνου το συγκεκριμένο τυρί, με γάλα γνήσιο ναξιώτικο, χωρίς προσμίξεις, άρχισε να αρέσει στο καταναλωτικό κοινό, η παραγωγή μεγάλωνε και, έτσι, το 1996 προχώρησαν στην πιστοποίηση της γραβιέρας Νάξου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εν τω μεταξύ, η Ενωση δημιούργησε μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα, η οποία είναι πιστοποιημένη κατά HACHP και ΙSO 22000, διαθέτοντας σύγχρονο χημείο και τηρώντας όλους τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Το 2014 η ΕΑΣ Νάξου μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε πρώτη φάση σε 12 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι και οι μέτοχοι της εταιρείας.

Υπάρχει μέλλον για το ελληνικά γαλακτοκομικά στη διεθνή αγορά; Ποιοι οι βασικοί ανταγωνιστές σας στον κόσμο;

Ναι, υπάρχει μέλλον για τα ελληνικά, ποιοτικά και πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα, και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το διαπιστώνουμε στις διεθνείς εκθέσεις όπου συμμετέχουμε. Εμείς εξάγουμε τυροκομικά προϊόντα, κυρίως γραβιέρα Νάξου στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στην Πολωνία, στη Σουηδία και στα Αραβικά Εμιράτα. Ανταγωνιστές μας είναι όλα τα κίτρινα σκληρά τυριά που κατακλύζουν τις αγορές, αλλά με άγνωστη πολλές φορές προέλευση, σε άγνωστες ποσότητες και με άγνωστη πρώτη ύλη.

Αληθεύει ότι το 60% της τοπικής οικονομίας βασίζεται στην ΕΑΣ Νάξου; Με ποιον τρόπο;

Πράγματι, αυτό ισχύει, επειδή η Νάξος έχει πολύ βαριά κτηνοτροφία αλλά και γεωργία. Στο νησί μας εκτρέφονται 4.000 αγελάδες γαλακτοφόρες, 6.000 βοοειδή για πάχυνση και περισσότερα από 120.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, η βασική καλλιέργεια στη Νάξο είναι η πατάτα, με ετήσια παραγωγή στο νησί -εαρινή και φθινοπωρινή- περίπου 10.000.000 κιλά. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μέλη της Ενωσης, οι οποίοι διακινούν τα προϊόντα τους μέσω της ΕΑΣ Νάξου και προμηθεύονται όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται από την Ενωση.

Σύνθημα του συνεταιρισμού σας είναι το «η ισχύς εν τη ενώσει». Τι οφέλη αποκομίζουν οι παραγωγοί συμμετέχοντας στην ΕΑΣ Νάξου;

Εχουν εξασφαλισμένο το εισόδημά τους, λόγω της φερεγγυότητας της Ενωσης, έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση των προϊόντων τους στις καλύτερες δυνατές τιμές της αγοράς και απολαμβάνουν την πιστωτική πολιτική της Ενωσης απέναντί τους.

Σε τι συνίσταται, βάσει της εμπειρίας σας, το μυστικό της επιτυχημένης λειτουργίας μιας ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών;

Για εμάς η πρώτη ύλη είναι πολύ σημαντική. Η γραβιέρα Νάξου, για παράδειγμα, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που παρασκευάζεται με βάση το αγελαδινό γάλα, που είναι χαρακτηρισμένη και πιστοποιημένη ως ΠΟΠ. Διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστον αγελαδινό γάλα και 20% κατά μέγιστο από αιγοπρόβειο. Επίσης, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι από 100% αγνό και γνήσιο γάλα, χωρίς προσμίξεις, από ζώα που έχουν εγκλιματιστεί και εκτρέφονται στη Νάξο. Το άλφα και το ωμέγα στην παρασκευή της γραβιέρας Νάξου είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης. Και γι’ αυτό τον λόγο η ΕΑΣ Νάξου έχει πλήρως στελεχωμένο χημείο, με χημικούς επιστήμονες, ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει την προσκομιζόμενη πρώτη ύλη, αλλά και να παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Εχετε επενδύσει σε τεχνολογία αιχμής;

Βεβαίως. Η ΕΑΣ Νάξου συνεχίζει, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, να επενδύει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του τυροκομείου και της πατάτας φαγητού. Το τυροκομείο μας έχει σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος σε κομβικά σημεία του νησιού. Οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με ψύκτες, στους οποίους αμέσως μετά το άρμεγμα συγκεντρώνεται το γάλα, τηρώντας τους κανόνες ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου. Τα σύγχρονα, ειδικά βυτία μεταφοράς της επιχείρησης συλλέγουν το γάλα δύο φορές την ημέρα και το μεταφέρουν στην τυροκομική μονάδα ολόφρεσκο. Η τυροκόμηση γίνεται εντός 8 ωρών από την παραλαβή του γάλακτος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων, καθώς η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 4 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας, έτσι, την ψυκτική αλυσίδα. Η ελεγχόμενη αποθήκευση διασφαλίζει την καλή ποιότητα και τη διατηρησιμότητα της πρώτης ύλης.

Πώς έχει επιδράσει η οικονομική κρίση στον Συνεταιρισμό;

Με τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη για την Ενωση, η κρίση δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον Συνεταιρισμό, αν αφαιρέσουμε, βέβαια, την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;

Η ΕΑΣ Νάξου προσπαθεί να προωθήσει τα τυροκομικά της προϊόντα, και κυρίως τη γραβιέρα της, στο εξωτερικό. Επίσης, επιδιώκουμε να προωθήσουμε από φέτος και όλα τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα στα γύρω νησιά. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να προωθήσουμε στους παραγωγούς μας ένα νέο προϊόν για τη γαλακτοπαραγωγή (το φύραμα), που φτιάχνει η ίδια η Ενωση από αγνές πρώτες ύλες, απαλλαγμένες αλφατοξινών. Βασικός στόχος μας είναι επίσης να ολοκληρωθεί η συμφωνία με κάποιους προμηθευτές, ώστε να αγοραστούν ποσότητες ζωοτροφών για όλο τον χρόνο, καθώς έτσι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες και πιο σταθερές τιμές για τα μέλη μας. Τέλος, η Ενωση επενδύει στην πατάτα φαγητού κατασκευάζοντας ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να μπορεί να αποθηκεύει όλη την παραγόμενη ποσότητα πατάτας από τους παραγωγούς.

ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΜΕΤΟΧΟΙ: 12 αγροτικοί συνεταιρισμοί

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 358.059,00 ευρώ (το οποίο μεταφράζεται σε 358.059 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη).

ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΛΗ: 1.000

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 18.000.000,00 ευρώ

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Πατάτα Νάξου: 2.500 τόνοι

Πιστοποιημένος πατατόσπορος Νάξου: 300 τόνοι

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα: 1.500 τόνοι από φρέσκο παστεριωμένο γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο, γραβιέρα Νάξου (ΠΟΠ), κεφαλοτύρι Νάξου, παραδοσιακό Αρσενικό, ορεινό Νάξου, γίδινο, γραβιέρα Νάξου με ελληνική τρούφα, γραβιέρα με βότανα Νάξου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.