Το ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού, Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», πρωταγωνιστεί και το φετινό καλοκαίρι με παραστάσεις και δράσεις για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τους χορούς της.
Η Νάξος, το νησί του Διονύσου, όπου λατρεύτηκε και ο θεός του φωτός και της μουσικής Απόλλωνας, κατέχει ξεχωριστό κομμάτι στο πρόγραμμα των παραστάσεων. Ταυτισμένο με το νησιώτικο τραγούδι, το τραγούδι της Νάξου, έχει έντονο το ερωτικό στοιχείο. Στους αξιώτικους χορούς, στον Συρτό, στον Μπάλλο, στη Βλάχα, στον Βιντζηλαιαδίστικο, στα Κοτσάκια, στον Καλαματιανό, η έκφραση και το πάθος ξεχωρίζουν.
Εξέχοντα και οργανικό ρόλο στους παραδοσιακούς χορούς της Νάξου έχει η τσαμπούνα, ελληνικό παραδοσιακό, λαϊκό, όργανο –από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα (αρχαίος άσκαυλος)- που γνώρισε μεγάλη διάδοση στα νησιά της χώρας μας και μετρά αιώνες ιστορίας.
Η έντονη χρήση της τσαμπούνας τα τελευταία χρόνια σε νησιώτικα μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας και τσαμπουνογλέντια έκανε γνωστό το όργανο με τον χαρακτηριστικό, μυστηριακό, ήχο και στις νεότερες γενιές. Στη Νάξο, στα Λιβαδοχώρια, τσαμπούνες έπαιζαν δύο φορές τον χρόνο: Παραμονή Πρωτοχρονιάς και Απόκριες.
Τιμώντας την παράδοση του τόπου του, ο φημισμένος τσαμπουνιέρης της Νάξου, Γιώργος Ρεφενές, από το χωριό Τρίποδες ή Βίβλος της Νάξου, συμμετείχε με την τσαμπούνα του στις παραστάσεις του Ιουλίου, που αφορούσαν το κομμάτι της Νάξου κι έλαβαν χώρα στο θέατρο Δόρα Στράτου.
Ο Γιώργος Ρεφενές έπαιξε με την τσαμπούνα του τον Καλαμαντιανό Νάξου, που τραγούδησε ο Δημήτρης Οικονομίδης, και συνόδευε η ορχήστρα της Δόρας Στράτου, αλλά και Μπάλλο Νάξου, οργανικό, και Απειράνθου, πάλι με συνοδεία της ορχήστρας.
Έχοντας μάθει τσαμπούνα σε νεαρή ηλικία από παλαιούς τσαμπουνιέρηδες της Νάξου – την εποχή που γυρνούσαν όλα τα σπίτια των χωριών πόρτα-πόρτα, κάθε του live αποτελεί μια ευκαιρία παρατήρησης για κάθε μουσικόφιλο αλλά και μια εγγύηση πως οι άνθρωποι θα σηκωθούν και θα χορέψουν.
Με πληροφορίες από τη σελίδα Athensvoice.gr