Δεν είναι απλώς άλλο ένα βραβείο. Είναι μια ιστορία που γράφεται σιγά σιγά, με ιδρώτα, πίστη και σεβασμό στο νησί, στο γάλα, στον άνθρωπο.
Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, 12μηνης ωρίμανσης, κατέκτησε το Πλατινένιο Βραβείο στα Excellent Taste Awards 2025 και αυτό για τον Νίκο Πιτταρά, τον άνθρωπο πίσω από το τυροκομείο Πιτταρά, είναι κάτι βαθύτερο από μια διάκριση:
«Δεν φτιάχνουμε μόνο τυρί. Φτιάχνουμε μνήμες, ιστορίες, σχέσεις εμπιστοσύνης. Κάθε κεφάλι γραβιέρας έχει μέσα του τον ήχο από το άρμεγμα, τον κόπο του κτηνοτρόφου, το χαμόγελο του παιδιού που δοκιμάζει την πρώτη του μπουκιά. Αυτό το βραβείο είναι για όλους μας».
Η βράβευση δεν περιορίστηκε εκεί:
-
Χρυσό Βραβείο απέσπασαν η Γραβιέρα Π.Ο.Π., η Γραβιέρα «Μπαστούνι», το Κεφαλοτύρι 12μηνης ωρίμανσης, η Γλυκιά Μυζήθρα, το Ξυνοτύρι και το Φρέσκο Ξυνοτύρι.
-
Το πρωτοεμφανιζόμενο Ανθότυρο Νάξου εντυπωσίασε τους κριτές και βραβεύτηκε επίσης με χρυσό, αναδεικνύοντας τη συνεχή εξέλιξη και καινοτομία της επιχείρησης.
Ο Νίκος δεν κρύβει τις δυσκολίες. «Δεν είναι εύκολο. Η λειψυδρία, οι αυξήσεις σε ρεύμα και ζωοτροφές, το βάρος στις πλάτες μας. Αλλά όσο το γάλα βγαίνει από το δικό μας κοπάδι και ξέρουμε τι ταΐζουμε τα ζώα μας, όσο δουλεύουμε με σεβασμό στο προϊόν και όχι με εμπορική μανία, θα βγαίνει και ποιότητα, και ασφάλεια, και αυθεντικότητα».
Με όπλο του το πρόγραμμα «Από το Σπόρο στο Ράφι», και με καρδιά στραμμένη πάντα στον τόπο, ο Νίκος Πιτταράς δεσμεύεται πως τίποτα δεν αλλάζει:
«Το να μας αγαπούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν σημαίνει να ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε. Θα συνεχίσουμε να τυροκομούμε όπως μάθαμε: με μεράκι, καθαρότητα και πολλή ψυχή. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στη Νάξο. Και είμαι διπλά ευγνώμων που μπορώ να την υπηρετώ από το τυροκομείο μας, μαζί με την οικογένειά μου».
Η Νάξος έχει λόγο να χαμογελά. Κι αν η γραβιέρα Πιτταρά κατακτά πλατινένια μετάλλια, εμείς ξέρουμε ότι πίσω από την επιτυχία υπάρχει κάτι ακόμα πιο σπάνιο: άνθρωποι αληθινοί.