Μια αυθεντική φωνή από τη Νάξο, η Βασιλική Κατερίνη, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Cyclades On Air” της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3, και μοιράστηκε μια συγκινητική και ειλικρινή εξομολόγηση για τη μουσική, την οικογένεια, τα όνειρά της και τη βαθιά της σύνδεση με τον τόπο της.
Από τα πρώτα της κιόλας βήματα, η Βασιλική ξεχώρισε στον χώρο της νησιώτικης μουσικής, τόσο με το ήθος όσο και με την ιδιαίτερη παρουσία της, που ενώνει τη νεανική φρεσκάδα με τον σεβασμό στην παράδοση.
Η οικογένεια, το πρώτο της στήριγμα
Η Βασιλική μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που αγκάλιασε την αγάπη της για την τέχνη και τη μουσική από πολύ νωρίς. Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή της, όλα ξεκίνησαν από την ηλικία των 2,5 ετών, όταν τραγούδησε για πρώτη φορά ένα τραγούδι της Μαρινέλλας, μια στιγμή μάλιστα που κατέγραψε η αγαπημένη της γιαγιά. Η μητέρα της, Δανάη Κουτελιέρη, ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, υπήρξε σημαντική επιρροή στη μουσική της διαδρομή.
Με σεβασμό και συγκίνηση, μίλησε για τον θεσμό της οικογένειας και την πολύτιμη στήριξη που έλαβε από τους γονείς και τα συγγενικά της πρόσωπα σε κάθε της βήμα: από τις πρώτες πρόβες μέχρι τις ζωντανές εμφανίσεις και τις σπουδές της.
Από το Ωδείο, το πιάνο και την κιθάρα, στο βιολί και στην Καλών Τεχνών!
Η μουσική της πορεία ξεκίνησε με πιάνο και κιθάρα, όμως το βιολί ήταν εκείνο που της έκλεψε την καρδιά. Παράλληλα με τις μουσικές της αναζητήσεις, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών, επηρεασμένη από τον παππού της, Δημήτρη Κουτελιέρη, συντηρητή έργων τέχνης. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων σε τρεις ξένες γλώσσες, αποδεικνύοντας το πολυδιάστατο προφίλ της.
Παρότι τα εικαστικά δεν σχετίζονται άμεσα με τη μουσική, δηλώνει ότι οι σπουδές της τής έδωσαν σημαντικά εφόδια και διεύρυναν την αντίληψή της για την τέχνη και την έκφραση.
Η παράδοση… αλλιώς
«Ήταν λίγο παράξενο για τον κόσμο να βλέπει κοπέλα να παίζει βιολί και μάλιστα νησιώτικα», λέει με χαμόγελο, τονίζοντας πως η αποδοχή του κοινού, ακόμη και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την εκπλήσσει κάθε φορά ευχάριστα.
Στο ερώτημα για το “πείραγμα” των παραδοσιακών τραγουδιών, απάντησε ξεκάθαρα: «Όταν το κάνεις με σεβασμό, το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό». Η άποψή της για τη διαχείριση της εικόνας στα social media είναι επίσης ώριμη: «Είναι θέμα διαχείρισης και μέτρου. Να παρουσιάζεις αυτό που πρεσβεύεις, χωρίς υπερβολές».
Η πρώτη συνάντηση με τον Ματθαίο Γιαννούλη και το Voice
Ένα σημαντικό σημείο στην πορεία της ήταν η πρώτη της συνάντηση με τον Ματθαίο Γιαννούλη, όταν στα 17 της, της έδωσε την ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό. Αμέσως μετά, ερμήνευσε το τραγούδι «Νάξο δε σ’ αλλάζω», μια στιγμή-ορόσημο που της άνοιξε τον δρόμο για επαγγελματικές επιτυχίες.
Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή της στο The Voice, περιγράφοντας την εμπειρία ως «υπέροχη» και «αξέχαστη», χωρίς καμία σκιά αμφιβολίας για την επιλογή της να συμμετάσχει.
«Όταν τραγουδάω στη Νάξο, αυτό χτυπάει στην καρδιά»
Με έντονη συγκίνηση αναφέρθηκε στη Νάξο, το νησί της. «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη βαθιά της σύνδεση με τον τόπο και την τοπική παράδοση.
Η επόμενη εμφάνισή της είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 7 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Δημητρίων, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαγκρίου “Πνοές“, υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη νησιώτικο χρώμα, χορό, κέφι και πολλές εκπλήξεις, μεταξύ αυτών, παραδοσιακά εδέσματα από τις κυρίες του Συλλόγου και εμφανίσεις από χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Τριπόδων.
Η Βασιλική Κατερίνη δεν είναι απλώς μια φωνή. Είναι μια νέα εκπρόσωπος της πολιτιστικής ταυτότητας των Κυκλάδων, που έχει όλα τα φόντα να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Βασιλικής Κατερίνη στο βίντεο που ακολουθεί.