Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΒιβλίο«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

|

Μια ζωντανή, ουσιαστική και βαθιά προσωπική συζήτηση είχε ο συγγραφέας Γιώργος Καστελλάνος στον «αέρα» της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”, με αφορμή το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους – Κάποτε στο Δουκάτο της Νάξου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.

Ο Γιώργος Καστελλάνος κάνει δυναμική είσοδο στον λογοτεχνικό χώρο, με ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία, την ιστορική τεκμηρίωση και τον στοχασμό. Με φόντο την Ενετοκρατία στο Αιγαίο του 15ου αιώνα, το βιβλίο του μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια Νάξο λιγότερο γνωστή, γεμάτη κρυμμένα μυστικά, υπόγειες διαδρομές εξουσίας και ερωτήματα ηθικής. «Το μυστικό του βιβλίου καλείται να το ανακαλύψει ο αναγνώστης», τόνισε ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι το έργο του δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά μυθοπλασία βασισμένη σε αυθεντικά στοιχεία του ιστορικού πλαισίου της εποχής.

Από τον τίτλο, στο μυστικό της Νάξου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καστελλάνος αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για την καταγωγή του επιθέτου του, που φέρει την ρίζα του στην Ενετοκρατία. «Καστελλάνος» ήταν ο τίτλος του επικεφαλής ενός κάστρου, ένας φρούραρχος, υπουργός των στρατιωτικών στο Δουκάτο του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για οικογενειακό όνομα, αλλά για τίτλο που απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα.

Η σπίθα ξεκινά από τα παιδικά χρόνια

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε –όπως είπε– με αφορμή την παιδική του επαφή με τα έργα του Νίκου Κεφαλληνιάδη. Αυτή η αναγνωστική εμπειρία «άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο» για τον ίδιο και αποτέλεσε τη βάση για περαιτέρω έρευνα γύρω από την άγνωστη πλευρά της Ναξιώτικης ιστορίας.

«Ήθελα να αποκαλύψω την “άλλη” Νάξο. Ξεκίνησε ως εφηβικό μυθιστόρημα, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε κάτι ευρύτερο. Ένα βιβλίο για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους», εξήγησε.

Ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο

Η πλοκή του βιβλίου ξετυλίγεται γύρω από μια απρόσμενη ανακάλυψη, ένα καλά κρυμμένο μυστικό που απειλεί να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για την ιστορία. Μέσα από τον κεντρικό ήρωα, τον Φίλιππο Κονδύλη, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα που διαπερνούν τις εποχές:

«Υπάρχει Θεία Δίκη ή όλα είναι θέμα ερμηνείας; Είναι πάντα ορατό το δίκαιο; Ποιος γράφει την Ιστορία και με ποιο κόστος;»

Η Νάξος είναι η ουσία της αφήγησης. Σημεία αναφοράς του νησιού μετατρέπονται σε σκηνικά δράσης, ενώ το ιστορικό της αποτύπωμα εντάσσεται στην πλοκή.

«Ο τόπος που αγαπώ δεν είναι μόνο αυτή η όψη που συναντάμε καθημερινά. Το νησί έχει πολλά περισσότερα πράγματα να προβάλει», σημείωσε ο συγγραφέας.

Παράδοση και έμπνευση

Ο Γιώργος Καστελλάνος αναφέρθηκε με σεβασμό στους ερευνητές και συγγραφείς που κατέγραψαν την ιστορία του νησιού.

«Ήθελα να τιμήσω στο βιβλίο τους ανθρώπους που αφιέρωσαν χρόνο να γράψουν ιστορικά βιβλία για τη Νάξο. Είναι μια παρότρυνση και στα νέα παιδιά, να ασχοληθούν, να διαβάσουν, να γράψουν κι εκείνα».

Η Νάξος του παρελθόντος ως φάρος για το μέλλον

Ο συγγραφέας βλέπει το βιβλίο του ως μια αφορμή διαλόγου με την ιστορία, αλλά και με τον εαυτό μας. Η Νάξος, όπως λέει, «έχει ταυτότητα, αλλά πρέπει να αναδειχθεί». Και αυτό γίνεται, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις, μέσα από έργα.

Το «Μυστικό του Αρχιπελάγους» κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία και μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται παρουσιάσεις, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον συγγραφέα και να γνωρίσει την ιστορική έμπνευση πίσω από την πλοκή.

«Θέλω να ελπίζω ότι οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν στη Νάξο μέσα από το βιβλίο», είπε κλείνοντας ο Γιώργος Καστελλάνος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του συγγραφέα στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 παρακάτω:


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στην Πάρο ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης επισκέπτεται την Πάρο για τον εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, συνοδευόμενος από την Ολυμπιονίκη Έυη Μωραϊτίδου.

Τζόνι Ντεπ: Επιστρέφει ο Jack Sparrow στην 6η ταινία των «Πειρατών της Καραϊβικής»;

Τζόνι Ντεπ: Σε συζητήσεις για επιστροφή ως Jack Sparrow στην 6η ταινία των «Πειρατών της Καραϊβικής»

Οι Times προτείνουν: 17 ελληνικά νησιά-όνειρο για οικογενειακές διακοπές

Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς η Νάξος, η Σίφνος και η Σκόπελος – Τι λένε οι εκπρόσωποι των νησιών για την εμπειρία που προσφέρουν στους ταξιδιώτες

Ουτρέχτη – Σερβέτ: Σφραγίζει την πρόκριση με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση

Ουτρέχτη – Σερβέτ: Σφραγίζει την πρόκριση με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση - Στο 2.30 ο άσος με ασιατικό χάντικαπ -1,5 για τη ρεβάνς του Europa League

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Η Ελένη Λεγάκη μιλά για τη μητέρα της, Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές (video)

Από τα πρώτα βήματα της μεγάλης κυρίας του νησιώτικου τραγουδιού, μέχρι τις τελευταίες της κουβέντες και τη μεγάλη επανένωση των Κονιτόπουλων. (video)

Μητρόπολη Παροναξίας: Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου - Τελέστηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Ντοματοσαλάτα με παξιμάδι & κρίταμο – Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!

Μια δροσερή, χορταστική και υγιεινή σαλάτα που γίνεται… πλήρες γεύμα.

Τζόκερ: 26,5 εκατομμύρια ευρώ, απόψε κληρώνει το μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία του παιχνιδιού!

Μετά από 41 συνεχόμενα τζακπότ, η σημερινή (14/08) κλήρωση μοιράζει ποσό-ρεκόρ. Η αγωνία κορυφώνεται στις 22:00.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.