Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤο 10% της Fraport Greece πούλησε ο όμιλος Κοπελούζου

Το 10% της Fraport Greece πούλησε ο όμιλος Κοπελούζου

|

Επενδυτικό Fund από το Λουξεμβούργο απέκτησε το 10% του μεριδίου που είχε ο όμιλος Κοπελούζου και πλέον τα Περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας έχουν και νέο … παίκτη

Στο επενδυτικό κεφάλαιο The Marguerite Fund, στο οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ως επενδυτής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πέρασε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το πακέτο μετοχών περιήλθε έναντι μη κοινοποιηθέντος ποσού στην κατοχή του Marguerite από το ποσοστό που κατέχει στη Fraport Greece η Slentel, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.

Μέχρι την είσοδο του Marguerite, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της παραχωρησιούχου των ελληνικών αεροδρομίων ήταν μοιρασμένο κατά 73,4% στη γερμανική Fraport AG και κατά 26,6% στη Slentel. Η τελευταία τώρα περιορίζει τη συμμετοχή της στο 16,6%. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017.

Το The Marguerite Fund, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ελέγχει δύο επιμέρους ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ το καθένα, και μία διαχειρίστρια επενδυτική εταιρεία. Συστάθηκε το 2010, με σκοπό να υποστηρίξει το ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τοποθετείται ως επί το πλείστον σε έργα υποδομών, μεταφορών ενέργειας και τεχνολογίας πληροφορικής. Μεταξύ των οργανισμών που έχουν επενδύσει κεφάλαια στο The Marguerite Fund, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που συμμετέχει με 200 εκατ. ευρώ, και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, περιλαμβάνονται και κάποια σημαντικά ευρωπαϊκά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το γαλλικό Caisse des dépôts et Consignations, το ιταλικό Cassa Depositi e Prestiti, το ισπανικό Instituto de Crédito Oficial, και τα εκ της Πολωνίας PKO Bank Polski SA και Bank Gospodarstwa Krajowego.

Συμμετοχές

Μεταξύ των συμμετοχών του fund περιλαμβάνονται παραχωρήσεις οδικών αξόνων στην Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, αιολικά πάρκα στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, δίκτυα οπτικών ινών στη Γαλλία, διαχειριστής αγωγών φυσικού αερίου στη Λετονία και άλλες.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του fund, ο διευθύνων σύμβουλός του Νίκολας Μερίγκο σημειώνει για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας πως «μετά την αρχική μας επένδυση στα αεροδρόμια το 2013, με το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας αυτήν την επένδυση-ορόσημο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Fraport, τον όμιλο Κοπελούζου και τους άλλους εμπλεκομένους για την ανάπτυξη του Fraport Greece».

Το εφάπαξ τίμημα που κατέβαλε η Fraport Greece για την εξασφάλιση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχεται στο 1,23 δισ. ευρώ, ενώ περαιτέρω δανειακές υποχρεώσεις έχει αναλάβει για τη χρηματοδότηση του δεσμευτικού επενδυτικού πλάνου της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο