Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΤρίποδες – Αργ. Κ. Σοφικίτης: Πρόσφερε περίπου δύο εκατ. ευρώ για υποδομές...

Τρίποδες – Αργ. Κ. Σοφικίτης: Πρόσφερε περίπου δύο εκατ. ευρώ για υποδομές στο χωριό του

|

«Εμείς που δεν κάναμε κοινωνία (εννοώντας παιδιά) αγαπητέ μου, οφείλουμε να κεράσουμε την κοινωνία ένα καφέ (να προσφέρουμε και εμείς κάτι σ’ αυτήν) και να μην φύγουμε από την ζωή αχάριστοι». Η μόνιμη σχεδόν απάντηση του Αργύρη Σοφικίτη  σε όσους τον ρωτούσαν γιατί προσφέρει σχεδόν κάθε ευρώ της προσωπικής του περιουσίας για θέματα υποδομών (κι όχι μόνο) στις Τρίποδες…

Ο  Αργύρης Σοφικίτης γεννήθηκε το 1922 και απεβίωσε το  2013. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Τριπόδων από το 1991 έως το 1998 ενώ πρόσφερε χρήματα από το 1975 όταν και ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τα κοινά..  Μάλιστα, το οξύμωρο είναι ότι όταν αποφάσισε να εμπλακεί και στις εκλογές του 1999 πήρε μόλις οκτώ ψήφους αλλά αυτό ουδόλως τον ενόχλησε. Συνέχισε να προσφέρει έως την τελευταία του ανάσα. Το μόνο που ζητούσε ήταν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του χωριού του..

Με την αρωγή του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Τριπόδων, Χρήστου Σκάρκου μαθαίνουμε την ιστορία του σημαντικού αυτού πολίτη, (σ.σ. πρόσφατα τοποθετήθηκε η προτομή του στο χώρο του Αγίου Νεκταρίου) με ζητούμενο τι άλλο από το να ακολουθήσουμε τα βήματά του για την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτήριζε…

Ας ανοίξει το κουτί των αναμνήσεων…

Πρώτο παιδί του Κωνσταντίνου Σοφικίτη – Πετρινόλα Σοφικίτου το γένος Λαγογιάννη είχε και δύο ακόμη αδελφές την Μαρία και τη Σοφία.

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά στις 28-02-1954 με την Σοφικίτου Μαρία το γένος Ιωάννου Δρύ που απεβίωσε στις 27/11/1976 στη Βίβλο Νάξου και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 01-10-1978  με την Σοφικίτου Αθανασία το γένος Γεωργίου και Παγώνας Υφαντή.

Διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βίβλου κατά το χρονικό διάστημα 08/06/1975 – 08/05/1977, έπειτα μετακόμισε στην Αθήνα λόγω θανάτου της πρώτης συζύγου όταν Πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο Πετρόπουλος Ι. Παναγιώτης.

Διετέλεσε Πρόεδρος Κοινότητας Βίβλου για δύο κοινοτικές περιόδους από 01/01/1991 έως 31/12/1998.

Πριν μετακομίσει στην Αθήνα εργαζόταν ως Οικοδομοτεχνίτης στις Τρίποδες μέχρι το 1977 και στη ως κηπουρός στο Δήμο Αγίου Ιωάννου Ρέντη κατά από το 1977 έως 1989, όπου συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε οριστικά στη Νάξο.

Η Α΄ σύζυγος, Μαρία, ήταν αγρότισσα και η Β΄ σύζυγος του, Αθανασία, εργαζόταν ως τραπεζοκόμος στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, ενώ παράλληλα προσέφερε αφιλοκερδώς υπηρεσίες στον ελεύθερο χρόνο της σε ιδρύματα ανιάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αργύρης Σοφικίτης ξεκίνησε την προσφορά του στο χωριό μας πολύ πριν ασχοληθεί με τα κοινά και αναλάβει κάποιο ρόλο στο στα κοινά, αλλά και μετά από αυτά. Ως απλός κάτοικος του χωριού πραγματοποίησε 8 μεγάλα έργα:

@ Συνέλαβε την ιδέα, σχεδίασε και επέβλεψε, την κατασκευή και εξοπλισμό της εκκλησίας Αγίου Νεκταρίου κάτω από την οποία βρισκόμαστε, με χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο δική του συνεπικουρούμενος από το σύνολο των κατοίκων και πιστών του χωριού μας είτε οικονομικά, είτε με προσωπική εργασία, πάντα όμως με την καθοδήγηση επίβλεψη και προσωπική εργασία ως μάστορα του ιδίου,o οποίος δεν απουσίασε ούτε μια στιγμή από τη θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Η κατασκευή του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου ξεκίνησε το 1960 και ολοκληρώθηκε το 1968 , οπότε έγιναν και τα Θηρανοίξια από τον Αχριεπίσκοπο,Παροναξίας κκ,Επιφάνιο. Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της κατασκευής του ναού εκποίησε το 1ο  από τα 3 συνολικά κτήματα, που κληρονόμησε από τους γονείς του στην περιοχή Μ. Βίγλα Νάξου για τον σκοπό αυτό έναντι φούρνου Λιόφαγου.

@ Σχεδίασε και διαμόρφωσε τον χώρο,και επέβλεψε όλες τις εργασίες τοποθέτησης του μνημείου Ηρώου της Κοινότητας. Το έργο κόστισε 70.000 δρχ. Το 50% καλύφθηκε από την Κοινότητα και το υπόλοιπο καλύφθηκε από τον ίδιο και φυσικά με προσωπική εργασία. Το έργο ολοκληρώθηκε όντας Αντιπρόεδρος της Κοινότητας, και με την απόφαση 20/1975 του Κοινοτικού Συμβουλίου, τοy ανατέθηκε η εύρεση Γλύπτη στην Αθήνα για την κατασκευή του Γλυπτού και τοποθέτησή του. Για το έργο αυτό εκποίησε το 2ο κτήμα του, επίσης στη περιοχή Μ. Βίγλα πλησίον ταβέρνας Ιππόκαμπος.

@ Κατασκεύασε και παραχώρησε δωρεάν στην Κοινότητα Βίβλου το 1983  την μεγάλη αίθουσα του Νηπιαγωγείου Βίβλου το οποίο ενώ το προόριζε αρχικά να το δωρίσει στην εκκλησία ως πνευματικό κέντρο εις μνήμη της 1ης συζύγου του  Μαρίας Σοφικίτη (όπως είχε τοποθετήσει και σχετική μαρμάρινη επιγραφή) στη συνέχεια αποφάσισε να το παραχωρήσει  στην Κοινότητα Βίβλου. Η αίθουσα σε συνδυασμό με την απόφασή του να τη δωρίσει στην κοινότητα, αποτέλεσε το πλεονέκτημα για την ίδρυση του Γυμνασίου Βίβλου, καθώς τα υπόλοιπα λειβαδοχώρια που φοιτούν τα παιδιά τους σ’ αυτό (Αγιος Αρσένιος, Γλινάδο, Γαλανάδο) δεν διέθεταν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αντίστοιχο κατάλληλο χώρο και με την προσθήκη των άλλων αιθουσών και ξεκίνησε τη λειτουργία του το νεοσύστατο τότε  Γυμνάσιο Βίβλου (Eκποιώντας για τον σκοπό αυτό  το 3Ο και τελευταίο πατρικό του κτήμα στην περιοχή Τουμπακάδες Βίβλου).

@ Αγόρασε και παραχώρησε δωρεάν, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νεοσύστατου Γυμνασίου Βίβλου όλον τον εξοπλισμό καταστήματος (300 καρέκλες, 60 τραπέζια, ψυγεία κουζίνες κλπ). για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και χοροεσπερίδων με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή των δύο άλλων αιθουσών  και τουαλετών του Γυμνασίου που έγιναν με την αυτεπιστασία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και προσωπική εργασία των συγχωριανών και του ίδιου σε χώρο που επίσης παραχωρήθηκε από τον ίδιο, ενώ παράλληλα προσέφερε δωρεάν και όλη  την ξυλείας καλουπώματος  όπως επίσης  και  τον εξοπλισμό (νυπτήρες, πλακάκια κλπ) των 5 τουαλετών του σχολείου που τοποθετήθηκαν  από τον ίδιο με προσωπική του εργασία κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του από την Αθήνα συνεπικουρούμενου από την σύζυγό του κα Αθανασία το χρονικό διάστημα 1984-1985.

Μετά από ανάθεση με ομόφωνη απόφαση των Κοινοτικού και Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βίβλου που πάρθηκε σε κοινή συνεδρίαση στο κτήριο του κοινοτικού καταστήματος Βίβλου το χρονικό διάστημα 1988-1990 ανέλαβε τη διαμόρφωση του κοιμητηρίου, τον σχεδιασμό, την επιχωμάτωση, τσιμεντόστρωση, επίβλεψη και κατασκευή 70 κτιστών τάφων στο βόρειο τμήμα του Νεκροταφείου Βίβλου με διαμόρφωση χώρων (διαδρόμους, δενδροφύτευση και αυτόματο πότισμα) μεγάλο οστεοφυλάκειο, αποθήκες  και χώρου καύσης υπολειμμάτων εκταφών με  προσωπική εργασία, χρηματοδότηση και αποκλειστικά δική του, (εκποιώντας για τον σκοπό αυτό την οικία του στην Αθήνα 90 τ.μ.).

Αγόρασε οικοπέδου 1000 τ.μ. αξίας 10.000.000,00 δρχ με δικά του χρήματα από τον Γ. Βασαλάκη καθ’ υπόδειξη των μηχανικών της αρμόδιας Επιτροπής παιδείας του Επαρχείου Νάξου (κων Δ. Ανδριέλου, Α. Μυλωνά και Θ. Γρυλλάκη) το  οποίο στη συνέχεια δώρισε με αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη στην Κοινότητα για την επέκταση του Γυμνασίου Βίβλου με νέο τριώροφο σύγχρονων προδιαγραφών κτήριο .

Παρότι στις εκλογές του 1999 που είχε κατεβεί με την πλειοψηφούσα Δημοτική παράταξη καταψηφίστηκε, παίρνοντας μόνο 8 ψήφους, ο Δήμαρχος του νεοσύστατου καποδιστριακού Δήμου Νάξου το χρονικό διάστημα 2000-2002 του ανέθεσε τη διαμόρφωση του χώρου, τον σχεδιασμό, επίβλεψη κατασκευή προσωπική εργασία και χρηματοδότηση αποκλειστικά δική του, του νότιου τμήματος του νεκροταφείου Βίβλου, ήτοι άλλοι 70 κτιστοί τάφοι με δενδροφύτευση αυτόματο πότισμα κλπ. Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού και μιας και το Γυμνάσιο Βίβλου μετακόμιζε στο νέο του κτήριο εκποίησε το παραπάνω  οικόπεδο στον Άγιο Νεκτάριο που είχε δωρίσει προγενέστερα και στη συνέχεια του το  επέστρεψε ο Δήμος με αντίστοιχη συμβολαιογραφική πράξη.

και τέλος

Με την υπαριθμ. 43/2013 ιδιόχειρη διαθήκη του που δημοσιεύθηκε στην συνεδρίαση της 19.09.2013 του Ειρηνοδικείου Νάξου και το υπαριθμ19116 της 10/12/2014 πληρεξούσιο της συζύγου του Αθανασίας Υφαντή  που ολοκληρώθηκε  με το υπαριθμ. 19900  συμβόλαιο δωρεάς εν ζωή ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας,  της συμβολαιογράφου Νάξου Πρασίνου Μαρίας, παραχώρησαν δωρεάν  στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  οικοπεδική έκταση 544,44 τ.μ εκ των οποίων τα 1.000,00 τ.μ εντός οικισμού, στην περιοχή Άρκουλα– Άγιος Νεκτάριος Βίβλου,  με τα υπάρχοντα σ’ αυτόν τρία (3) τριώροφα  κτίρια που χωρίζονται σε εννιά (9) διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα, συνολικού εμβαδού ωφέλιμων χώρων 700,00 τμ. με μοναδικό όρο το δικαίωμα οίκησης της υπερηλίκου συζύγου του κας Αθανασίας Υφαντή τα οποία ο Δήμος τα χρησιμοποιεί ως ξενώνα και στεγάζει αστέγους, υπαλλήλους ΕΚΑΒ, χορευτικά συγκροτήματα, φοιτητές ερευνητές πανεπιστημίων της Ελλάδος και του εξωτερικού που πραγματοποιούν ερευνητικό έργο στο νησί μας. Η χωρητικότητα του ξενώνα φθάνει τα 70 άτομα κατά τους θερινούς μήνες,  τονώνοντας παράλληλα, πέραν των άλλων και την τοπική οικονομία του χωριού μας.

Εξίσου σημαντικό και πολυδιάστατο ήταν το έργο του Αργύρη Σοφικίτη και κατά την περίοδο που διετέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Κοινότητας μας.

Στον τομέα της ύδρευσης αποχέτευσης πραγματοποιήθηκε:

  1. Εκβάθυνση υφιστάμενης γεώτρησης Τουμπακάδων, αντικατάσταση σωληνώσεων, ηλεκτρικού πίνακα και εγκατάσταση νέου αντλητικού συστήματος μεγαλύτερης ισχύος.
  2. Διάνοιξη νέας γεώτρησης ύδρευσης στην περιοχή Κορρέ – Μονιάτη, ηλεκτροδότηση της, τοποθέτηση αντλητικού συγκροτήματος και κατασκευή αγωγού μεταφοράς μέχρι την δεξαμενή ύδρευσης στο Πλευρό.
  3. Αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων ύδρευσης του χωριού μας από τις ανθυγιεινές αμιαντοσωλήνες σε πλαστικές σωλήνες σύγχρονων προδιαγραφών.
  4. Αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης από οικία Φαναρογιώργη μέχρι Περατσί και επέκταση δικτύου από διασταύρωση Περατσί-Καφετέρια-Σκαλάκια-Κερράδες – Μποριάδο μέχρι δεξαμενές βιολογικού.

Στον τομέα της οδοποιίας πραγματοποιήθηκε  

  1. Διάνοιξη-διαμόρφωση ασφαλτόστρωση δρόμου Μπλουμά- Πύργου Μπελώνια με τοιχία στις ιδιοκτησίες που προσέφεραν για την εν διαπλάτυνση του δρόμου.
  2. Διάνοιξη–διαμόρφωση ασφαλτόστρωση δρόμου Τουμπακάδες – Σαγκρί, με τοιχία στα κτήματα που παραχώρησαν μέρους των για την εν λόγω διαπλάτυνση.
  3. Διάνοιξη –διαμόρφωση δρόμου Βίβλου- Αη Γιώργη με τσιμεντόστρωση μέχρι Κουμάσα και ανηφόραΚαμαριού. .
  4. Σχεδίαση-διάνοιξη –διαμόρφωση με τοιχεία προστασίας από την θάλασσα του δρόμου Καράδες, ο οποίος συννένωσε την Πλάκα με την Μικρή Βίγλα μέσω Ορκού, χωρίς να χρειαστεί η χρονοβόρος διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ούτε η καταπάτηση του αιγιαλού διότι πέρασε εγκάρσια στις ιδιοκτησίες των Ποταμιάνου-Μπούρα-Σκορδά, καθότι παραχώρησαν δωρεάν με σχετική  εξώδικο δήλωσή τους τμήμα (4Χ500μ)  της ιδιοκτησίας τους και συμμετείχαν παράλληλα  στη  χρηματοδότησης της κατασκευής του και έτσι μειώθηκε η διαδρομή από Χώρα-Μικρή Βίγλα κατά 10χλμ. Περίπου (σημ. Το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε με μεγάλη δυσκολία καθότι  όταν ξεκίνησε, ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές των κτημάτων τους και  έφτασαν με ελικόπτερο από   την Αθήνα παρουσία δικηγόρων και εισαγγελέα για να καταδικάσουν  με αυτόφορες διαδικασίες τον Πρόεδρο επειδή προσπάθησε  να αυτοδικήσει στην ιδιοκτησία τους, όταν όμως όταν τους εξήγησε τι θέλει να κάνει τον εμπιστεύθηκαν και έγιναν δωρητές και χρηματοδότες του έργου.
  5. Σχεδίαση- Διάνοιξη –διαμόρφωση –δρόμου Καλαμούρια-Πλάκας, έμπροσθεν ξενοδοχείου PLAZA, με τον οποίο επικοινώνησαν οδικώς και συνενώθηκε η περιοχή Αγίας Αννας-Μάραγκα-Λάκκοι με Πλάκα Βίβλου, έργο που πραγματοποιήθηκε επίσης με τεράστιες δυσκολίες διότι αντιδρούσαν έντονα οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της όμορης Κοινότητας του Αγίου Αρσενίου και κατήγγειλαν συνέχεια τον Πρόεδρο ότι κάνει έργο στην αιγιαλίτιδα ζώνη (100μ από την θάλασσα) και ο Πρόεδρος απαντούσε στα αστυνομικά όργανα  χαρακτηριστικά όταν τον προέτρεπαν να σταματήσει το έργο «όταν φθάσουμε και μείς στα χωράφια μας όπως αυτοί που σας έστειλαν εδώ θα σταματήσουμε».
  6. Διάνοιξη–διαμόρφωση κεντρικού δρόμου πλάκας (Ορκός –Αγιος Ματθαίος) και κάθετων δρόμων προςπαραλία όπως δρόμου Βαρβάρας, δρόμου Αη Βλάση, δρόμου Φυτιές, δρόμου Γιούργα, διάνοιξη διαμόρφωση λοιπών αγροτικών δρόμων στο εσωτερικό της πλάκας (Καταρράχτη, Γούδενας, Σικοϊρια, Ριτζέρη, Φυτιές, Αγίας Παρασκευής, Καλαμούρια, Μαρινούςκλπ).
  7. Τσιμεντοστώσεις αγροτικών δρόμων: Κεφαλά Μητροπόλου, Μπλουμά προς Πέρα Παναγιά – Γλινάδο, Μπλουμά  προς Μπελώνια (Στελή), Σταυροπηγή Κεχρές – Αη Κωνσταντίνο, Καμάρι – Αη Γιώργη,  Νιο Πηγάδι – Κορρέ Μονιάτη, Μπλουμά –Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Κάστριπρος Κουνάδια – Αλάφρι – Σκουπιδότοπο, Μποριάδου προς Πλάκα δυτικά Δημοτικού σχολείου, κλπ.

Διαμορφώσεις-τσιμεντοστρώσεις  πλακοστρώσεις δρόμων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων  εντός του οικισμού και συγκεκριμένα κεντρικός δρόμος από Ξυλόπορτα μέχρι Πλατεία  Παπαδόπουλου Κεντρική Πλατεία και Κάτω Βρύση,  Μύλοι –Ζωράκη – Ακακία μέχρι οικία Ματθαίου Σαλτερή και Τζαγκάρη, Μίνι μάρκετΣταυριανού μέχρι Στελιανάκη, Αμερικάνας μέχρι Μήτσουλα.

Στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων πραγματοποιήθηκαν

  1. Αναστήλωση – ανακατασκευή παραδοσιακού γεφυριού Κεχρές- Αγίας Κυριακής.
  2. Καθαρισμόςεπισκευή γεφυριού ‘Περατσί’ και ποταμιού Περατσί-Κερράς.
  3. Καθαρισμός –επισκευή γεφυριώνΠηγάδαςΚουμάσας και Κάτω Βρύσης και άνοιγμα-καθαρισμός του ρέματος ποταμού.
  4. Σχεδίαση- διαμόρφωση χώρου- κατασκευή γεφυριού Καρρά.
  5. Διαμόρφωση χώρου πηγαδιού ύδρευσης κοινότητας Σταυροπηγής με τσιμεντόστρωση ως μέτρο προφύλαξης και διάνοιξη της κοίτης του ποταμού ώστε να αποφεύγονται οι πλημύρες και να προστατεύεται ο ιερός Ναός και η διάβαση των πεζών και οχημάτων από το σημείο αυτό.
  6. Διαμόρφωση χώρου- ανακατασκευή γεφυριού διασταύρωσης κεντρικού επαρχιακού δρόμου προς Νιό Πηγάδι και γεώτρηση Κορρέ-Μονιάτη με προστατευτικές σχάρες και κλήσεις ώστε να γυρνάνε τα λεωφορεία που αφήνουν τα παιδιά προς το Γυμνάσιο και το κληροδότημα Αγίου Νεκταρίου ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται όλα τα όμβρια του επαρχιακού δρόμου και των κάθετων δρόμων και διοχετεύονται στο υπάρχον ρέμα προς κουμάσα-κάτω βρύση-σκινώνα-κατάράχτη-πλάκα.

Στον τομέα των αναστηλώσεων – επισκευών παραδοσιακών χώρων, πραγματοποιήθηκαν

  1. Επισκευές αναστήλωσης τωνπαλιών πλυσταριών Πηγάδας και του πηγαδιού Πηγάδας.
  2. Επισκευή – αναστήλωση ηλεκτροδότηση παραδοσιακής πηγής Κάτω Βρύσης και κατασκευή αντλιοστασίου με σκοπό να μεταφερθεί το νερό στην κεντρική πλατεία του χωριού μας. Έργο που σήμερα δεν υπάρχει, καθώς βρίσκεται σε επίδικη κατάσταση.
  3. Διαμόρφωση πηγαδιού Περατσί με υπερύψωση του κτιρίου της στάσης και μετατροπή του σε αποθήκη της Κοινότητας.
  4. Διαμόρφωση –τσιμεντόστρωση-πλακόστρωση με καθίσματα-πεζούλια και φωτισμό της Κεντρικής πλατείας του χωριού μας.
  5. Διαμόρφωση τσιμεντόστρωση πλατείας και κτίσιμο πεζουλιών καθισμάτων και τσιμεντόστρωση δρόμου ανηφόρας εκκλησίας Σταυροπηγής Βίβλου.

Στον τομέα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκαν 

  1. Δενδροφύτευση με πεύκα και κυπαρίσσια δρόμου Νηπιαγωγείου- Αγίου Νεκταρίου και Κληροδοτήματος.
  2. Δενδροφύτευση με αλμυρίκια όλου του δρόμου έμπροσθεν παραλίας Καρρά –Πλάκα, τα οποία πέραν της δροσιάς που προσφέρουν στους λουόμενους συγκρατούν και τον δρόμο που αν δεν υπήρχαν αυτά θα είχε καταστραφεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετέφερε νερό από το χωριό με το αυτοκίνητο του για να τα ποτίζει μέχρι να μεγαλώσουν.
  3. Σχεδιασμός διαμόρφωση χώρου κατασκευή και φύτευση δένδρων και λυγούστρα μπορντούρας πάρκου Πηγάδας Μπανίκου.
Νάξος, Τρίποδες
Νάξος, Τρίποδες

Στον τομέα της παιδείας πραγματοποιήθηκαν

  1. Επισκευές, ελαιοχρωματισμοί, αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση προστατευτικών παραθύρων ανακαίνιση τουαλετών και χώρου υπογείου με την τοποθέτηση συστήματος καλοριφέρ θέρμανσης στο Δημοτικό σχολείο Βίβλου.
  2. Διαμόρφωση, ασφαλτόστρωση του προαυλίου Δημοτικού σχολείου και τοποθέτηση Μπασκετών για την άθληση των μαθητών του σχολείου.
  3. Διαμόρφωση και τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς στην μικρή πλατεία και στην πίσω αυλή του Δημοτικού σχολείου.
  4. Διαμόρφωση, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση μπασκετών στο προαύλιου του πρώην Γυμνασίου Βίβλου για την άθληση των μαθητών και την εκτέλεση του μαθήματος της Γυμναστικής τους.

Και κλείνω την απαρίθμηση των έργων που άφησε στο χωριό ο Αργύρης Σοφικίτης με δύο μεγάλα έργα που πάλεψε αν υλοποιηθούν, αλλά δεν τα κατάφερε.

  1. Μελέτη σχεδίασης, κατασκευής με όλες τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικών όρων κλπ) με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους  190 εκ. δρχ. (η 650.000,00 ευρώ)  από το πρόγραμμα οδοποιίας της Νομαρχίας Κυκλάδων για την κατασκευή του πολυσυζητημένου Περιφερειακού δρόμου Βίβλου τον οποίο έφτασε μέχρι το στάδιο της απαλλοτρίωσης.  Η προβλεπόμενη δαπάνη για την απαλλοτρίωση έφθανε μέχρι  του ποσού των 19 εκ. δρχ σύμφωνα με την μελέτη και τον ισχύοντα τότε νόμο, όμως η αρμόδια επιτροπή εκτίμησης της ΔΟΥ Νάξου   στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας εκτίμησε το κόστος της απαλλοτρίωσης στο ποσό των 110εκ. δρχ. Τη διαφορά θα να καλύψει έπρεπε ο Δήμος με ίδιους πόρους πράγμα αδύνατον και έτσι το έργο έμεινε μόνο στα χαρτιά  και χάθηκε οριστικά ένα βασικό έργο υποδομής και πάγιο αίτημα επί δεκαετίες του χωριού μας.
  2. Μελέτη κατασκευής του νέου Γυμνασίου Βίβλου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο στη συνέχεια κατασκευάστηκε σε νέο οικόπεδο με την εν λόγω ήδη εξασφαλισμένη πίστωση 200 εκ δρχ (η 680.000,00 ευρώ). (Σ’ αυτό ευτυχώς σώθηκε η χρηματοδότηση, ενώ τα χρήματα από το επιστραφέν στον δωρητή Αργύρη Σοφικίτη οικόπεδο Βασαλάκη διατέθηκαν στη συνέχεια από τον ίδιο για την κατασκευή της νότιας πτέρυγας και ολοκλήρωση του έργου του Νεκροταφείου Βίβλου).

Τα περισσότερα από τα ανωτέρω έργα τα έκανε με αυτεπιστασία, χειρονακτική εργασία με ίδια μέσα (ξυλεία καλουπώματος, μπετονιέρες, εργαλεία, αυτοκίνητα κλπ) με το ήμισυ κόστος  από το κανονικό  ενώ παράλληλα διέθετε και την μισθοδοσία του ως Προέδρου  για την πληρωμή των εργατών-αγροτών  που χρησιμοποιούσε στην κατασκευή τους.

Νάξος - Τρίποδες
Νάξος – Τρίποδες

Ο Αργύρης Σοφικίτης, προσέφερε άοκνα τις υπηρεσίες του στο χωριό μας μέχρι τα γεράματά του και όταν τον ρωτούσε ο κόσμος αν κουράστηκε απαντούσε χαρακτηριστικά:  : «Εμείς που δεν κάναμε κοινωνία (εννοώντας παιδιά) αγαπητέ μου, οφείλουμε να κεράσουμε την κοινωνία ένα καφέ (να προσφέρουμε και εμείς κάτι σ’ αυτήν) και να μην φύγουμε από την ζωή  αχάριστοι». Πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με φίλους, συνεργάτες και συμπολιτευτές ίσως επειδή δεν ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία και δεν είχαν όλοι τα ίδια κίνητρα.

Όπως είναι φυσικό σε αυτή του τη διαδρομή υπήρξαν άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύτηκε και άνθρωποι με τους οποίους συγκρούστηκε.  Σίγουρα, αν ψάξουμε , θα βρούμε και λάθη, άλλωστε λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Σίγουρα όμως αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι σε όλη του τη ζωή ήθελε να προσέφερε με αυταπάρνηση τα πάντα στη Κοινωνία  χωρίς να κρατάει τίποτα για τον εαυτό του ή για τους συγγενείς του.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε αβίαστα ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευεργέτης της Κοινότητας μας από της σύστασης της μέχρι σήμερα και ίσως και όλου του Δήμου μας αφού όταν ξεφυλλίσεις τα πρακτικά των Κοινοτικών συμβουλίων από το 1914 μέχρι σήμερα το 80% των βασικών έργων υποδομής του χωριού μας έχουν περάσει από τα χεριά του και την χρηματοδότηση του. Με πρόχειρους υπολογισμούς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η προσφορά του πρέπει να ανέρχεται στα 2εκατομμύρια ευρώ, συν την προσωπική του εργασία επί 30 τουλάχιστον χρόνια συν τους μισθούς του ως Προέδρου και πέθανε αφήνοντας την σύζυγο του μόνο με την σύνταξη της του ΙΚΑ, την χηρείας και την δική του αυτήν ως Προέδρου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω το κοινοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση την τοποθέτηση της προτομής του έμπροσθεν του  Κληροδοτήματος του «Αγίου Νεκταρίου» εις μνήμη του και μίαμαρμάρινη επιγραφή προς τιμή του στο Νεκροταφείο Βίβλουως ελάχιστη τιμή και ανάμνηση της προσφοράς του στο χωριό μας. Δύο σημεία που φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και θα  τα απολαμβάνουν διαχρονικά τα παιδιά,  οι πολίτες του χωριού μας και οι λοιποί κάτοικοι και επισκέπτες του.

Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος δεν θα το ήθελε λόγω ταπεινότητας και της βαθιάς θρησκευτικής του συνείδησης και αυτός και οι σύζυγοί του εφαρμόζοντας στην πράξη τα ηθικά διδάγματα και τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας μας  θα προτιμούσε να κάναμε ακόμη ένα έργο με την δαπάνη αυτή, αντί της προτομής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία από τον “Θησέα Κυκλάδων”

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα από τα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν

Πιερρακάκης: Περίπου 300.000 οι επικείμενες διαγραφές αιώνιων φοιτητών

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CERV L Democracy”

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Seajets: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX της Seajets - Βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ποιοι το έφεραν

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα

Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα Μυκόνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Γ. Χατζημάρκος: “Η πριμοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ήταν αίτημα μας για πολλά χρόνια”

Ο Περιφερειάρχης αναλύει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy Jones

Ο Jones έγινε ευρύτερα γνωστός για τα άλμπουμ Off the Wall, Thriller και Bad του Μάικλ Τζάκσον

Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Αμοργού τίμησε τον π. Θωμά Συνοδινό

Ο π. Θωμάς Συνοδινός κατέχει θέση συμβούλου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχει τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, και την Πολιτεία σε μια αναγνώριση της προσφοράς, των ικανοτήτων αλλά και της ακούραστης διακονίας του.

Νάξος – Σύλλογος Προστασία Άγριας Ζωής: Ανέλαβε την περίθαλψη τραυματισμένης Λασποσκαλίδρας

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής για την τραυματισμένη Λασποσκαλίδρα αλλά και για τα παρυδάτια πτηνά (english)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό